15.8 C
Chania
Monday, May 6, 2024

ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΝΕΑΣ ΧΩΡΑΣ: Οι δημόσιοι χώροι και η γειτονιά μας – Παραλιακό μέτωπο

Ημερομηνία:

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ  (τι σημαίνει)   : πλατεία, πάρκο, πεζοδρόμια, παγκάκια, παιδικές χαρές ,παραλίες ,πράσινο, δέντρα, παρέες, νεολαίοι, συνταξιούχοι, παιδιά, παιχνίδια, άθληση, πολιτισμός  βόλτα,  διασκέδαση, ,αναψυχή, κοινωνικές σχέσεις , ζωή.ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ (τι συμβαίνει)   : Πλατείες και δρόμοι  γεμάτοι με τραπεζοκαθίσματα, παιδικές χαρές που καταργούνται,πεζοδρόμια φορτωμένα με εμπορεύματα μη προσβάσιμα στους πεζούς, δέντρα και πράσινο που εξαφανίζονται για να μπει στη θέση τους το τσιμέντο ,παραλίες φορτωμένες με ομπρέλες και άλλες κατασκευές ,ελλιπής φωτισμός ,  καχεκτικό πράσινο και εικόνα εγκατάλειψης χωρίς ιδιαίτερη  φροντίδα και συντήρηση. Γιατί στους σημερινούς καιρούς η ΖΩΗ που είναι η ύψιστη αξία  παραγκωνίζεται  από την εμπορική εκμετάλλευση .

Διεκδικώντας ,στους καιρούς των μνημονίων  ,  της οικονομικής και κοινωνικής  ανέχειας ,   σε όλη την πόλη των Χανίων  αλλά και  στην δική μας γειτονιά  την Νέα Χώρα     τον Δημόσιο Χώρο σαν Κοινό Αγαθό που προσφέρεται σε όλους τους πολίτες ,κατοίκους και επισκέπτες,

διεκδικώντας τον δημόσιο χώρο σαν Προορισμό  , σαν τόπο συνεύρεσης  διασκέδασης και  παιχνιδιού  ,και  χωρίς να αφορίζουμε όλες τις εμπορικές δραστηριότητες  που υπό προϋποθέσεις μπορούν να συνυπάρχουν,

Ζητάμε και προτείνουμε για το παραλιακό μέτωπο της γειτονιάς μας:

– Τα παράκτια πεζοδρόμια της παραλίας να είναι ελευθέρα χωρίς τραπεζοκαθίσματα ,με περισσότερα παγκάκια ώστε να ενισχυθεί η δυνατότητα της  δημόσιας θέας προς την θάλασσα και κρίνεται αναγκαία η τοποθέτηση περισσότερων  κάδων  απορριμμάτων και ανακύκλωσης με  συχνότερη την  αποκομιδή τους .

-Η παραλία της Νέας Χώρας (η μοναδική μαζί με την παραλία του Κουμ Καπί στον αστικό ιστό της πόλης) να μην πνιγεί από ενοικιαζόμενες καρέκλες και ομπρέλες ,αλλά να είναι φέτος και κάθε χρονιά ανοικτή και ελεύθερη για τις παρέες των λουόμενων.

Γι’ αυτό προτείνουμε  την απελευθέρωση όσο το δυνατό μεγαλύτερης έκτασης άμμου για τους πολίτες που δεν προτίθενται να μισθώνουν ομπρέλες και καθίσματα είτε γιατί δεν μπορούν είτε γιατί δεν θέλουν .

-Θεωρούμε αναγκαία την κατασκευή ραμπών για την ομαλή πρόσβαση των παιδικών καροτσιών και των ΑΜΕΑ κατά μήκος, από την περιοχή Ξενία ως  τον ποταμό Κλαδισό και ως την αυτοκινητογέφυρα στον κόμβο του Κλαδισού.

– Ο  δημόσιος φωτισμός σε όλο το παραλιακό μέτωπο κρίνεται ανεπαρκής και σε κάποιες περιοχές  ανύπαρκτος (όπως στο τέρμα της οδού Σελίνου στον Κλαδισό ) και επιπλέον είναι ελλιπής η συντήρηση και αντικατάσταση των καμμένων λαμπών.

-Στις εκβολές  του Κλαδισού  συχνά αυτοκίνητα 4Χ4 ή άλλα  διασχίζουν το ποτάμι. Προτείνουμε να τοποθετηθούν αποτρεπτικά κιγκλιδώματα   γιατί το μοναδικό ποτάμι της πόλης μας πρέπει να προστατεύεται και να αναδεικνύεται σαν  φυσικό μνημείο.

Στις όχθες και στην εκβολή του κάθε μέρα ο επισκέπτης, ντόπιος και ξένος, γίνεται θεατής μιας εικόνας εγκατάλειψης όπου σωροί από σκουπίδια και μπάζα , έχει σαν  αποτέλεσμα να καταστρέφεται η χλωρίδα και πανίδα που από εκατοντάδες χρόνια υπήρχε. Προτείνουμε τον συχνό καθαρισμό καθώς και τη τοποθέτηση πινακίδας όπου θα αναγράφεται η φυσική και ιστορική αξία του ποταμού της πόλης μας.

– Επίσης άμεσα προβάλλεται  η ανάγκη καθαριότητας  της παραλίας μετά την γέφυρα του Κλαδισού.

-Η ανάπλαση του χώρου της πισίνας ,είναι έργο που πρέπει άμεσα να δρομολογηθεί  και να αποδοθεί σαν δημόσιος ελεύθερος χώρος. Το σχέδιο της διαμόρφωσης της συγκεκριμένης περιοχής είναι απαραίτητο να είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης του Δήμου με τους κατοίκους .

– Διαβούλευση  του Δήμου με τους εμπλεκόμενους φορείς και τους κατοίκους απαιτείται και για την ανάπλαση που έχει εξαγγελθεί τόσο για το Λιμανάκι της Νέας Χώρας ,όσο και για το μεγάλο πρόβλημα των χώρων στάθμευσης-parking (Λεωφορείων και Ι.Χ. )αλλά και  πιθανών πεζοδρομήσεων  στην περιοχή.

"google ad"

– Οραματιζόμαστε ,ο ποδηλατοδρόμος της οδού Πειραιώς (κατάλληλα διαμορφωμένος ,όπως ήδη έχουμε προτείνει  σε άλλες  δημοσιευμένες προτάσεις μας )  να συνεχιστεί σε όλο το παραλιακό μέτωπο της γειτονιά μας και σε όλο και περισσότερους δρόμους της πόλης μας.

Σήμερα που ο ρόλος του ενεργού πολίτη  προτάσσεται σαν μια αναγκαιότητα ,που πολλές φορές και οι ίδιες οι Δημοτικές παρατάξεις πολύ σωστά έχουν επισημάνει, εμείς  οι κάτοικοι που συμμετέχουμε στην Ανοικτή Συνέλευση της γειτονιάς της Νέας Χώρας αναλαμβάνουμε αυτόν τον ρόλο μέσα από τις δημιουργικές προτάσεις μας διεκδικώντας  μια καλύτερη  γειτονιά με  χαρούμενους ανθρώπους.

ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΝΕΑΣ ΧΩΡΑΣ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

14χρονος τραυματίστηκε σοβαρά από κροτίδα στα Χανιά – Χάνει δύο δάχτυλα

"Παρατράγουδα" σημειώθηκαν στα Χανιά, αμέσως μετά την Ανάσταση, καθώς...

H γενιά των 65άρηδων εργαζομένων – Το νέο τοπίο στο ασφαλιστικό

Σε αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης οδηγούν οι επικαιροποιημένες μελέτες των...

Πέθανε η φωνή των “Socrates”, Αντώνης Τουρκογιώργης

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο προκάλεσε η είδηση του θανάτου...