Η ευθύνη για τις έρευνες και την πάταξη της συστηματικής φοροδιαφυγής γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση και στις αρχές της Ελλάδας. Αυτό πληροφορεί η Κομισιόν σε απάντησή της σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη. Στις εταιρείες BMW, OPEL, MERCEDES έχουν καταλογιστεί πρόστιμα από το ΣΔΟΕ ύψους 600.000.000 ευρώ, όμως τίποτα δεν έχει εισπραχθεί.
Αναλυτικά, στην απάντησή της η Κομισιόν σημειώνει τα εξής:
Δεν παρεμβαίνει, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) στις έρευνες για τη συστηματική φοροδιαφυγή γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, μέσω της υποτιμολόγησης των εισαγωγών, για λόγους αρμοδιοτήτων και έλλειψης «επαρκών ειδικών ερευνητικών μέσων». Αυτό προκύπτει από απάντηση του πρώην Επιτρόπου Φορολογίας, Αλγκίρντας Σεμέτα, στον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.
Πιο συγκεκριμένα, ο Δ.Παπαδημούλης στην ερώτησή του, αφού έθετε το θέμα της φοροδιαφυγής γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, μέσω υποτιμολόγησης εισαγωγών, για την οποία μάλιστα το «Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Ελλάδας, που έχει ερευνήσει τη συγκεκριμένη υπόθεση, έχει ήδη καταλογίσει πρόστιμα ύψους 600 εκατ. ευρώ στις γερμανικές εταιρείες BMW, OPEL και MERCEDES», ζητούσε από την Κομισιόν να τον πληροφορήσει εάν «έχει ξεκινήσει έρευνες η OLAF σχετικά με τις περιπτώσεις φοροδιαφυγής των συγκεκριμένων γερμανικών εταιρειών», καθώς επίσης, «ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύει να πάρει η Επιτροπή στην κατεύθυνση της καταπολέμησης του φαινομένου των ενδο-ομιλικών συναλλαγών πολυεθνικών εταιρειών».
Στην απάντησή της η Κομισιόν υποστηρίζει ότι «οι έρευνες όσον αφορά τις απάτες ΦΠΑ εμπίπτουν κατ΄αρχάς στην αρμοδιότητα των εθνικών διοικήσεων» και τονίζει ότι «επί του παρόντος η OLAF δεν διαθέτει επαρκή ειδικά ερευνητικά μέσα (π.χ. πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς) ώστε να διεξάγει αποτελεσματικά τις έρευνες σχετικά με την απάτη στον τομέα του ΦΠΑ».
Στη συνέχεια της απάντησής του ο Επίτροπος Σεμέτα, πληροφορεί τον Δημήτρη Παπαδημούλη ότι «η Επιτροπή έχει ενημερωθεί ήδη από την OLAF ότι δεν ερευνά το θέμα που θίγει ο κ. βουλευτής. Κατά συνέπεια, η Επιτροπή δεν διαθέτει στοιχεία για το μέγεθος της απώλειας εσόδων ΦΠΑ που το εν λόγω καθεστώς απάτης αντιπροσωπεύει για το ταμείο του ελληνικού ή άλλου κράτους–μέλους», ενώ καταλήγει περιγράφοντας τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η Κομισιόν σχετικά με την καταπολέμηση της φορολογικής απάτης.