16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Από 30% έώς 100% πιο θανατηφόρα η βρετανική μετάλλαξη έχει κυριαρχήσει και στην Κρήτη, λένε επιστήμονες

Ημερομηνία:

Μια εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή του νέου κορονοϊού, που είχε εντοπιστεί για πρώτη φορά στη Μεγάλη Βρετανία τον Σεπτέμβριο και έχει εξαπλωθεί πλέον σε 100 χώρες του κόσμου, έχει τελικά και σημαντικά υψηλότερη θνησιμότητα από τον αρχικό ιό, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ειδικότερα, αυτή αναφέρει πως η μετάλλαξη, γνωστή ως Β.1.1.7, είναι περισσότερο θανατηφόρα σε ποσοστά που κυμαίνονται από 30% μέχρι 100%.

Η έρευνα συνέκρινε τα ποσοστά θανάτου μεταξύ ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο που είχαν μολυνθεί με τη νέα παραλλαγή έναντι εκείνων που είχαν προσβληθεί με άλλα στελέχη του SARS-CoV-2.

Η Β.1.1.7 φέρει έναν σχετικά μεγάλο αριθμό αλλαγών στον γενετικό κώδικα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 23 μεταλλάξεις, μερικές από τις οποίες την κάνουν πιο ικανή στην μετάδοση από τις άλλες παραλλαγές. Βρετανοί επιστήμονες αναφέρουν ότι αυτό το ποσοστό κυμαίνεται από το 40% έως 70%

Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε σήμερα στο British Medical Journal,  αναφέρεται πως η νέα παραλλαγή προκάλεσε το θάνατο 227 ανθρώπων, σε δείγμα 54,906 ασθενών, σε σύγκριση με τους 141 νεκρούς μεταξύ του ίδιου αριθμού ασθενών, που είχαν μολυνθεί με άλλες παραλλαγές.

«Σε συνδυασμό με την ικανότητά του να εξαπλώνεται γρήγορα, αυτό κάνει το Β.1.1.7 μια απειλή που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη», δήλωσε ο Robert Challen, επικεφαλής της έρευνας από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ.

Υπενθυμιζουμε ότι η βρετανική μετάλλαξη έχει κυριαρχήσει απόλυτα στην Κρήτη με το 97-99% των κρουσμάτων να είναι της βρετανικής παραλλαγής.

Σε ερώτημα που είχε τεθεί στον καθηγητή Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής στην Κρήτη, Νίκο Τζανάκη για ποιο λόγο το βρετανικό στέλεχος επικράτησε στην Κρήτη, είχε πει:

«Λόγω της γεωγραφικής απομόνωσης του νησιού, της καλοκαιρίας αλλά και των μέτρων, εξαφανίσαμε έως έναν βαθμό το παλαιό στέλεχος. Ο εκτοπισμός αυτός έδωσε έδαφος στο να αναπτυχθεί το βρετανικό στέλεχος το οποίο πια δεν έχει να ανταγωνιστεί κανέναν. Και κυριάρχησε σε λιγότερο από έναν μήνα.Προφανώς χρειαζόμαστε άλλου είδους μέτρα».

Ο καθηγητής έχει αναφερθεί και στη διασπορά του μεταλλαγμένου ιού στα παιδιά και στους εφήβους. Όπως τονίζει, «στα μικρά παιδιά παρατηρείται λιγότερος χρόνος μεταδοτικότητας, αλλά τα κρούσματα σε παιδιά και εφήβους έχουν αυξηθεί κατά 14,5%». Υπενθυμίζεται πως οι Ιταλοί ειδικοί έχουν ήδη προειδοποιήσει για σαρωτική διασπορά της συγκεκριμένης μετάλλαξης σε παιδιά και εφήβους.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...