22.8 C
Chania
Saturday, October 5, 2024

Απειλές Λυκουρέντζου και οριστική ρήξη με τους φαρμακοποιούς

Ημερομηνία:

Την πρόθεσή του «να απελευθερώσει την αγορά των φαρμάκων με κάθε δυνατό μέσο» ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, απειλώντας τους φαρμακοποιούς οι οποίοι συνεχίζουν για τρίτη εβδομάδα την αναστολή πίστωσης στον ΕΟΠΥΥ. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου συνεδριάζει εκτάκτως της Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012, ενώ οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά αποφάσισαν αντιδρώντας στις δηλώσεις Λυκουρέντζου να κλείσουν τα φαρμακεία τους την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου. Επίσης στις 11.00 το πρωί της ίδιας ημέρας οι φαρμακοποιοί θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας. «Παραβιάζουν τους νόμους, παραβιάζουν τις δεσμεύσεις τους , τις συμφωνίες τους και προσπαθούν με αυταρχισμό να επιβάλλουν το δίκαιο του ισχυρού», δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου επιβεβαιώνοντας την οριστική ρήξη μεταξύ κυβέρνησης και φαρμακοποιών.

«Δυστυχώς οι φαρμακοποιοί συνδικαλιστές με τις πρόσφατες αποφάσεις τους, διακόπτουν την πορεία της μέχρι τώρα συνεργασίας μας. Εκβιάζουν, για μία ακόμη φορά, την ελληνική κοινωνία και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μέσω της αδικαιολόγητης συνέχισης των απεργιακών τους κινητοποιήσεων. Είμαστε πλέον υποχρεωμένοι να επιχειρήσουμε την με κάθε δυνατό μέσο απελευθέρωση της αγοράς των φαρμάκων από τον ασφυκτικό έλεγχο της συνδικαλιστικής ηγεσίας του κλάδου των φαρμακοποιών», δήλωσε ο Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Ειδικότερα σε δήλωσή του σημειώνει:

Με απόφαση του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ καθιερώνονται οι ατομικές συμβάσεις των φαρμακοποιών και αποκλείονται οι μεσάζοντες φαρμακευτικοί σύλλογοι, οι οποίοι λειτουργούν σε βάρος των ατομικών δικαιωμάτων των μελών τους.

Με διάταξη νόμου, η οποία κατατίθεται άμεσα στη Βουλή προστατεύεται το ελεύθερο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, το οποίο αποσυνδέεται πλήρως από το ωράριο και το καθεστώς της εφημερίας και της διανυκτέρευσης.

Αφαιρείται η δικαιοδοσία επιβολής χρηματικών  ποινών από τους φαρμακευτικούς συλλόγους στα μέλη τους, τα οποία εργάζονται με ελεύθερο ωράριο σε εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 4052/12, άρθρο 15 και οι μέχρι σήμερα επιβληθείσες ποινές ακυρώνονται, ενώ καλούνται οι διοικήσεις των συλλόγων να επιστρέψουν τα καταβληθέντα ποσά.

Τέλος, επειδή η συνδικαλιστική ηγεσία των φαρμακοποιών αθέτησε την πρόσφατη και προφορική συμφωνία, της 26/11/2012, με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, “περί αναστολής των κινητοποιήσεων και εύρυθμης λειτουργίας των φαρμακείων”, οι προσεχείς πληρωμές των οφειλών του Οργανισμού προς τους παρόχους Υγείας θα γίνονται ισοτίμως προς όλους και δεν θα καταβάλλονται κατά προτεραιότητα προς οποιονδήποτε κλάδο.

«Λυπούμεθα,  διότι η ομόφωνη αξίωση των συνδικαλιστών φαρμακοποιών, όπως η πολιτική ηγεσία τηρεί μονομερώς και επακριβώς τις δεσμεύσεις της, ενώ οι ίδιοι επιμένουν στην αδιάλλακτη τακτική τους, στερείται ηθικής νομιμοποιητικής βάσεως και είναι ξένη και ανάλγητη προς τις παρούσες δυσμενείς οικονομικές συνθήκες της πατρίδος μας και τις δοκιμασίες τις οποίες υφίσταται η ελληνική κοινωνία»,αναφέρει ο υπουργός Υγείας και καταλήγει:

«Είναι γνωστό ότι από όποια πλευρά επιδεικνύεται αδιαλλαξία, μόνον αρνητικές συνέπειες προκαλούνται για την πλευρά αυτή και εν προκειμένω για τον κλάδο των φαρμακοποιών. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες φαρμακοποιοί καλούνται να αξιολογήσουν το γεγονός ότι οι τελευταίες εξελίξεις οφείλονται, αποκλειστικά και μόνον, στην τακτική των συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων. Επίσης και όποιες άλλες αποφάσεις ακολουθήσουν, στην ίδια αιτία θα οφείλονται, αν άμεσα δεν ανασταλούν οι αδικαιολόγητες κινητοποιήσεις, τις οποίες με πρωτοβουλία τους και εισηγήσεις τους οι συνδικαλιστές επιβάλλουν».

Άμεση ήταν η απάντηση του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. «Λυπάμαι. Φαίνεται ότι ο Υπουργός Υγείας κ. Λυκουρέντζος δεν επιθυμεί την αποκλιμάκωση της έντασης και την επίλυση του προβλήματος», τονίζει ο Θεόδωρος Αμπατζόγλου.

«Γνωρίζουν πολύ καλά ότι αιτία της αναταραχής που υπάρχει, είναι η διαρκής ασυνέπεια του ιδίου και του ΕΟΠΥΥ. Παραβιάζουν τους νόμους, παραβιάζουν τις δεσμεύσεις τους , τις συμφωνίες τους και προσπαθούν με αυταρχισμό να επιβάλλουν το δίκαιο του ισχυρού», ανέφερε.

Μήνυμα ΠΦΣ προς τους ασφαλισμένους

Με σχετική ανακοίνωση ο ΠΦΣ απευθύνεται στους ασφαλισμένους αναφέροντας:

«Φίλε Ασφαλισμένε. Η όποια ταλαιπωρία σου δεν οφείλεται σε εμάς. Είμαστε απλήρωτοι από τον ΕΟΠΥΥ για παλαιές οφειλές  του 2011 αλλά και των τελευταίων μηνών του 2012. Το ήδη υπερχρεωμένο φαρμακείο – θύμα της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης –στραγγαλίζεται καθημερινά. Οι αντοχές του εξαντλήθηκαν. Αδυνατεί πλέον να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, ώστε να προμηθευτεί τα φάρμακα που έχεις ανάγκη. Φίλε Ασφαλισμένε, αναγνωρίζοντας τις ανάγκες σου και το δικαίωμα σου για περίθαλψη. Αγωνιζόμαστε. Για τα φάρμακα σου. Για την χρηματοδότηση  της Δημόσιας Υγείας. Για την αξιοπρέπεια ΟΛΩΝ μας»

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δικαστικός επιμελητής ξεσήκωσε τους πολιτικούς μηχανικούς των Χανίων

Απερίγραπτες συμπεριφορές βίωσαν σήμερα πολιτικοί μηχανικοί των Χανίων. Σύμφωνα με...