23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Τέλος στην ομηρία των δύο ελληνικών τάνκερ στον Περσικό

Ημερομηνία:

Της Αναστασίας Βαμβακά

Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο “LANA” αυτή τη στιγμή πλέει στον Σαρωνικό Κόλπο, τηρώντας τη συμφωνία που εδώ και μήνες χτίζεται: η ταυτόχρονη αναχώρηση του ιρανικού πλοίου με το λύσιμο των κάβων των δύο ελληνικών τάνκερ που είναι δεσμευμένα επί μήνες στο Περσικό Κόλπο.

Ταυτόχρονα αναχώρησαν από το Ιράν και τα δύο ελληνικά τάνκερ, δίνοντας τέλος σε μία ομηρία που κράτησε για περισσότερους από έξι μηνες.

Πρόκειται για το ελληνικής σημαίας πλοίο “Delta Poseidon”, της Delta Tankers, συμφερόντων του εφοπλιστή Διαμαντή Διαμαντίδη και το “Prudent Warrior”, της Polembros Shipping, συμφερόντων της οικογένειας Πολέμη. Τα δύο πλοία παρέμεναν δεσμευμένα από τις 27 Μαΐου 2022.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ναυτιλίας, η τελική συμφωνία επήλθε σήμερα στην Τεχεράνη με την παρουσία του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κώστα Κατσαφάδου.

“Η σημερινή μέρα είναι πολύ ευχάριστη για τους ναυτικούς μας, αλλά και για την Ελλάδα γενικότερα, αφού έλαβε τέλος μια δυσάρεστη και ιδιαιτέρως σύνθετη υπόθεση, μετά από συστηματικές προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης”, δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

“Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν στη σημερινή ευτυχή κατάληξη. Από την πρώτη στιγμή η ελληνική Κυβέρνηση κατέβαλε επίπονες προσπάθειες για να φτάσουμε σε αίσιο τέλος.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω θερμά τους ναυτικούς των πλοίων για την υπομονή και την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν όλες τις δύσκολες ημέρες που πέρασαν, αλλά και τις πλοιοκτήτριες εταιρείες των δυο πλοίων, για τη συνεργασία μας.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το Λιμενικό Σώμα βρίσκονται και πάντα θα βρίσκονται στο πλευρό των ναυτικών μας, για κάθε πρόβλημα που μπορεί να τους προκύψει σε κάθε γωνιά της οικουμένης.

Η σημερινή θετική εξέλιξη, αποτελεί μια ακόμη επιβεβαίωση της προσήλωσής μας στον σκοπό αυτό και της διαρκούς μας προσπάθειας να εξυπηρετούμε και να προστατεύουμε τα συμφέροντα της ελληνικής ναυτιλίας και των ναυτικών μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”, αναφέρει ο κ. Πλακιωτάκης.

Από τον περασμένο Αύγουστο, η Ελλάδα είχε εξαντλήσει κάθε διπλωματικό μέσο για να έρθει σε συμφωνία με το Ιράν, κάτι που φαίνεται να ολοκληρώνεται σήμερα.

Το “Lana” έχει δηλώσει προορισμό και κατευθύνεται αυτή την ώρα προς την Κωνσταντινούπολη.

Οι ελληνικές αρχές, σε συντονισμό με τις αντίστοιχες αρχές των ΗΠΑ, είχαν σταματήσει το δεξαμενόπλοιο και κατάσχεσαν το φορτίο του στις 25 Μαΐου,  αφού αναζήτησε καταφύγιο από τις κακές καιρικές συνθήκες. Εκείνη την εποχή, είχε το όνομα “Pegas” και έπλεε με ρωσική σημαία, και κρατήθηκε από την Ελλάδα μετά από αίτημα της αμερικανικής Αρχής κατά της νομιμοποίησης εισοδημάτων από εγκληματικές δραστηριότητες, σε σχέση με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Σε αντίποινα για την κράτηση του “Lana”, το Ιράν κατέσχεσε δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια στα ύδατα του Περσικού Κόλπου. Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης εξέτρεψε τα δύο ελληνικά πλοία, το καθένα φορτωμένο με περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου, σε ιρανικά χωρικά ύδατα στις 27 Μαΐου.

"google ad"

Τα ελληνικά δικαστήρια τον Ιούνιο ανέτρεψαν την απόφαση, και μετά από έφεση το Ανώτατο Δικαστήριο της Ελλάδας επικύρωσε την απόφαση.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...