Ποντίκια στα οποία είχε μεταμοσχευθεί γονίδιο του ανθρώπινου εγκεφάλου ανταποκρίνονται πιο άμεσα στα ερεθίσματα.
Συγκεκριμένα, επιστήμονες του MIT είχαν μεταμοσχεύσει σε ποντίκια το γονίδιο Foxp2 που σχετίζεται με την ομιλία και παρατήρησαν ότι εμφάνισαν πιο σύνθετα εγκεφαλικά κυκλώματα και νευρώνες, ενώ μπορούσαν να βρουν την τροφή μέσα σε λαβυρίνθους πιο γρήγορα.
Μέσα στους λαβυρίνθους τα ποντίκια χωρίς το γονίδιο χρησιμοποιούσαν την όσφρηση για να βρουν την τροφή ενώ τα γενετικά τροποποιημένα σημάδια που είχαν βάλει οι επιστήμονες, όπως «έπιπλα» ή διαφορετική υφή στο πάτωμα.
Όταν αφαιρέθηκαν τα «έπιπλα» τα γενετικά τροποποιημένα ποντίκια ακολουθούσαν την υφή του πατώματος, κάτι που οι επιστήμονες εκλαμβάνουν ως εξέλιξη του μυαλού των τρωκτικών. «Το ανθρώπινο γονίδιο επέτρεψε στο μυαλό τους να λειτουργήσει ασυνείδητα. Αντί να στρίψουν αριστερά στο βενζινάδικο για παράδειγμα, έστριβαν δεξιά εκεί που άλλαζε υφή το πάτωμα», γράφουν οι ερευνητές στην μελέτη που δημοσιεύεται στην έκδοση PNAS.
Αν και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πως το μυαλό μεταβαίνει από την συνειδητή σκέψη και δράση στην ασυνείδητη, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι εφόσον το Foxp2 επέδρασε έτσι στα ποντίκια, μπορεί να εξηγήσει την μετάβαση από την μίμηση λέξεων ως βρέφος στην αυτοματοποιημένη ομιλία.