8.8 C
Chania
Wednesday, December 25, 2024

Από την Ελλάδα στη Μ. Βρεττανία: Οι νέοι νιώθουν ότι τους κλέβουν το μέλλον

Ημερομηνία:

Οι εκτεταμένες ταραχές στη Βρετανία είναι πρωτοσέλιδο θέμα αλλά και το κύριο θέμα ανάλυσης στα ηλεκτρονικά μέσα. Ο Σίμον Τόινε από το Επιστημονικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών του Βερολίνου επιχειρεί μια εξήγηση.

Διαδηλώσεις στη Μαδρίτη, τη Λισαβόνα, την Αθήνα. Και τώρα ήρθαν να προστεθούν οι απίστευτες εικόνες από το Λονδίνο και άλλες βρετανικές πόλεις. Έχουν κάτι κοινό ή όχι αυτές οι κινητοποιήσεις. Ο Σίμον Τόινε από το Επιστημονικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών του Βερολίνου απαντά:

«Το κοινό αυτών των διαμαρτυριών τώρα στο Λονδίνο με τους αγανακτισμένους στη νότια Ευρώπη είναι ότι αισθάνονται εξαπατημένοι σε σχέση με το μέλλον τους. Καθώς επίσης και η αντίληψη ότι σε αυτή τη λεγόμενη αντιπροσωπευτική δημοκρατία δεν εκπροσωπούνται. Και παρόλο που έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν δεν πάνε να ψηφίσουν. Αν θέλει λοιπόν κάποιος να βρει ένα κοινό, σίγουρα είναι αυτό».

Τι εννοούμε όμως όταν λέμε ότι αισθάνονται εξαπατημένοι σε σχέση με το μέλλον τους;

«Το πρόβλημα είναι και κυρίως στην Ισπανία αλλά και στην Ελλάδα, ότι η εξωτερική πίεση είναι εξαιρετικά μεγάλη. Στην Ισπανία η ανεργία των νέων ξεπερνάει το 40%, και οι άνθρωποι που βρίσκουν μια δουλειά πληρώνονται τόσο άσχημα που δεν αποτελεί πλέον προοπτική το να βρουν μια δουλειά. Έχουν δηλαδή το αίσθημα πως το σύστημα δεν εργάζεται για το καλό τους και δεν μπορούν να βρουν μια θέση μέσα σε αυτό. Και πιστεύουν επίσης πως η πολιτική δεν τους στηρίζει και δεν τους προσφέρει καμία προοπτική».

Ας ξαναγυρίσουμε όμως στο Λονδίνο. Γιατί τόση βία όταν κάποιος θέλει να διαμαρτυρηθεί;

«Μπορεί να το δει κανείς σαν διαμαρτυρία, αν και οι άνθρωποι που βρίσκονται στους δρόμους δεν θα είχαν ποτέ την ιδέα να οργανώσουν μια διαδήλωση, διότι απλά δεν το ξέρουν, δεν το έχουν μάθει. Αλλά ούτε νομίζουν ότι μπορούν να ζητήσουν κάτι από τους πολιτικούς, διότι δεν πιστεύουν ότι θα εισακουστούν. Πρόκειται για μια καθημερινή απόρριψη, για έναν καθημερινό ρατσισμό, για τις ευκαιρίες που δεν έχουν εκεί που μένουν. Πρόκειται για καθαρή οργή που ξεσπάει σε αυτές τις περιπτώσεις».

Και ο κ.Τόινε καταλήγει πως το βρίσκει αξιοθαύμαστο και περίεργο που οι διαδηλωτές στη νότια Ευρώπη παραμένουν τόσο ειρηνικοί.

* Άρθρο της Deutsche Welle / Μαρία Ρηγούτσου Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου
Πηγή:
tvxsteam

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πώς τα social media γέννησαν μια γενιά εφήβων κοριτσιών με κρέμες αντιγύρανσης

Τα στοιχεία που παρουσιάζει το Sky News δείχνουν ότι μέσα σε...

Εκατό χρόνια φυλακή σε ομόφυλο ζευγάρι από τη Τζόρτζια για τον βιασμό των υιοθετημένων παιδιών του

«Αυτοί οι δύο κατηγορούμενοι δημιούργησαν πραγματικά ένα σπίτι φρίκης...

Η χώρα που σχεδόν μηδένισε τις συναλλαγές με χρήμα

Σε όλο τον κόσμο το πλαστικό χρήμα κερδίζει έδαφος. Οι...

“Θαύμα” στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου Χανίων: Οι γιατροί έσωσαν νέο άνθρωπο στο “παρά πέντε”

Ελπίδα για το πολύπαθο Εθνικό Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να...