14.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Τι συμβαίνει με τη νέα μετάλλαξη που εντοπίστηκε στην Κρήτη – Για “περίεργο γονιδίωμα” μιλά ο Ν. Τζανάκης

Ημερομηνία:

Νέο στέλεχος επικίνδυνης μετάλλαξης του κορονοϊού εντοπίστηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη, σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN TV.  Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV, το μεταλλαγμένο αυτό στέλεχος που εντοπίζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας έχει έναν συνδυασμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη της ακίδας, που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαφυγής της ανοσίας.

Δηλαδή, οι επιστήμονες είναι προβληματισμένοι για το κατά πόσο τα εμβόλια κατά του κορονοϊού που έχουν αναπτυχθεί έως τώρα, μπορούν να αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο στέλεχος.  Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Δέσποινας Βλεπάκη, το συγκεκριμένο στέλεχος έχει βόρεια προέλευση και έχει ήδη καταγραφεί στη Ρωσία και τη Νορβηγία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το στέλεχος φέρει την ονομασία Β.1.1.523 και αναμένεται να λάβει ελληνική ονομασία από το ελληνικό αλφάβητο σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του ΠΟΥ.

Η ιχνηλάτηση στα τρία κρούσματα που εντοπίστηκαν στην Κρήτη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Ο καθηγητής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και επικεφαλής του Ιολογικού εργαστηρίου της ιατρικής σχολής Γιώργος Σουρβίνος σημείωσε πως τα κρούσματα αφορούν σε Κρητικούς και όχι σε τουρίστες και τα δείγματα προέρχονται από τρία κέντρα αναφοράς σε Βενιζέλειο Νοσοκομείο, Εσταυρωμένο, και Βιάννο.

“Είμαστε στη διαδικασία της ιχνηλάτησης. Δεν είμαστε ανήσυχοι αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για δούμε πόσο αποτελεσματικά θα αντιμετωπιστούν οι νέες μεταλλάξεις από τα εμβόλια” πρόσθεσε, επιβεβαιώνοντας ότι το μεταλλάγμενο στέλεχος έχει εντοπιστεί στη Ρωσία και τη Νορβηγία.

“Να συνεχίσουμε να εμβολιάζομαστε. Ο εμβολιασμός συνιστά φραγμό και εμπόδιο στον κορωνοϊό και τις μεταλλάξεις του” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σουρβίνος.

Νίκος Τζανάκης: “Είναι ένα περίεργο γονιδίωμα το οποίο δεν έχει εντοπιστεί σε άλλες περιοχές της Ελλάδας”

Ο καθηγητής πνευμονολογίας Νικόλαος Τζανάκης μίλησε στο Reader σχετικά με τα κρούσματα μιας νέας μετάλλαξης κορωνοϊού που εντοπίστηκε στην Κρήτη. Τα συγκεκριμένα κρούσματα είναι σύμφωνα με τον καθηγητή διάσπαρτα, καθώς προέρχονται και από αστικό ιστό και από την ενδοχώρα.

Συγκεκριμένα ο κ. Τζανάκης μιλώντας στο Reader ανέφερε ότι «το γεγονός ήταν γνωστό στις υγειονομικές αρχές εδώ και μέρες. Είναι ένα περίεργο γονιδίωμα το οποίο δεν έχει εντοπιστεί σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Το γονιδίωμα αυτή τη στιγμή έχει δοθεί προκειμένου να ταυτοποιηθεί για να δούμε τι ακριβώς είναι αυτό».

Ακόμα ανέφερε  ότι την υπόθεση την έχει αναλάβει η Πολιτική Προστασία ώστε να μην εξαπλωθεί το νέο στέλεχος, καθώς «ακόμα δεν γνωρίζουμε ακριβώς τις επιδημιολογικές του ιδιότητες, δηλαδή αν είναι πιο μεταδοτικό ή πιο βλαπτικό από τα στελέχη που έχουμε εντοπίσει μέχρι τώρα».

Τέλος, ο καθηγητής σημείωσε πως η διασπορά δεν μπορεί να επικεντρωθεί σε ένα σημείο, διότι τα δείγματα που έχουν έρθει στα εργαστήρια είναι και από την ενδοχώρα της Κρήτης αλλά και από αστικό κέντρο.

Με πληροφορίες απο cretalive.gr, opentv

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...