Η γενοκτονία των Ποντίων και το Ρωσικό κενό η Κωνσταντινούπολη και η Ιερουσαλήμ είναι οι καθρέφτες του κόσμου
Στο τελευταίο μου βιβλίο με τον χαρακτηριστικό τίτλο «ΤΟ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΕΝΩΝΕΙ – ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΚΒΑΡΒΑΡΙΖΕΙ» έχω συντάξει έναν κατάλογο των Χωρών αλλά και των Πολιτειών και Πόλεων οι οποίες έχουν αναγνωρίσει την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Τελευταίες αναγνωρίσεις στον κατάλογο είναι αυτές του Σουηδικού Κοινοβουλίου και της Αυστραλίας.
Κατά έναν παράδοξο τρόπο από τον κατάλογο αυτό απουσιάζει η Ρωσία, το Ρωσικό Κοινοβούλιο, η Δούμα. Ενώ στον κατάλογο έχουμε την Πολιτεία της Νέας Υόρκης δεν έχουμε της Μόσχας. Έχουμε της Φλώριδας αλλά δεν έχουμε το Κρασναντάρ, το Ροστόφ, την Σταυρούπολη.
Ο τύπος καθώς και τα Πανεπιστήμια στην Ευρώπη δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την ομιλούμενη από τους Εξισλαμισμένους Πόντιους Ποντιακή Γλώσσα. Θέλουν να συμμετάσχουν στην μεγάλη μας εκστρατεία με τίτλο «Όχι στην δολοφονία της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας στον Πόντο σήμερα». Γιατί η Ποντιακή είναι η πλησιέστερη προς την Αρχαία Ελληνική ομιλούμενη σήμερα γλώσσα. Ειδικά στην περιοχή της Τραπεζούντας.
Στην Ρωσία δεν παρατηρείται το ανάλογο ενδιαφέρον.
Αν από την Ρωσική όπως βέβαια και τις άλλες γλώσσες αφαιρέσουμε τις Ελληνικές λέξεις τότε αποδιαρθρώνονται ως γλώσσες.
Ένας που έχει αίσθηση, γνώση της ιστορίας αλλά και της σύγχρονης ανάγκης για την διαμόρφωση Δημοκρατικού, Ανθρώπινου, Φιλάνθρωπου τύπου σχέσεων ανάμεσα στους Λαούς, τα Έθνη, τις Θρησκείες θα έβλεπε την Ρωσία αλληλέγγυα πρωταγωνιστή της υπόθεσης μας.
Όπως και του ζητήματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης. Υπάρχει ένα Παγκόσμιο ενδιαφέρον από όλες τις πλευρές για την Ιερουσαλήμ. Δεν υπάρχει το ίδιο ενδιαφέρον για την Κωνσταντινούπολη. Η διατυπωμένη εδώ και χρόνια γνώμη μου είναι ότι αυτές οι δύο ιστορικές Πόλεις πρέπει να αποτελέσουν Πόλεις με Ειδικό Διεθνές καθεστώς που θα προστατεύει τα μνημεία, τα πνευματικά ιδρύματα, τις ιστορικές ανθρώπινες κοινότητες. Έξυπνες Πολιτικές δυνάμεις και Χώρες που προσδοκούν και σχεδιάζουν έναν ειρηνικό για τους ανθρώπους και τις θρησκείες κόσμο δεν μπορούν να αγνοούν τον ρόλο αυτών των δύο ιστορικών Πόλεων στην θεμελίωση ενός ειρηνικού Κόσμου. Διαφορετικά ανοίγουν τον δρόμο στους Φονταμενταλισμούς.
Η Κωνσταντινούπολη και η Ιερουσαλήμ είναι ο καθρέφτης του Κόσμου, της ανθρωπότητας.
Όσον αφορά την Ποντιακή υπόθεση πιστεύω ότι έχουμε πολλούς συνομιλητές στον Πολιτικό, Πνευματικό Κόσμο της Ρωσίας, στην Κοινωνία Πολιτών. Δεν υπήρξε όμως μέχρι σήμερα μια ομάδα Ελλήνων Ποντίων που να βάλει το Ποντιακό Ζήτημα στην Ρωσική Πολιτική, μορφωτική ηθική ημερήσια διάταξη, στην ατζέντα.
Οι ευθύνες αφορούν την δική μας πλευρά όχι μόνο την Ρωσική.
Ιστολόγιο Μιχάλη Χαραλαμπίδη polis-agora.blogspot.com