22.8 C
Chania
Friday, May 3, 2024

Αντ. Μπαλωμενάκης: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει δώσει απάντηση, επιλέγει τη σιωπή για την υπόθεση της εφημερίδας “ΚΗΡΥΞ” – Παραπλανητική η παρέμβαση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

Ημερομηνία:

Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων που κατατέθηκαν από δημοσιογράφους προς τους βουλευτές στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε σήμερα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην οδό Νεάρχου, τέθηκε το ζήτημα με την υπόθεση δανειοδότησης της εφημερίδας “ΚΗΡΥΞ”.

Η απάντηση του βουλευτή Χανίων και μέλους της Εξεταστικής Επιτροπής κ. Αντώνη Μπαλωμενάκη είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον:

“Να σας πω ότι από την Εξεταστική Επιτροπή βγαίνουν συνεχώς στοιχεία που συγκροτούν μικρά ή μεγάλα σκάνδαλα. Το ένα από αυτά έχει πράγματι τοπικό χρώμα. Μας έστειλαν τις λίστες των δανειοδοτήσεων και από εκεί προέκυψε ότι το 2005 η εφημερίδα “ΚΗΡΥΞ” πήρε ένα δάνειο 300.000 ευρώ με μηδαμινή ή πάρα πολύ μικρή κάλυψη – δεύτερη υποθήκη σε ένα ακίνητο στο Νεροκούρου – την στιγμή που υπήρχε άλλο ακίνητο στο κέντρο των Χανίων χωρίς να υπάρχει επιβάρρυνση. Το σημειώνω αυτό γιατί σημαίνει ότι έγινε μία προνομιακή δανειοδότηση.

Το σημαντικό δεν είναι αυτό – γιατί μερικές φορές γίνεται κατά παρέκκλιση και τα λοιπό, το σημαντικό είναι ότι από το 2005 έως το 2016 αυτό το δάνειο παρέμεινε νεκρό, δεν εξυπηρετήθηκε καθόλου, δεν ζητήθηκε καν, δεν προκύπτει τουλάχιστον να έχει ζητηθεί η αποπληρωμή, δε τέθηκε σε καθυστέρηση, δεν καταγγέλθηκε παρά μόνο με την αναγγελία της Εξεταστικής Επιτροπής εδέησε η Τράπεζα – και ενόψει της εξέτασης του διευθυντή της – να το καταγγείλει.

Αυτό συνιστά ένα σκάνδαλο. Και κατά τη γνώμη μου αν υπάρχουν ευθύνες. Και όπου υπάρχουν ευθύνες και ειδικά ευθύνες συγκάλυψης – κάποιος που παρενέβη για να μη ζητηθούν τα οφειλόμενα – συνιστά ένα σκάνδαλο και πρέπει να διερευνηθεί.

Είναι ένα ζήτημα ανεξαρτήτως ποσού. Βεβαίως το ποσό παραπέμπει σε κακουργηματική διαδικασία και άμεση συνέργεια σε κακουργηματική απιστία αλλά εάν, επαναλαμβάνω, υπάρχει πίεση είτε από πρόσωπο είτε από πολιτικό φορέα να παραμερισθεί αυτό το δάνειο πρέπει να ερευνηθεί και πρέπει να τιμωρηθούν αυτοί που συνήργησαν. Γιατί όλα αυτά τα θαλασσοδάνεια γυρίζουν στη καμπούρα του ελληνικού λαού ο οποίος μέσω των ανακεφαλαιοποιήσεων καλείται να πληρώνει τις διάφορες αμαρτίες.

Και το σημαντικότερο; Δεν έχει δοθεί μια πειστική απάντηση. Και λυπάμαι που το λέω αλλά και η παρέμβαση του επιτίμου δεν ήταν διαφωτιστική, ήταν μάλλον παραπλανητική. Είπε δηλαδή ότι κάποια άλλη εταιρεία ανέλαβε την ευθύνη της αποπληρωμής του δανείο. Δεν υπάρχει περίπτωση τράπεζα να δεχθεί αντικατάσταση. Ενδεχομένως υπάρχει παράλληλη ευθύνη. Αυτό ονομάζεται στη νομική γλώσσα σωρρευτική αναγωγή χρέους και δεν απαλάσσει τον πρώτο οφειλέτη.

Και να πω και κάτι παραπάνω; Στο πόθεν έσχες, ο κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης, νυν αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, φέρεται ως ιδιοκτήτης των μετοχών της εφημερίδας “ΚΗΡΥΞ”. Συνεπώς φέρεται, προκύπτει λογικά, ότι πιθανότατα είναι και οφειλέτης του δανείου αυτού. Για αυτό λοιπόν δεν έχει υπάρξει απάντηση παρά σιωπή από την πλευρά του. Και με αυτή την ευκαιρία και από την πόλη που κατάγεται, η κοινή γνώμη απαιτεί μια σοβαρή εξήγηση και μια παρουσία πιο ειλικρινής.”

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ