21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ανησυχητική αύξηση της υπερβάλλουσας θνητότητας στην Ελλάδα: Πρώτη θέση στην Ε.Ε.

Ημερομηνία:

Τον κώδωνα του κινδύνου για τους θανάτους στην Ελλάδα κρούει η Eurostat, σύμφωνα με την οποίο η χώρα μας κατατάσσεται πρώτη μεταξύ των 27 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε υπερβάλλουσα θνητότητα, θέση που κατείχε ξανά τον περασμένο Απρίλιο.

Αναλυτικότερα, πρόκειται για θανάτους από όλες τις αιτίες, οι οποίοι καταγράφονται κατά τη διάρκεια μιας κρίσης και θεωρείται πως ξεπερνούν τον αριθμό που θα μπορούσε να έχει καταγραφεί σε κανονικές συνθήκες. Αποτελεί έναν δείκτη συναγερμού, ο οποίος επιτρέπει την περαιτέρω ανάλυση των αιτιών που προκαλούν την αύξηση.

Στη σχετική έκθεση της Eurostat, η Ελλάδα εμφανίστηκε να έχει τον Αύγουστο ποσοστό υπέρβασης των αναμενόμενων θανάτων 24,3%, το οποίο είναι υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο μέσο ποσοστό των άλλων ευρωπαϊκών χωρών (12%).

Τον προηγούμενο μήνα (Ιούλιο), η χώρα μας βρισκόταν πέμπτη στον ίδιο κατάλογο, με ποσοστό 23,7%, αλλά με αυξητική τάση. Η εικόνα είναι αντιστρόφως ανάλογη με αυτή των άλλων χωρών, όπου καταγράφεται υποχώρηση του ποσοστού.

Υπερβάλλουσα θνητότητα ανά μήνα

Υπερβάλλουσα θνητότητα ανά μήνα

Η πορεία της θνητότητας και η απόκλιση

Η απόκλιση αποτυπώνεται στο παραπάνω γράφημα (η Ελλάδα με πράσινο). Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Eurostat, η υπερβάλλουσα θνητότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκε τον Αύγουστο στο 12%, σε σύγκριση με το 16% που είχε καταγραφεί τον Ιούλιο, η οποία ήταν η υψηλότερη τιμή. Σημειώνεται πως τον Μάιο και τον Ιούνιο η αύξηση δεν ξεπέρασε το 7%, ποσοστό που συμβαδίζει με τα αντίστοιχα της περιόδου 2016-2019.

Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, μέρος της αύξησης της θνητότητας τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2022 σε σύγκριση με τους ίδιους μήνες των δύο τελευταίων ετών μπορεί να οφείλεται στους καύσωνες που έπληξαν περιοχές της Ευρώπης.

Υπερβάλλουσα θνητότητα τον Αύγουστο

Υπερβάλλουσα θνητότητα τον Αύγουστο

Οι πρωτιές

Σύμφωνα με την έκθεση, η υπερβάλλουσα θνητότητα συνέχισε να ποικίλλει μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με εννέα χώρες να καταγράφουν τιμές πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

«Το υψηλότερο ποσοστό, τον Αύγουστο του 2022, που ήταν διπλάσιο από τον μέσο όρο της ΕΕ, καταγράφηκε στην Ελλάδα (+24%)», αναφέρεται. Ακολούθησαν η Ιρλανδία και η Γερμανία (+17%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (+2%), τη Σλοβακία (+4%), τη Βουλγαρία και την Τσεχία (+5%).

"google ad"

Οι προηγούμενες κορυφές που έχουν καταγραφεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν τον Απρίλιο του 2020 (+25%), τον Νοέμβριο του 2020 (+40%), τον Απρίλιο του 2021 (+21%) και τον Νοέμβριο του 2021 (+27%).

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε οι δείκτες του ρολογιού θα πάνε μια ώρα μπροστά

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε...

Ο τουρισμός “φωνάζει” για προσωπικό

Μετά από ένα τουριστικό έτος με περίπου 33 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό,...

Στο… περίμενε για την πληρωμή του Μεταφορικού Ισοδύναμου!

Εκατοντάδες αγρότες, κτηνοτρόφοι, επιχειρηματίες πρώιμων κηπευτικών αλλά και εξαγωγείς...

Ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας – Αισθητός και στα Χανιά

Δύο σεισμοί 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών σημειώθηκαν το...