16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Απαλλακτικό βούλευμα για Ελένη Τουλουπάκη – Δεν ξανανοίγει η υπόθεση της δήθεν σκευωρίας για Novartis

Ημερομηνία:

Δεν… «περπάτησε» η προσπάθεια της Δικαιοσύνης, να ξανανοίξει η υπόθεση της δήθεν σκευωρίας για τη Novartis, μέσω της νέας δίωξης σε βάρος της Ελένης Τουλουπάκη και των δύο πρώην επίκουρων εισαγγελέων Διαφθοράς, για τα ίδια πραγματικά περιστατικά, για τα οποία έχουν απαλλαγεί με βούλευμα του Αρείου Πάγου.

Το Τριμελές Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά δεν υιοθέτησε την άποψη του Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά Θεόδωρου Σακελλαρόπουλου, που πρότεινε νέο εδώλιο για την κ. Τουλουπάκη και τους εισαγγελείς Ντζούρα και Μανώλη, για τρία αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος, για σκοπιμότητα στους χειρισμούς τους, στην έρευνα για τη Νovartis, υπόθεση για την οποία είχαν απαλλαγεί αμετάκλητα από τον Άρειο Πάγο.

Το δικαστικό συμβούλιο Πειραιά, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση, εξέδωσε απαλλακτικό βούλευμα και για τους τρεις πρώην εισαγγελείς Διαφθοράς, καθώς έκρινε πως δεν συντρέχουν λόγοι δίωξης.

Τι ζήτησε ο Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Πειραιά

Με πρόταση του ο Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Πειραιά Θόδωρος Σακελαρόπουλος, είχε προτείνει νέο εδώλιο, για την Εισαγγελέα Εφετών Ελένη Τουλουπάκη και τους Εισαγγελείς Πρωτοδικών Χρήστο Ντζούρα και Στέλιο Μανώλη, για τρία αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος, που αφορούν την ίδια υπόθεση της δήθεν σκευωρίας της Novartis, για την οποία έχουν ήδη απαλλαγεί αμετάκλητα από τον Άρειο Πάγο.

Ο Αντεισαγγελέας πρότεινε να δικαστούν οι τρεις ανώτεροι συνάδελφοι του στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Πειραιά, κατηγορούμενοι για κατ΄ εξακολούθηση ψευδή βεβαίωση, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου και παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

Η εισαγγελική πρόταση παραπομπής σε νέα δίκη, για την Ελένη Τουλουπάκη, έρχεται ένα βήμα πριν από την απολογία της στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, στο οποίο δικάζεται μαζί με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, κατηγορούμενη ότι, καθυστέρησε να στείλει στη Βουλή δικογραφία κατά του πρώην υπουργού Υγείας (επί ΣΥΡΙΖΑ) Παναγιώτη Κουρουμπλή, που αφορούσε τιμολόγηση φαρμάκων.

Ο εισαγγελέας Πειραιά πρότεινε επίσης να απορριφθούν οι αιτιάσεις περί ακυρότητας, που προβάλλει η κ. Τουλουπάκη, αλλά και οι συγκατηγορούμενοι της εισαγγελείς κ.κ Ντζούρας και Μανώλης, οι οποίοι στα αιτήματα και τις προσφυγές τους στη Δικαιοσύνη ΚΡΑΥΓΑΖΟΥΝ – μεταξύ άλλων – ότι, παραβιάζεται το άρθρο 4 παρ. 1 του Έβδομου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ (7 ο ΠΠ ΕΣΔΑ), που κυρώθηκε με τον ν. 1705/87, το οποίο ορίζει ότι, κανένας δεν μπορεί να δικάζεται ή να τιμωρείται δύο φορές για το ίδιο αδίκημα, για μία παράβαση για την οποία ήδη αθωώθηκε ή καταδικάστηκε με αμετάκλητη απόφαση σύμφωνα με το νόμο και την ποινική δικονομία του Κράτους αυτού.

Στο σκεπτικό του περί παραπομπής σε δίκη της πρώην Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και των δύο πρώην επίκουρων εισαγγελέων Ντζούρα και Μανώλη, παρά το γεγονός ότι, έχουν απαλλαγεί για την υπόθεση της σκευωρίας για τη Νovartis ισχυρίζεται, μεταξύ άλλων στην πρόταση του ότι:

«… ο 12ος τακτικός ανακριτής Αθηνών στις 8 – 4 0 2022 με το υπ΄αριθμόν 275/2022 έγγραφο του προς τον Αντεισαγγελέα ΑΠ Ευάγγελο Ζαχαρή, ο οποίος είχε αρχειοθετήσει τη δικογραφία ως προς τον αιτούντα κατηγορούμενο Μανώλη Στυλιανό και Χρήστο Ντζούρα, επικαλούμενος ως νέο στοιχείο την από 16 – 3 – 2022 ένορκη κατάθεση του μάρτυρα Νικολάου Μανιαδάκη του Γεωργίου, ζήτησε την ανάσυρση της υπόθεσης ως προς τους ανωτέρω (Μανώλη Στυλιανό και Χρήστο Ντζούρα). Σε απάντηση του ως άνω εγγράφου ο Αντεισαγγελέας ΑΠ Ευάγγελος Ζαχαρής μετο υπ΄αριθμόν 2335/2022 έγγραφο του ανέσυρε τη δικογραφία από το αρχείο ως προς τους ανωτέρω, διότι όπως ο ίδιος αναφέρει από την εξέταση των νεοτέρων στοιχείων εκρίθη ότι, δικαιολογείται η επανεξέταση της υπόθεσης».

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Σακελλαρόπουλος «λόγω συνάφειας παραπέμφθηκε και για την Ελένη Τουλουπάκη από τις αρμόδιες Δικαστικές Αρχές του Πρωτοδικείου Αθηνών στις αντίστοιχες του Πρωτοδικείου Πειραιώς».

Το σκεπτικό του περί παραπομπής σε νέα δίκη των πρώην Εισαγγελέων Διαφθοράς Τουλουπάκη – Ντζούρα – Μανώλη, για την ίδια υπόθεση, για την οποία έχουν αμετάκλητα απαλλαγεί, ο κ. Σακελλαρόπουλος το βασίζει, όπως αναφέρει στο ότι: «εφόσον εκρίθη από τον αρμόδιο Εισαγγελέα ότι, πρόκειται για νεότερα κρίσιμα στοιχεία, τα οποία δικαιολογούν την επανεξέταση της υπόθεσης, ορθώς και δικαιολογημένως εφαρμόστηκε η διάταξη του άρθρου 43 παράγραφος 6 εδ. α ΚΠΔ και η σχετική αιτίαση περί απολύτου ακυρότητας της προδικασίας είναι απορριπτέα ως αβάσιμη».

Ενώ υποστηρίζει ότι δεν παραβιάστηκε το πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, καθόσον η αρχειοθέτηση της υπόθεσης απο τους Αντεισαγγελείς δεν παράγει δεδικασμένο και συνεπώς εάν ανακύψουν νέα στοιχεία, ο εισαγγελέας μπορεί να ασκήσει νέα δίωξη.

Και καταλήγει ότι, δεν παραβιάστηκε το δεδικασμένο του Αρείου Πάγου, που αποφάνθηκε να μην γίνει κατηγορία κατά των τριών εισαγγελέων, καθώς αφορά άλλες πράξεις διαφορετικές και συγκεκριμένα της κατάχρησης εξουσίας και της παράβασης καθήκοντος.

"google ad"

Στο υπόμνημα της προς την ανακρίτρια Πειραιά, η Εισαγγελέας Εφετών Ελένη Τουλουπάκη πρόσβαλλε ως άκυρη τη νέα ποινική δίωξη εναντίον της και την κλήση της σε απολογία, ισχυριζόμενη ότι, παραβιάζεται το Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, καθώς δεν μπορεί να δικαστεί εκ νέου, για την ίδια υπόθεση, για τη οποία έχει απαλλαγεί αμετάκλητα από τον Άρειο Πάγο (αρχή NE BIS IN IDEM), καθώς και λόγω παραβίασης της αρχής της αρχής της δίκαιης δίκης (άρθρο 6 παρ. 1 ΕΣΔΑ) δια της παραβίασης του τεκμηρίου της αθωότητάς της.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ