14.8 C
Chania
Sunday, April 28, 2024

Αποκλιμακώνεται η ένταση στη Γαλλία – Έρανος-ντροπή υπέρ του αστυνομικού «που έκανε τη δουλειά του»

Ημερομηνία:

Η νύχτα στη Γαλλία ήταν συγκριτικά, πιο ήρεμη, έπειτα από πέντε συνεχόμενα βράδια διαμαρτυριών και επεισοδιών για τη δολοφονία του 17χρονου από αστυνομικό.

Ως τη 01:30 [σ.σ. τοπική ώρα· 02:30 ώρα Ελλάδας], οι δυνάμεις επιβολής της τάξης είχαν προχωρήσει σε 78 προσαγωγές σε όλη τη γαλλική επικράτεια, κατά τους αριθμούς του υπουργείου Εσωτερικών, χωρίς να αναφερθεί κάποιο μείζον επεισόδιο. Στο Παρίσι και τα προάστιά του προσήχθησαν 20 πρόσωπα ως τη 01:00 [02:00 ώρα Ελλάδας], σύμφωνα με τη νομαρχιακή αστυνομική διεύθυνση.

Το σοκ που προκάλεσε η επίθεση εναντίον του δημάρχου της Λ’Αΐ-Λε-Ροζ, κοινότητας 30.000 κατοίκων, νότιο προάστιο του Παρισιού, έθεσε σε δεύτερο πλάνο την αποκλιμάκωση των βίαιων επεισοδίων που ήδη διαπιστώθηκε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή σε αρκετές γαλλικές πόλεις.

Έπειτα από αυτή, με φόντο την αναζωπύρωση των επιθέσεων εναντίον αιρετών, ο πληθυσμός κλήθηκε να συγκεντρωθεί σήμερα το μεσημέρι μπροστά σε όλα τα δημαρχεία της Γαλλίας.

Σε πέντε βράδια ταραχών, ως το πρωί της Κυριακής, το υπουργείο Εσωτερικών καταμέτρησε περίπου 5.000 πυρπολημένα αυτοκίνητα, σχεδόν 1.000 δημόσια κτίρια που πυρπολήθηκαν ή υπέστησαν φθορές, 250 επιθέσεις σε τμήματα της αστυνομίας ή της χωροφυλακής, πάνω από 700 τραυματίες στις τάξεις των δυνάμεων επιβολής του νόμου…

«Εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη»

Μετά το ξέσπασμα των βίαιων επεισοδίων σε μεγάλο μέρος της χώρας, αρχίζουν να έχουν αποτέλεσμα οι εκκλήσεις για την αποκατάσταση της ηρεμίας; Χθες το απόγευμα, η γιαγιά του εφήβου ο οποίος δολοφονήθηκε από αστυνομικό την περασμένη Τρίτη στη Ναντέρ, δυτικό προάστιο της γαλλικής πρωτεύουσας, κατά τη διάρκεια ελέγχου της τροχαίας, επειδή «αρνήθηκε να υπακούσει», απηύθυνε μήνυμα σε όσους συμμετέχουν στις ταραχές.

Η Ναντιά τους ζήτησε να «μη σπάνε βιτρίνες, να μην διαλύουν σχολεία και λεωφορεία», μέσω του BFMTV.

«Αποκαμωμένη», «συντετριμμένη», ζήτησε ο δράστης του μοιραίου πυροβολισμού να πληρώσει για την πράξη του «όπως όλοι», διαβεβαιώνοντας πως έχει «εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη».

Μερικές ώρες νωρίτερα, γάλλοι πολιτικοί εξέφραζαν τον φόβο πως ξεπεράστηκε «το όριο» με την επίθεση εναντίον του δημάρχου της Λ’Αΐ-Λε-Ροζ χθες Κυριακή περί τη 01:30 [02:30], όταν αυτοκίνητο φορτωμένο με εμπρηστικό υλικό εισέδυσε στο σπίτι του, ενώ βρισκόταν στον δήμο.

Η γαλλική δικαιοσύνη διενεργεί έρευνα για «απόπειρα ανθρωποκτονίας».

Τρεπόμενη σε φυγή με τα δυο μικρά παιδιά του ζευγαριού, η σύζυγος του δημάρχου Βενσάν Ζανμπράν, η Μελανί Νοβάκ, νομαρχιακή σύμβουλος και συνεργάτης του δήμου, υπέστη κάταγμα στο οστό της κνήμης και εισήχθη σε νοσοκομείο όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση χθες.

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ήθελαν να κάψουν το σπίτι» και όταν «κατάλαβαν πως βρισκόταν κάποιος στο εσωτερικό, αντί να σταματήσουν, απεναντίας, έριξαν ομοβροντία πυροτεχνημάτων, κάτι που ήταν εντελώς τρελό», είπε ο Βενσάν Ζανμπράν στη γαλλική τηλεόραση.

«Ποτέ δεν θα φανταζόμουν πως θα απειλούσαν να σκοτώσουν την οικογένειά μου», είπε με αγανάκτηση καλώντας να υπάρξει αντίδραση του δημοκρατικού κόσμου.

"google ad"

Δωρεές για στήριξη του… αστυνομικού!

Μια έκκληση για δωρεές υπέρ του Γάλλου αστυνομικού που πυροβόλησε και σκότωσε τον 17χρονο Ναέλ ξεπέρασε αργά σήμερα το απόγευμα τις 670.000 ευρώ.

Ο θάνατος του εφήβου την Τρίτη στη Ναντέρ, κοντά στο Παρίσι, από πυρά αστυνομικού έχει προκαλέσει εκτεταμένες ταραχές σε όλη τη Γαλλία.

Ο στόχος της συγκέντρωσης δωρεών είναι να υποστηριχθεί η οικογένεια του αστυνομικού, “ο οποίος έκανε τη δουλειά του και πληρώνει βαρύ τίμημα” (!), αναφέρει η εκστρατεία σε ανακοίνωση.

Η εκστρατεία οργανώθηκε από τον Ζαν Μεσιά, υποστηρικτή του Γάλλου ακροδεξιού πολιτικού Ερίκ Ζεμούρ.

Ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 17χρονο Ναέλ προφυλακίστηκε και διεξάγεται σε βάρος του έρευνα για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Όταν ρωτήθηκε για την εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων υπέρ του αστυνομικού, η γιαγιά του Ναέλ, η Ναντιά, δήλωσε σοκαρισμένη. “Ραγίζει η καρδιά μου”, είπε.

Ισχυρές δυνάμεις επί ποδός

Για τρίτη συνεχόμενη νύχτα συνεχίστηκε η κινητοποίηση τεράστιων δυνάμεων, κάπου 45.000 χωροφυλάκων και αστυνομικών με την υποστήριξη τεθωρακισμένων, σε όλη τη Γαλλία.

Σε κάποια σημεία έντασης, ιδίως στη Λιόν, όπου η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, ομάδες ακροδεξιών βγήκαν στους δρόμους προφανώς με πρόθεση να συγκρουστούν με ταραχοποιούς.

Μετά τη δημοσιοποίηση ερασιτεχνικού βίντεο που απέδειξε ότι η αρχική εκδοχή των γεγονότων που έδωσε η γαλλική αστυνομία δεν είχε καμία σχέση με την πραγματικότητα, η δολοφονία από σφαίρα αστυνομικού που βλήθηκε σχεδόν εξ επαφής από μοτοσικλετιστή της του Ναέλ, 17 ετών, στη Ναντέρ, προκάλεσε σοκ ως την κορυφή του κράτους, έβαλε φωτιά στη χώρα και είχε αντίκτυπο πολύ πέραν των συνόρων της Γαλλίας.

Αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ανάμεσά τους αυτή της Βρετανίας, επικαιροποίησαν τις ταξιδιωτικές οδηγίες τους, συνιστώντας στους υπηκόους τους να μην πηγαίνουν σε περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσουν ταραχές. Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε εξάλλου χθες Κυριακή «ανήσυχος» για τα γεγονότα στη Γαλλία.

Το κύμα βίαιων επεισοδίων και η οργή χιλιάδων νεαρών κατοίκων λαϊκών συνοικιών εξαιτίας της αστυνομικής βίας ανακάλεσαν στις μνήμες αρκετών τις ταραχές του 2005, μετά τους θανάτους δυο εφήβων κατά τη διάρκεια καταδίωξης της αστυνομίας. Μέσα σε τρεις εβδομάδες, είχαν καταστραφεί 10.000 οχήματα, είχαν πυρποληθεί πάνω από 200 δημόσια κτίρια και είχαν συλληφθεί κάπου 5.200 άνθρωποι.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρέθυμνο: Κοινή ανακοίνωση φοιτητικών συλλόγων για την εισβολή αστυνομικών σε σπίτι φοιτήτριας

Με κοινή τους ανακοίνωση οι φοιτητικοί συλλόγοι Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας,...

Πορεία στις γειτονιές της Νέας Χώρας ενάντια στην ξενοδοχοποίηση στο Λόφο Καστέλι

Παρέμβαση - πορεία στην γειτονιά της Νέας Χώρας πραγματοποιήθηκε...

Ισπανία: Θα παραδώσει πυραύλους Patriot στην Ουκρανία

Η Ισπανία θα παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους για τα...