16.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Αν θέλουμε να έχουμε τουριστική σαιζόν, θέλει προσοχή… ειδικά τώρα με την Κρητική μετάλλαξη

Ημερομηνία:

Πολλοί κοροϊδεύουν ότι όλα ανοίξανε και τα μέτρα σταμάτησαν να εφαρμόζονται για να έρθουν οι τουρίστες, αλλα επειδή ανοίξανε και σταματήσαμε να τηρούμε τα μέτρα μπορεί τελικά… να μην έρθουν τουρίστες.

Βλέπετε στην Κρήτη, και ειδικά στα Χανιά, ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός και παρά του ότι, όπως ανέφερε ο προεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων κ. Βάμβουκας, ήδη το 37% των συμπολιτών έχει ήδη λάβει μια τουλάχιστον δόση εμβολίου, ο κίνδυνος για ένα λοκντάουν είναι πέρα για πέρα υπαρκτός.

Γίνεται ακόμα πιο μεγάλος μετά την εμφάνιση νέας μετάλλαξης… ντόπιας παραγωγής, Κρητικης. Πρόκειται για μετάλλαξη στην πρωτεΐνη της ακίδας, που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο μείωσης της αποτελεσματικότητας των εμβολίων.

Οσο πιο μικρή είναι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων, τόσο μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού πρέπει να εμβολιαστει για να πετύχουμε τον στόχο της ανοσίας.

Μέχρι στιγμης έχουν ανιχνευθει μόλις 3 κρούσματα της νέας μετάλλαξης. Όμως, οπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, η ανίχνευση λίγων κρουσμάτων συνήθως σημαίνει ότι πολλά ακόμα κυκλοφορούν δίχως να έχουν ανιχνευθεί. Και με τους πολίτες να έχουν γράψει στα παλιά τους υποδήματα τα μέτρα προστασίας – με τις ευλογίες και της πολιτείας – δε θέλει και πολύ να ξεφύγει η κατάσταση.

Που σημαίνει ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός όχι απλά για ένα λοκντάουν, αλλά για ακόμη χειρότερες εξελίξεις. Γιατί, αυξημένα κρούσματα με νέα μετάλλαξη θα οδηγήσουν σε πολλές ακυρώσεις και ταξιδιών προς την Κρήτη.

Και αυτό θα είναι καταστρεπτικό για το νησί μας όπου η οικονομία του – λόγω της λάθος στρατηγικής δεκαετιών – εξαρτάται σε ποσοστό άνω του 50% από τον τουρισμό, δίχως να διαφαίνεται πουθενά στον ορίζοντα διέξοδο.

Τώρα, προέχει να σώσουμε ότι μπορεί να σωθεί, ομως λαμβάνοντας υπόψη όσα ζήσαμε, πρεπει επιτέλους να ξεκινήσει μια σε βάθος συζήτηση στην Κρήτη για την μείωση της εξάρτησης – οσο είναι δυνατόν – της οικονομίας του νησιου από τον τουρισμού. Όσο δεν γίνεται αυτή η συζήτηση τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κόστος για το σύνολο της κοινωνίας.

Είναι ήδη.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...