13.8 C
Chania
Sunday, April 28, 2024

Απέσυρε την πρότασή του ο Δήμαρχος Χανίων – Ομόφωνη απόφαση ενάντια στη λειτουργία χώρου υποδοχής στο Στρατόπεδο Μαρκόπουλου – Συνολική παραχώρηση χωρίς ανταλλάγματα

Ημερομηνία:

Απομονωμένος ακόμα και μέσα στην παράταξη του βρέθηκε ο Δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας με αφορμή το θέμα του Στρατόπεδου Μαρκοπούλου.

Μετά από πολύωρη συζήτηση υπό την παρουσία πολιτών, ο Δήμαρχος αναγκάστηκε να αποσύρει την πρότασή του για παραχώρηση στο Δήμο Χανίων τμήματος μόνο του Στρατόπεδου Μαρκοπούλου. Σύμφωνα με την πρόταση του Δημάρχου, το υπόλοιπο τμήμα θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του Ταμείου Εθνικής Άμυνας προκειμένου να αξιοποιηθεί, με καθορισμένους όρους δόμησης, από το Τ.Ε.Θ.Α.

Τελικώς, το δημοτικό συμβούλιο κατέληξε σε ομόφωνη απόφαση σύμφωνα με την οποία εκφράζεται η εναντίωση στα σχέδια του Υπουργείου για λειτουργία δομής υποδοχής νεοσύλλεκτων και ζητείται η επικαιροποίηση απόφασης από το Μάρτη του 2015 σύμφωνα με την οποία ο δήμος ζητούσε τη συνολική παραχώρηση του Στρατοπέδου δίχως ανταλλάγματα.

Επίσης, το δημοτικό συμβούλιο, μη λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση του Δημάρχου αποφάσισε ξανά ομόφωνα να εισηγηθεί αλλαγή του υπό σύσταση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται δόμηση στο 20% του Στρατοπέδου αλλά και η οργάνωση κινητοποίησης για τη διεκδίκηση του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι έντονες αντιδράσεις εξέφρασαν και δημοτικοί σύμβουλοι από την παράταξη του δημάρχου, μεταξύ άλλων ο Μανώλης Κεμεσίδης, ο Γιάννης Περάκης αλλά και ο Γιώργος Πουλιδάκης και ο Γιώργος Μαυρεδάκης.

Η αρχική εισήγηση του Δήμαρχου Χανίων για το θέμα:

«Πάγια θέση τόσο της παρούσας, όσο και των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών και πρώτα απ’ όλους του συνόλου της κοινωνίας των Χανίων, είναι η παραχώρηση του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου στο Δήμο Χανίων, προκειμένου αυτό να αξιοποιηθεί για κοινωφελείς και κοινόχρηστες χρήσεις. Μάλιστα με την υπ’ αριθ. 174/18-3-2015 απόφαση του το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων αποφάσισε ομόφωνα: «1) Ο Δήμος Χανίων, ως αρμόδιος φορέας, διεκδικεί την παραχώρηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου, κατά πλήρη κυριότητα και στο σύνολό του, για κοινωφελείς και κοινόχρηστες χρήσεις, δηλαδή «ως χώρο πρασίνου, αναψυχής, ήπιας άθλησης και ένα σχολείο». 2) Εξουσιοδοτεί τον Δήμαρχο Χανίων κ. Αναστάσιο Βάμβουκα με τους τέσσερις (4) Βουλευτές του νομού Χανίων, υπό την αίρεση, για λόγους δεοντολογίας, ότι θα συμφωνήσουν οι 4 Βουλευτές, να επισκεφθούν τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο, προκειμένου να του ζητήσουν την ικανοποίηση του συγκεκριμένου αιτήματος. Αναθέτει στον κ. Δήμαρχο τις παραπέρα ενέργειες σύμφωνα με το νόμο».

Στο πλαίσιο της απόφασης αυτής ο Δήμαρχος Χανίων συναντήθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα κατ’ επανάληψη, τόσο με τους 4 βουλευτές των Χανίων όσο και με την ηγεσία και τα στελέχη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να διερευνηθεί ο  τρόπος με τον οποίο θα υλοποιηθεί η παραχώρηση του Στρατοπέδου. Απέστειλε δε, στις 14 Σεπτεμβρίου 2017 επιστολή προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και τους 4 βουλευτές των Χανίων έγγραφο με το οποίο ζητούσε την ανταλλαγή του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου και του πρώην Πολεμικού Μουσείου με ακίνητο του Δήμου στο Μουζουρά Ακρωτηρίου.

Μετά την εκφρασμένη βούληση του Πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή του στην Κρήτη στις 21 Σεπτεμβρίου 2017, όλο το χρονικό διάστημα από τότε μέχρι σήμερα, συνεργαζόμαστε με όλους τους βουλευτές του Νομού, την ηγεσία και τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να γίνει επιτέλους πράξη η μακροχρόνια διεκδίκηση του συνόλου της τοπικής κοινωνίας των Χανίων για την παραχώρηση του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου στο Δήμο Χανίων.

Έτσι, στο πλαίσιο της διερεύνησης του τρόπου υλοποίησης της παραχώρησης αυτής, πραγματοποιήθηκε στις 16-10-2017 συνάντηση με κλιμάκιο του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (Τ.ΕΘ.Α) και της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ.), καθώς και σύμβουλο του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, ενώ ακολούθησαν και μετέπειτα επαφές με στελέχη του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, στην κυριότητα του οποίου ανήκει το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου. Στο πλαίσιο των επαφών αυτών εξετάστηκαν αναλυτικά όλες οι δυνατότητες που μπορούν να οδηγήσουν στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του Δήμου Χανίων και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και έγινε πλήρως σαφές από μεριάς του Ταμείου Εθνικής Άμυνας ότι με βάση την κείμενη νομοθεσία υπάρχουν δύο και μοναδικοί τρόποι για την υλοποίηση της παραχώρησης του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου, αποκλειόμενης κάθε άλλης περίπτωσης:

α) Μέσω της καταβολής από το Δήμο Χανίων ενός ετήσιου οικονομικού ανταλλάγματος στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας το οποίο βάσει της κείμενης νομοθεσίας δεν μπορεί να υπολείπεται του 5% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, η οποία σήμερα αποτιμάται σε 1.770.000,00 ευρώ περίπου ως εκτός σχεδίου ακίνητο, όμως θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη ως εντός σχεδίου ακίνητο,

β) Μέσω της παραχώρησης στο Δήμο Χανίων ενός τμήματος του Στρατοπέδου με το υπόλοιπο τμήμα να παραμένει στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας με καθορισμένους όρους δόμησης προκειμένου αυτό να αξιοποιηθεί από το Τ.ΕΘ.Α. Διευκρινίζεται ότι το εμβαδόν του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου με βάση το Εθνικό Κτηματολόγιο είναι 58.911,94 τ.μ., ενώ με βάση τους τίτλους του Τ.ΕΘ.Α. είναι 61.505,00 τ.μ.

Με αυτά τα δεδομένα ως Δημοτική Αρχή, και με δεδομένο ότι το Τ.ΕΘ.Α. απέρριψε την προαναφερόμενη πρόταση του Δήμου Χανίων για ανταλλαγής ακινήτων, θεωρούμε ότι ο μοναδικός τρόπος για να υλοποιηθεί επιτέλους, μετά από τόσα χρόνια διεκδίκησης, η παραχώρηση του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου στην τοπική κοινωνία, είναι να υπάρξει συμφωνία με το Ταμείο Εθνικής Άμυνας για το τμήμα του Στρατοπέδου που θα παραχωρηθεί στο Δήμο και το αντίστοιχο τμήμα που θα παραμείνει στο Τ.ΕΘ.Α., καθώς η περίπτωση της καταβολής ετήσιου οικονομικού ανταλλάγματος μεγάλου ύψους είναι απαγορευτική για το Δήμο Χανίων και δεν αποτελεί επιλογή μας.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, θεωρούμε ότι θα είναι προς όφελος του Δήμου και όλης της τοπικής κοινωνίας αλλά και του Τ.ΕΘ.Α., μία συμφωνία που θα προβλέπει την παραμονή στο Τ.ΕΘ.Α. ενός πολύ μικρού τμήματος της συνολικής έκτασης του Στρατοπέδου το οποίο όμως θα είναι άμεσα αξιοποιήσιμο και την παραχώρηση στο Δήμο Χανίων του υπόλοιπου τμήματος του στρατοπέδου.

"google ad"

Πέραν τούτου, προτείνουμε οι επιτρεπόμενες χρήσεις στο τμήμα που θα παραχωρηθεί στο Δήμο να είναι πράσινο-αναψυχή και εν γένει αποκλειστικά κοινωφελείς και κοινόχρηστες χρήσεις, με καθορισμό πολύ χαμηλού συντελεστή δόμησης, ώστε να υπηρετηθεί ο βασικός στόχος της παραχώρησης που είναι το μεγαλύτερο τμήμα της συνολικής έκτασης να μετατραπεί σε ένα μητροπολιτικό πάρκο, κάτι που έχει μεγάλη ανάγκη η περιοχή αλλά και όλη η πόλη.

Οι επιτρεπόμενες χρήσεις και ο συντελεστής δόμησης στο τμήμα που θα παραμείνει στο Τ.ΕΘ.Α. θα καθορισθούν σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Τ.Ε.Θ.Α., με τρόπο που θα προσδώσει πραγματική αξία στο ακίνητο και θα το καταστήσει κατάλληλο να υπηρετήσει τους σκοπούς και τις ανάγκες του Ταμείου Εθνικής Άμυνας.

Η χωρική οργάνωση, οι χρήσεις γης, οι γενικοί όροι και περιορισμοί δόμησης και κάθε άλλο μέτρο, όρος ή περιορισμός που απαιτείται ώστε να υλοποιηθεί η πρόταση αυτή, θα καθορισθούν με την κατάρτιση Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Η σημερινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορά το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου θα είναι ο οδηγός για την επίτευξη της τελικής συμφωνίας μεταξύ του Δήμου Χανίων και των αρμοδίων Υπουργείων και θα ενταχθεί στην αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) Δήμου Χανίων η οποία βρίσκεται σήμερα στην τελική φάση διαβούλευσης.

Θεωρούμε ότι ο προγραμματισμός που φαίνεται να υπάρχει από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την μετατροπή του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου σε κέντρο υποδοχής νεοσυλλέκτων δεν βοηθάει την διαδικασία παραχώρησης του Στρατοπέδου.

Τα Χανιά είχαν πάντοτε και έχουν την καλύτερη σχέση και σεβασμό για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας και αυτό θέλουμε να το διατηρήσουμε και να το καλλιεργήσουμε περαιτέρω με αυτή την ευκαιρία επ’ ωφελεία και των δύο πλευρών.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων εκφράζει την αισιοδοξία του ότι η πρόσφατη αναφορά του Πρωθυπουργού για την παραχώρηση του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου στο Δήμο Χανίων σύντομα θα γίνει πραγματικότητα και η ομόθυμη βούληση της τοπικής μας κοινωνίας, καθώς και η εκφρασμένη διαχρονικά βούληση του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας και των φορέων του τόπου μας, θα υπηρετηθεί με τον καλύτερο τρόπο εξυπηρετώντας τις ανάγκες της κοινωνίας μας, ενώ ταυτοχρόνως θα δοθεί η δυνατότητα στο Τ.ΕΘ.Α. να αξιοποιήσει άμεσα και πραγματικά την ακίνητη περιουσία του.

Στην παρούσα εισήγηση επισυνάπτεται παράρτημα που αφορά την παραχώρηση του πρώην Πολεμικού Μουσείου στο Δήμο Χανίων.»

 

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρέθυμνο: Κοινή ανακοίνωση φοιτητικών συλλόγων για την εισβολή αστυνομικών σε σπίτι φοιτήτριας

Με κοινή τους ανακοίνωση οι φοιτητικοί συλλόγοι Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας,...

Πορεία στις γειτονιές της Νέας Χώρας ενάντια στην ξενοδοχοποίηση στο Λόφο Καστέλι

Παρέμβαση - πορεία στην γειτονιά της Νέας Χώρας πραγματοποιήθηκε...

Ισπανία: Θα παραδώσει πυραύλους Patriot στην Ουκρανία

Η Ισπανία θα παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους για τα...