26.8 C
Chania
Monday, May 20, 2024

Απαγόρευση αλιείας με μηχανότρατες στη Μεσόγειο – Ουδεμία σχέση με τα χημικά της Συρίας

Ημερομηνία:

Την απαγόρευση της αλιείας με μηχανότρατες βυθού στην περιοχή της Μεσογείου για δύο μήνες, από τις 24 Μαϊου μέχρι τις 15 Ιουλίου, αποφάσισε το αρμόδιο Υπουργείο στα πλαίσια των μέτρων για την προστασία του γόνου.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα η απαγόρευση αυτή αναμένεται να επηρεάσει τους αλιείς της Κρήτης, της Πελοποννήσου, του Αιγαίου και των Ιονίων Νήσων.

Με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο candianewsτου Ηρακλείου, το μέλος της Πρωτοβουλίας “Ένα καράβι για τη Γάζα”, Βαγγέλης Πισσίας, προχώρησε σε συσχέτιση της απαγόρευσης αλιείας με την διαδικασία καταστροφής των χημικών της Συρίας.

Πιο συγκεκριμένα είπε ότι η απαγόρευση γίνεται κατά το χρονικό διάστημα που έχει προγραμματιστεί η εν πλω υδρόλυση για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας προκαλώντας εντύπωση. Αυτός ο συσχετισμός όμως μικρή η καμία σχέση φαίνεται να έχει με την πραγματικότητα.

Άλλωστε, και λογικά να ειδωθεί το θέμα, γιατί να απαγορευθεί μόνο το ψάρεμα με μηχανότρατες βυθού και όχι κάθε λογής ψάρεμα, εφόσον υπάρχει συσχέτιση με την καταστροφή των χημικών της Συρίας;

Απαγόρευση αλιείας για αλιευτικά εργαλεία «τράτα βυθού»

Σύμφωνα με το Flashnews.gr, πρόκειται για απόφαση της Ε.Ε στα πλαίσια της νέα Κοινής Ευρωπαϊκής Αλιευτικής Πολιτικής και των συνακόλουθων δράσεων για την προστασία του γόνου, την οποια ωστόσο δεν έχει αποδεχτεί μέχρι στιγμής, καμία μεσογειακή χώρα, εκτός από την Ελλάδα.

Χώρες για παράδειγμα όπως η Ιταλία αντέδρασαν έντονα και δεν έχουν προχωρήσει σε κυβερνητικές αποφάσεις που να απαγορεύουν στις μηχανότρατες να “βγαίνουν” στα ανοιχτά της Μεσογείου κατά το προαναφερθέν διάστημα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του Flashnews.gr, από την πλευρά των αλιέων αλλά και φορέων, αναμένονται έντονες αντιδράσεις.

Μετά κι από δική μας έρευνα βρήκαμε την απόφαση του Υπουργείου στην οποία η απαγόρευση οριοθετείται μόνο για τα αλιευτικά εργαλεία «τράτα βυθού» στη γεωγραφική υποπεριοχή (GSA) 20, 22, 23 (δηλαδή στο Αιγαίο, στο Λιβυκό και στο Ιόνιο Πέλαγος όπως φαίνεται και στον χάρτη που παραθέτουμε) της ΓΕΑΜ ως εξής:

α) Από 24 Μαΐου έως 15 Ιουλίου σε όλες τις υποπεριοχές.

β) Από 16 Ιουλίου μέχρι 1η Οκτωβρίου και δυτικά του 25ου μεσημβρινού της υποπεριοχής 22.

Πάντως, κι ειδικά για την Ιταλία, το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό αφού εξαιτίας της παράνομης χρήσης μηχανοτρατων, είναι πιθανό να επιβληθούν πρόστιμα από την Ε.Ε. ύψους άνω των 130 εκατομμυρίων ευρώ. Άλλωστε είναι γνωστό πως Ιταλοί ψαράδες πολλές φορές εισέρχονται παράνομα και εντός των ελληνικών θαλασσών.

Να σημειώσουμε τέλος, ότι για όσους δε γνωρίζουν, οι απαγορεύσεις αλιείας με μηχανότρατες είναι αρκετά συνηθισμένη πρακτική εξαιτίας των καταστροφικών συνεπειών αυτού του είδους ψαρέματος για το θαλάσσιο περιβάλλον.

10372597_759601307393864_7050280616810687830_n

Νέα κοινή αλιευτική πολιτική από την 1η Ιανουαρίου 2014

Πληροφοριακά αναφέρουμε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2014 έχει τεθεί σε ισχύ η νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική (ΚΑΠ).

Η νέα ΚΑΠ έχει ως στόχο να επαναφέρει τα αλιευτικά αποθέματα σε βιώσιμα επίπεδα, να θέσει τέλος σε σπάταλες αλιευτικές πρακτικές και να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες απασχόλησης και ανάπτυξης στις παράκτιες περιοχές.

Για να επιτύχει αυτούς τους στόχους, επικεντρώνεται στην απαγόρευση των απορρίψεων, στην ισχυροποίηση του κλάδου και στην αποκέντρωση της λήψης αποφάσεων, στην ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας, στην υποστήριξη της αλιείας μικρής κλίμακας, στη βελτίωση των επιστημονικών γνώσεων για την κατάσταση των αποθεμάτων και στην ανάληψη ευθύνης σε ξένα ύδατα μέσω των διεθνών συμφωνιών της ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ) είναι το χρηματοδοτικό μέσο που θα στηρίζει την εφαρμογή της αναθεωρημένης Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και θα συμβάλλει στην τόνωση της Ευρωπαϊκής Γαλάζιας Οικονομίας. Στις 25 Ιανουαρίου, επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ) για την περίοδο 2014-2020. Η συμφωνία αποτελεί σημαντική πρόοδο για τη λειτουργία του ΕΤΘΑ που αναμένεται να ξεκινήσει κάποια στιγμή εφέτος, μόλις το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει τα σχετικά κείμενα τον Απρίλιο 2014.

Το ΕΤΘΑ θα στηρίζει την ανασύσταση των ιχθυαποθεμάτων, τη μείωση των επιπτώσεων της αλιείας στο θαλάσσιο περιβάλλον και την προοδευτική κατάργηση της σπάταλης πρακτικής των απορρίψεων. Επίσης, θα στηρίζει την αλιεία μικρής κλίμακας, τους νεαρούς αλιείς και την τοπική αλιεία.  Θα τονώσει την καινοτομία, θα βοηθά τις κοινότητες να διαφοροποιήσουν τις οικονομίες τους και θα χρηματοδοτεί σχέδια που σκοπεύουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις παράκτιες περιοχές της Ευρώπης. Το ταμείο θα στηρίζει επίσης την Ευρωπαϊκή Υδατοκαλλιέργεια, ώστε να μπορέσει ο κλάδος να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές του.

Να υπενθυμίσουμε ότι Επίτροπος Αλιείας για την Ε.Ε. είναι κ. Μαρία Δαμανάκη

Δείτε και τα βίντεο της Ενημερωτικής Εκστρατείας:

Αφήνω το γόνο…να γίνει γονιός (ShortVersion) http://www.youtube.com/watch?v=hjx_PYKpKAY&list=HL1395326874&feature=mh_lolz

http://www.youtube.com/watch?v=7U7KZgnrC4g

http://www.hcg.gr/alieia/etisies/mhx/mhx.php

 Εδώ, για όσους ενδιαφέρονται, ολόκληρη η απόφαση του Υπουργείου Αλιείας σχετικά με την έγκριση και χορήγηση αδειών αλιείας: http://www.agronews.gr/business/programmata/arthro/113890/pos-tha-vgalete-adeia-alieusis-gia-ena-etos/

Εδώ η απόφαση και από «διαύγεια» http://static.diavgeia.gov.gr/doc/%CE%92%CE%99%CE%99%CE%9F%CE%92-92%CE%91

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ