22.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Απάντηση Κομισιόν σε Δημήτρη Παπαδημούλη: Αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης οι έρευνες και η πάταξη της συστηματικής φοροδιαφυγής γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών

Ημερομηνία:

Η ευθύνη για τις έρευνες και την πάταξη της συστηματικής φοροδιαφυγής γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση και στις αρχές της Ελλάδας. Αυτό πληροφορεί η Κομισιόν σε απάντησή της σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη. Στις εταιρείες BMW, OPEL, MERCEDES έχουν καταλογιστεί πρόστιμα από το ΣΔΟΕ ύψους 600.000.000 ευρώ, όμως τίποτα δεν έχει εισπραχθεί.

Αναλυτικά, στην απάντησή της η Κομισιόν σημειώνει τα εξής:

Δεν παρεμβαίνει, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) στις έρευνες για τη συστηματική φοροδιαφυγή γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, μέσω της υποτιμολόγησης των εισαγωγών, για λόγους αρμοδιοτήτων και έλλειψης «επαρκών ειδικών ερευνητικών μέσων». Αυτό προκύπτει από απάντηση του πρώην Επιτρόπου Φορολογίας, Αλγκίρντας Σεμέτα, στον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δ.Παπαδημούλης στην ερώτησή του, αφού έθετε το θέμα της φοροδιαφυγής γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, μέσω υποτιμολόγησης εισαγωγών, για την οποία μάλιστα το «Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Ελλάδας, που έχει ερευνήσει τη συγκεκριμένη υπόθεση, έχει ήδη καταλογίσει πρόστιμα ύψους 600 εκατ. ευρώ στις γερμανικές εταιρείες BMW, OPEL και MERCEDES», ζητούσε από την Κομισιόν να τον πληροφορήσει εάν «έχει ξεκινήσει έρευνες η OLAF σχετικά με τις περιπτώσεις φοροδιαφυγής των συγκεκριμένων γερμανικών εταιρειών», καθώς επίσης, «ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύει να πάρει η Επιτροπή στην κατεύθυνση της καταπολέμησης του φαινομένου των ενδο-ομιλικών συναλλαγών πολυεθνικών εταιρειών».

Στην απάντησή της η Κομισιόν υποστηρίζει ότι «οι έρευνες όσον αφορά τις απάτες ΦΠΑ εμπίπτουν κατ΄αρχάς στην αρμοδιότητα των εθνικών διοικήσεων» και τονίζει ότι «επί του παρόντος η OLAF δεν διαθέτει επαρκή ειδικά ερευνητικά μέσα (π.χ. πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς) ώστε να διεξάγει αποτελεσματικά τις έρευνες σχετικά με την απάτη στον τομέα του ΦΠΑ».

Στη συνέχεια της απάντησής του ο Επίτροπος Σεμέτα, πληροφορεί τον Δημήτρη Παπαδημούλη ότι «η Επιτροπή έχει ενημερωθεί ήδη από την OLAF ότι δεν ερευνά το θέμα που θίγει ο κ. βουλευτής. Κατά συνέπεια, η Επιτροπή δεν διαθέτει στοιχεία για το μέγεθος της απώλειας εσόδων ΦΠΑ που το εν λόγω καθεστώς απάτης αντιπροσωπεύει για το ταμείο του ελληνικού ή άλλου κράτουςμέλους», ενώ καταλήγει περιγράφοντας τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η Κομισιόν σχετικά με την καταπολέμηση της φορολογικής απάτης.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Δεύτερη ακριβότερη η Ελλάδα στο κόστος στέγασης

ΗΕλλάδα κατατάσσεται δεύτερη στην Ευρωζώνη όσον αφορά στο κόστος στέγασης συνολικά...

Ηράκλειο: Την παρακολουθούσε συστηματικά μέχρι που την “πέτυχε” στο δρόμο…

Χωρίς τέλος τα περιστατικά ενδοικογενειακής βίας στην Κρήτη, που...

Σκρέκας: «Αισιοδοξία για πιθανά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα ανοιχτά της Κρήτης»

Οι πρώτες ενδείξεις μας κάνουν να νιώθουμε αισιοδοξία για...

Κρήτη: Στο Ηράκλειο η Σοφία, το διασημότερο ανθρωπόμορφο ρομπότ

Στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής MRC (Minoan Robotsports Competition) που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο...