22.8 C
Chania
Thursday, May 2, 2024

«Ανοιχτά Πανιά 2023»: “ichorous”, Δύο ηχητικές εγκαταστάσεις στην Υπόγεια Κρήνη της Σπλάντζιας και στην Κρήνη της Περβολίτσας Ακρωτηρίου

Ημερομηνία:

Συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον ο τρίτος χρόνος του Φεστιβάλ πρωτότυπης καλλιτεχνικής δημιουργίας και πρωτογενούς παραγωγής του Δήμου Χανίων«Ανοιχτά Πανιά» 2023, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης,υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

ichorous

Φωτεινή Κόκκαλη και Δημήτρης Μπαρνιάς

Ηχητική εγκατάσταση

23-27Οκτωβρίου 2023

Ελεύθερη είσοδος

Περισσότερες πληροφορίες:www.anoixtapania.gr

Διαδραστικές ηχητικές εγκαταστάσεις

Ο «Ιχώρ» (λατινικά ichorous) αποτελούσε σύμφωνα με αναφορές μια ζωογόνο ουσία ή αλλιώς το αιθέριο υγρό που έτρεχε στις φλέβες των Θεών, αλλά και των αθανάτων. Στη μυθολογία των Κρητών, ο μυθικός φύλακας του νησιού τους, ο κατασκευασμένος από τον Δαίδαλο Τάλως, αντλούσε τεράστια δύναμη αφού μέσα του έρεε ο χρυσός στο χρώμα Ιχώρ. Ο Πλάτωνας σε κείμενό του τον αναφέρει ως τον «ήρεμο» ορό του αίματος. Το έργο “ichorous”, μέσα από δύο ηχητικές εγκαταστάσεις που συνδέουν δύο υψηλής αισθητικής και πολιτιστικής αξίας Κρήνες με αντίθετα χαρακτηριστικά, αφηγείται μια νέα σχέση μεταξύ της λαϊκής ιστορίας και της σύγχρονης δημιουργίας και “αναμορφώνει” το άλλοτε αναβλύζον από την πηγή «χρυσό» νερό, αυτή τη φορά σε μορφή ήχου.

Πώς κάποιος κινείται αυθόρμητα προς μια πηγή ήχου που προέρχεται από μια πηγή νερού που πλέον δεν αναβλύζει; Ποιες μνήμες και ποια σημάδια ανιχνεύει και ανακαλεί η συνθήκη αυτή; Μπορεί μια Κρήνη που άλλοτε αποτελούσε τόπο συνάθροισης, αλληλεπίδρασης και συνύφανσης ετερόκλητων ηλικιακά και πολιτισμικά ανθρώπων να μεταβάλλει τις δυναμικές του χώρου, όταν το μέσο έλξης της εξωγενούς σε αυτή δραστηριότητας αλλάζει; Ο αντικατοπτρισμός της «πηγής» στη σύγχρονη ιστορία επιτρέπει στο κοινό να βιώσει, μέσω του νέου υποκειμενικού χώρου-ηχοτοπίου, μια νέα εμπειρία.

Οι δύο ηχητικές εγκαταστάσεις στην Υπόγεια Κρήνη της Σπλάντζιας και στην Πηγή της Περβολίτσας, αναδεικνύουν τις ομοιότητες αλλά και τις διαφορές που κρύβει η επίσκεψη σε αυτές. Η προβολή αυτών βρίσκεται στον πυρήνα του έργου. Οι εγκαταστάσεις, αν και τελείως διαφορετικές στην παρουσίασή τους, δανείζονται αρκετά στοιχεία η μια από την άλλη. Για παράδειγμα, οι ηχογραφήσεις από το βιολί που ακούγονται στην Περβολίτσα έχουν πραγματοποιηθεί στην Υπόγεια Κρήνη της Σπλάντζιας. Αντίστοιχα, αρχιτεκτονικές παράμετροι όπως ο αριθμός των 26 σκαλοπατιών στην Υπόγεια Κρήνη της Σπλάντζιας, έχουν χρησιμοποιηθεί ως βάση στον αλγόριθμο σύνθεσης του μουσικού κομματιού που αποδομείται μέσα από την εγκατάσταση στην Περβολίτσα. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία δυο αυτόνομων ηχητικών εγκαταστάσεων οι οποίες προκαλούν το κοινό να συμμετέχει στην δημιουργία και στην εξερεύνησή τους. Η πλήρης κατανόηση του έργου έρχεται μέσα από την επίσκεψη και των δυο αυτών σημείων.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο “ichorous”: 

www.anoixtapania.gr

Χρήσιμα:

"google ad"

Δευτέρα 23 έως Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023

Υπόγεια Κρήνη Σπλάντζιας& Κρήνη Περβολίτσας Ακρωτηρίου

-Ηχητική Εγκατάσταση στην Κρήνη της Σπλάντζιας:

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023 – Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023

Ώρες Λειτουργίας: 17:30 – 21:30

Συζήτηση με την καλλιτεχνική ομάδα:

Η ομάδα προσκαλεί το κοινό σε μια ανοιχτής μορφής συζήτηση σχετικά με την δημιουργική και ερευνητική διαδικασία του καλλιτεχνικού έργου ichorous τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023 στις 19:00 στην Υπόγεια Κρήνη της Σπλάντζιας.

-Ηχητική Εγκατάσταση στην πηγή της Περβολίτσας (Ακρωτήρι):

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023 – Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023

Ώρες Λειτουργίας: 16:00 – 19:00

Ηχοπερίπατος:
Η ομάδα προσκαλεί το κοινό την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023 στις 17:00 σε έναν ηχοπερίπατο (soundwalk) διάρκειας 15 λεπτών με τελικό προορισμό το σημείο της ηχητικής εγκατάστασης. Ο ηχοπερίπατος αποσκοπεί στο να αφουγκραστεί το κοινό το ηχοτοπίο της περιοχής και να περιηγηθεί στη συνέχεια ελεύθερα στο χώρο της εγκατάστασης.
Θα ακολουθήσει ελεύθερη συζήτηση με την καλλιτεχνική ομάδα.

*Συστήνεται στο κοινό να φοράει άνετα κλειστά παπούτσια.

Ελεύθερη είσοδος.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΡΑΣΗ:

Εργαστήριο για παιδιά 8-12ετών / ichorousworkshop

Θα διεξαχθεί εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 8-12 ετών και γονείς (αν αυτοί το επιθυμούν), με επίκεντρο μια σειρά από ακουστικά παιχνίδια βασισμένα στη μελέτη και καταγραφή του R. Murray Schafer (Ιδρυτή του πεδίου της Ακουστικής Οικολογίας). Στόχος της δράσης είναι να αναπτύξει την ακουστική και περιβαλλοντική συνείδηση των παιδιών και των γονέων μέσα από τη χρήση του ήχου, ως βασικού μέσου έκφρασης και απόδοσης εννοιών. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, θα καθοδηγήσουμε τα παιδιά – εμπνεόμενα από το στοιχείο του νερού – να εκφράσουν την μουσικότητά τους και να ανακαλύψουν τη μαγεία του ήχου, μέσα από την ηχητική αναπαράσταση μιας πηγής νερού, χρησιμοποιώντας τη φωνή τους, props που κατασκευάστηκαν στο Εργαστήριο Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων (TUC TIE Lab) και απλά αντικείμενα που θα τους δοθούν.

Ημερομηνία διεξαγωγής του εργαστηρίου:

Κυριακή 29 Οκτωβρίου

Ώρες: 10:00-13:00, 16:00-19:00

Χώρος διεξαγωγής: Μεγάλο Αρσενάλι (2ος όροφος)

Δωρεάν συμμετοχή με κράτηση θέσης στο email: events@anoixtapania.gr

Περισσότερες πληροφορίες για τα «Ανοιχτά Πανιά» του Δήμου Χανίων: www.anoixtapania.gr

Δείτε ταvideo από όλες τις δράσεις της διετίας στα «Ανοιχτά Πανιά» εδώ.

#anoixtapania

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χάος στο UCLA: Επίθεση της Αστυνομίας σε χιλιάδες διαδηλωτές με πλαστικές σφαίρες | Ζωντανή μετάδοση

Χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες βρίσκονται στο campus του Πανεπιστημίου της...

O Μαζωνάκης τραγουδάει το «Du Hast» των Rammstein

Σε ρυθμούς Rammstein μπαίνει το ελληνικό κοινό, καθώς στο τέλος του...

Παζάρι Μεγάλης Παρασκευής στις Βουκολιές του Δήμου Πλατανιά

Ο Δήμος Πλατανιά σας προσκαλεί και φέτος, τη Μεγάλη...