18.8 C
Chania
Friday, May 10, 2024

Απάνταση Τζιαμαρόλι: κ. Χουλιαράκη, 3,5% πλεόνασμα όχι μόνο για το 2018, αλλά από 4 έως 10 χρόνια!

Ημερομηνία:

Πρωτογενές πλεόνασμα και χρέος βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης, στο συνέδριο του Economist, με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ Βελκουλέσκου να επιμένει ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών να “συγκρούεται” με τον εκπρόσωπο του ESM, για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο κ. Χουλιαράκης δήλωσε πως η Ελλάδα δεσμεύεται να επιτύχει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018 αλλά αμέσως μετά ο στόχος θα πρέπει να επανεξεταστεί και να μειωθεί».

Για το χρέος ανέφερε ότι είμαστε ικανοποιημένοι με την δέσμευση του Eurogroup για όριο χρηματοδοτικών αναγκών στο 15% του ΑΕΠ “αλλά θέλουμε να δούμε όσο το δυνατό πιο γρήγορα την υλοποίηση των μέτρων”.

Ο κ. Χουλιαράκης ανέφερε ότι  ένας από τους στόχους της κυβέρνησης για τους επόμενους 4 μήνες είναι η ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Θέλουμε να δούμε τους καρπούς που θα έρθουν με τη 2η δόση, είπε.

Ο κ. Χουλιαράκης  μίλησε για έναρξη του QE το Φθινόπωρο για την Ελλάδα. Πρέπει να διευρύνουμε την φορολογική βάση, να δώσουμε προτεραιότητα στις μεταρρυθμίσεις στις αγοράς προϊόντων και να γίνουν  σημαντικές βελτιώσεις στην απονομή της δικαιοσύνης, ανέφερε.

“Όμως αντιμετωπίζουμε και κάποιους κινδύνους” είπε και “αν θα ανέφερα έναν κίνδυνο,  αυτός θα ήταν  ο εφησυχασμός” επισήμανε.

Εκτίμησε ότι η ανάκαμψη θα έρθει το 3ο τρίμηνο, αλλά για να κλείσει το χάσμα έως το 2021 θα πρέπει να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις, είπε “Και χρειαζόμαστε ένα πολύ πιο φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον” γι αυτόν τον λόγο, πρόσθεσε.

Ο κ. Τζιαμαρόλι έσπευσε να εμφανιστεί κάθετα αντίθετος με τη θέση της ελληνικής πλευράς για το πρωτογενές πλεόνασμα και παρά το γεγονός ότι λίγο νωρίτερα η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου, στο ίδιο πάνελ, σχεδόν συμπαρατάχθηκε στις ελληνικές θέσεις. «Ο στόχος για πλεονάσμα 3,5% αφορά μεν το 2018 αλλά πρέπει να διατηρηθεί και μεσοπρόθεσμα. Μπορεί για πέντε χρόνια ή για δέκα ή για τέσσερα, το συζητάμε. Αλλά αυτή είναι η δέσμευση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιαμαρόλι.

Και συνέχισε: «μπορεί να ξεκινήσουμε να το διαπραγματεύομαστε από τώρα για μετά το 2018 αλλά να έχουμε τις αποφάσεις τότε, άρα γιατί να το κάνουμε αυτό;», αναρωτήθηκε σκωπτικά και τόνισε ότι θα προχωρήσουν άμεσα οι συζητήσεις και με το ΔΝΤ για τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, αλλά όσον αφορά τα μακροπρόθεσμα, τόνισε ότι «δεν πρέπει να γίνει κατάχρηση των ελαφρύνσεων για να μη δώσουμε την ευκαιρία στους Έλληνες για να αρχίσουν τις αποκλίσεις από το πρόγραμμα».

 

ependisinews.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

47 μετανάστες διασώθηκαν νότια της Γαύδου – Φιλοξενούνται προσωρινά στα Χανιά

Συνολικά 47 μετανάστες, οι οποίοι εντοπίστηκαν σε σκάφος στη...

Τον καταπλάκωσε το τρακτέρ που οδηγούσε

Τραγικό θάνατο βρήκε σήμερα ένας 60χρονος στον Μυλοπόταμο. Πρόκειται σύμφωνα με το goodnet.gr, για...