16.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Απίστευτες αποκαλυψεις: Ο Ζελένσκι πίεζε τον Μπάιντεν και το ΝΑΤΟ να κηρύξουν τον πόλεμο στη Ρωσία

Ημερομηνία:

Κατά τη διάρκεια της νύχτας της 15ης προς τη 16η Νοεμβρίου, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Άντονι Μπλίνκεν, δυσκολεύτηκαν να κατευνάσουν τη λυσσασμένη αντίδραση του Πολωνού Προέδρου, Άντρζεϊ Ντούντα και του Ουκρανού ομόλογού του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ήταν θηριώδης νύχτα για το Μπαλί, την Ουάσιγκτον, τη Βαρσοβία και το Κίεβο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Corriere Della Sera. Δεν υπήρχαν ακόμη σαφείς πληροφορίες για την προέλευση του πυραύλου. Ωστόσο, ο Ζελένσκι ζήτησε την επέμβαση του ΝΑΤΟ, ενώ η Πολωνία συγκάλεσε πολεμικό συμβούλιο, προκαλώντας συναγερμό στον πληθυσμό.

Ένα πυραυλικό πλήγμα στην Πολωνία, την χώρα όπου ξεκίνησε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και την πρώτη χώρα όπου κατάρρευσε ο κομμουνισμός, έμοιαζε ως το κατάλληλο έναυσμα για την κλιμάκωση του ουκρανικού πολέμου, ενδεχόμενο που θέλει να αποφύγει η Δύση. Εξ΄ ου και αρχίζει να “μαζεύει” το επεισόδιο. Την ίδια στιγμή, οι αμερικανικές ανακοινώσεις μοιάζουν και ως ένα “άδειασμα” στο Κίεβο, το οποίο εμμένει και μέχρι τώρα ότι οι πύραυλοι που έπληξαν την Πολωνία ότι ήταν ρωσικοί!

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έσπευσε να αποδώσει εξ’ αρχής το πλήγμα στους Ρώσους, μιλώντας για «σημαντική κλιμάκωση» στο Ουκρανικό και για «εκτόξευση πυραύλων στο έδαφος του ΝΑΤΟ». Θα μπορούσαν οι δηλώσεις αυτές να χαρακτηριστούν “εν θερμώ”, καθώς έγιναν λίγη ώρα μετά το επεισόδιο. Όμως αντί ο Ζελένσκι να περιοριστεί στα να περιμένει να ξεκαθαριστεί το επεισόδιο, ή να ζητήσει μία “συγγνώμη” στην Πολωνία, συμπεριφέρεται σαν μην έχουν προηγηθεί οι δηλώσεις Μπάιντεν!

Ο ίδιος και κορυφαίοι Ουκρανοί αξιωματούχοι επαναφέρουν με το γνώριμο ύφος τους (που κάθε άλλο παρά διπλωματικό μπορεί να χαρακτηριστεί) την παλαιότερη πρόταση τους για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων από το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, εμμένοντας να αποδίδουν την ευθύνη στην Ρωσία για το επεισόδιο. Ύφος που η Μόσχα προ λίγου χαρακτήρισε «υστερικό», η οποία επαίνεσε την… συγκρατημένη στάση του Μπάιντεν!

Το Κίεβο φτάνει σε σημείο σε διαψεύδει(!) ακόμα και τον Αμερικανό πρόεδρο και το μόνο που δεν έχουμε ακούσει είναι να κατηγορήσει για “πουτινισμό” και την πολωνική κυβέρνηση για την συγκρατημένη στάση της! Ο Ζελένσκι που απαιτεί πολεμική… πανστρατιά του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας (αγνοώντας ακόμα και τους Αμερικανούς) σχεδόν δικαιώνει τους Ρώσους που μίλησαν από την αρχή για “προβοκάτσια”, για να επέμβει το ΝΑΤΟ στην σύγκρουση, με ότι και αν αυτό σημαίνει…

Η ένταση εκτονώθηκε μόλις σήμερα το πρωί, όταν ο Τζο Μπάιντεν φεύγοντας από τη σύνοδο της G20 στο Μπαλί, προέβλεψε ποια θα ήταν τα πρώτα συμπεράσματα της έρευνας: «Δεν φαίνεται πιθανό ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από τους Ρώσους». Θα δούμε ποια θα είναι η ανασυγκρότηση των ειδικών του ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, ο εκνευρισμός των Αμερικανών παραμένει: το δυτικό μπλοκ πρέπει να «περιορίσει» τον Πούτιν, ώστε να αποφευχθεί το σενάριο τροφοδότησης μίας κλιμάκωση προς έναν παγκόσμιο πόλεμο. Εκτός αν δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Και σίγουρα δεν ήταν έτσι χθες το βράδυ.

Ο Μπάιντεν, ο Σάλιβαν και ο Μπλίνκεν κινούνται σε δύο επίπεδα εδώ και εβδομάδες. Από τη μια πλευρά, η προμήθεια όπλων στους Ουκρανούς θα συνεχιστεί. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μόλις ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει ένα νέο πακέτο βοήθειας 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Την ίδια ώρα, όμως, η αμερικανική διπλωματία χτίζει τις προϋποθέσεις για να φτάσει σε διαπραγμάτευση με τον Πούτιν, χωρίς φυσικά να παραγκωνίσει τον Ζελένσκι.

Μία από τις βασικές κινήσεις είναι η αύξηση της πολιτικής και οικονομικής πίεσης στη Ρωσία. Ήταν ένας από τους στόχους με τους οποίους παρουσιάστηκε η αμερικανική αντιπροσωπεία στη G20, στο Μπαλί. Το επίσημο βήμα είναι το τελικό έγγραφο. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ζήτησαν να συμπεριληφθεί μια ρητή καταδίκη του πολέμου του Πούτιν. Η Κίνα και φυσικά η Ρωσία δεν είχαν ομοφωνία. Το κείμενο, λοιπόν, καταγράφει τη θέση κατά του Πούτιν που πήρε η «πλειονότητα των χωρών».

Μεταξύ αυτών υπάρχει και αυτό είναι μια καινοτομία και η Ινδία, που ανησυχεί από τις οικονομικές επιπτώσεις της σύγκρουσης. Άλλα κράτη, όπως η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και η Βραζιλία, δεν πήραν πάρει θέση ούτε με τον έναν, ούτε τον άλλο τρόπο.

φωτογραφία: depositphotos.com

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...