19.8 C
Chania
Sunday, May 19, 2024

Απέρριψε ψήφισμα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια ο Δήμος Αποκορώνου

Ημερομηνία:

Την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αποκορώνου να απορρίψει ψήφισμα ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, καταγγέλλει η Λαϊκή Συσπείρωση Αποκορώνου, καθώς το σχέδιο ψηφίσματός της καταψηφίστηκε από την παράταση του Δημάρχου.

Αναλυτικά η Λαϊκή Συσπείρωση αναφέρει:

 Η Λαϊκή Συσπείρωση στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, έφερε ψήφισμα ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων το οποίο καταψηφίστηκε από την παράταξη του κ. Δημάρχου και τους επικεφαλής των άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Ολοφάνερη η αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου με την  ουσιαστική κατάργηση του άρθρου 16 το οποίο ορίζει ρητά στην παράγραφο 8 ότι: «Η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται»

Από τα 170 άρθρα του νομοσχεδίου που υποτίθεται αναβαθμίζουν το Δημόσιο Πανεπιστήμιο δεν υπάρχει ούτε ένα για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ούτε ανακαίνιση υποδομών, ούτε καν για μια επέκταση του θεσμού των φοιτητικών εστιών.

Παρά τις ελλείψεις σε σχολικές υποδομές και εκπαιδευτικό προσωπικό στα σχολεία μας, παρά τα προβλήματα μεταφοράς  των μαθητών, παρά τους ποικιλώνυμους  κόφτες και  των συντελεστών στις πανελλαδικές, (οι οποίοι κόβουν  20.000 μαθητές ανά έτος) και τη διαρκή οικονομική αιμορραγία των οικογενειών λόγω ακρίβειας, οι γονείς  επιμένουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους για ένα καλύτερο μέλλον.

Καθεστώς όμως είναι στα Δημόσια Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας, η διαχρονική  υποχρηματοδότηση, η σχεδόν ανύπαρκτη  μερίμνα για τους φοιτητές, η αναζήτηση φοιτητικής στέγης έχει εξελιχθεί σε μαραθώνιο για χιλιάδες φοιτητές (Οι ελάχιστες φοιτητικές εστίες επαρκούν μόνο για το 9% των φοιτητών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη).

Η κυβέρνηση της ΝΔ ίδρυσε τη λεγόμενη πανεπιστημιακή αστυνομία, με σκοπό να καταστέλλει τον αγώνα για αναβάθμιση των σπουδών αντιμετωπίζοντας τους αυριανούς επιστήμονες της χώρας σαν εγκληματίες, μόνο και μόνο για να τους δώσει βορά με υποβαθμισμένα δικαιώματα στην εργοδοσία. Γι’ αυτό έχει την υποστήριξη του ΣΕΒ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας ,θεσμών που υπηρετούν τη λεγόμενη ελεύθερη οικονομία.

Απέναντί της έχει το συντονισμό 130 φοιτητικών συλλόγων της χώρας με κινητοποιήσεις εδώ  και τρείς μήνες, το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό των ΑΕΙ μεταξύ των οποίων και του Πολυτεχνείου Κρήτης, των Ομοσπονδιών των εκπαιδευτικών της χώρας, της Συνομοσπονδίας Γονέων Ελλάδος και τόσων άλλων συνδικαλιστικών φορέων

Το δημόσιο Πανεπιστήμιο για να «ανταγωνιστεί» τα ιδιωτικά θα γίνεται όλο και πιο ακριβό για τους φοιτητές και τις οικογένειές τους, όλο και πιο φθηνό για το κράτος, θα στρέφεται στους τομείς και τις λειτουργίες του που φέρνουν έσοδα, απαξιώνοντας τελείως τις όποιες παροχές υπήρχαν μέχρι σήμερα. Θα είναι πλήρως εγκλωβισμένο και εξαρτημένο από την αναζήτηση χρηματοδότησης για να είναι βιώσιμο, κερδοφόρο (κι ας μην ονομάζεται κερδοσκοπικό).

Η όποια «ακαδημαϊκή ελευθερία» θα υποτάσσεται στους διάφορους επενδυτές και χορηγούς. Άλλωστε, η συνειδητή υποβάθμιση των δημόσιων ΑΕΙ και ο περιορισμός των εισακτέων είναι προϋπόθεση για να αυξάνεται η πελατεία στα ιδιωτικά.
Οι μόνοι κερδισμένοι από το νομοσχέδιο είναι οι κολεγιάρχες από την πώληση πτυχίων, το κράτος από την περικοπή δαπανών για την Παιδεία και οι εργοδότες που θέλουν απαξιωμένα πτυχία για φθηνότερο επιστημονικό εργατικό δυναμικό.

Μετά απ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση της ΝΔ ισχυρίζεται ότι θα ωφεληθούν τα δημόσια πανεπιστήμια και θα αναβαθμιστούν μέσω του ανταγωνισμού που θα αυξηθεί με τα ξένα παραρτήματα λες και αναβαθμίστηκαν τα δημόσια σχολεία ή νοσοκομεία επειδή υπάρχουν ιδιωτικά.

Αναβαθμίστηκε ο ελληνικός σιδηρόδρομος μέσα από την «απελευθέρωση της αγοράς» ή οδήγησε σε εγκλήματα, όπως στα Τέμπη; Αναβαθμίστηκαν τα δημόσια ΑΕΙ από τα 36 αναγνωρισμένα ιδιωτικά κολέγια;

Σε χώρες με ιδιωτικά πανεπιστήμια, όπως οι ΗΠΑ, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Βρετανία, έχουν χιλιάδες φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό.  Στην Κύπρο, μπήκαν δίδακτρα και στα δημόσια Πανεπιστήμια και ενώ ιδρύθηκαν τα ιδιωτικά έχει πάνω από 10.000 κύπριους φοιτητές στην Ελλάδα.
Αν η κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει τη φυγή φοιτητών στο εξωτερικό, γιατί δεν αυξάνει τους εισακτέους στα δημόσια πανεπιστήμια με βάση τις αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες για επιστημονικό δυναμικό;

Γιατί έβαλε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και σχεδιάζει νέους «κόφτες» προς την Ανώτατη Εκπαίδευση, με το Εθνικό Απολυτήριο; Γιατί δεν επιτρέπει στα παιδιά που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις να κατοχυρώνουν βαθμολογίες και να ξαναδίνουν εξετάσεις για δεύτερη και τρίτη χρονιά σε λιγότερα μαθήματα;
Βέβαια, γι’  αυτή την  αντιδραστική τομή για τα ιδιωτικά – μη κρατικά Πανεπιστήμια, η κυβέρνηση αξιοποιεί τα «ήξεις αφήξεις» του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που επί της ουσίας ντροπαλά μα ξεκάθαρα   συμφωνούν..
Σαν Λαϊκή Συσπείρωση  Αποκορώνου κατανοώντας  και τα αισθήματα των γονιών του Δήμου μας

Απαιτούμε:

Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές. Όχι στην κατάργηση του άρθρου 16 – όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των σύγχρονων αναγκών..
Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Παιδεία.
Πτυχία με αξία – μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος.
Δουλειά για όλους – δουλειά με δικαιώματα».

Οι εκλεγμένοι με την Λαϊκή Συσπείρωση Δημοτικοί Σύμβουλοι
Μελισσάκης Νικήτας
Ζώης Σταύρος

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ