Για μια ακόμη χρονιά η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή στο ποσοστό ανεργίας νέων το 2022 σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, σύμφωνα με την Pricefox.

Άνεργοι θεωρούνται όσοι πληρούν και τις τρεις ακόλουθες προϋποθέσεις:

1. Είναι χωρίς εργασία την εβδομάδα αναφοράς.

2. Είναι διαθέσιμοι για έναρξη εργασίας εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.

3. Αναζητούν ενεργά εργασία τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες ή έχουν ήδη βρει δουλειά για να ξεκινήσουν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

Μακροχρόνια άνεργοι είναι όσοι πληρούν τις παραπάνω τρεις προϋποθέσεις και επιπλέον είναι άνεργοι για 12 ή περισσότερους μήνες.

Στο 31,4% η ανεργία νέων στην Ελλάδα το 2022

Η Ελλάδα καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό (31.4%) μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που εξετάστηκαν για το ποσοστό ανεργίας νέων ηλικίας 15-24 ετών. Η Ισπανία ακολουθεί πολύ κοντά με 29.8% και τρίτη έρχεται η Ιταλία με 23,7%.

Από την άλλη πλευρά, η Γερμανία καταγράφει το χαμηλότερο ποσοστό (5.9%). Η Τσεχία, η Ολλανδία, η Μάλτα και για πρώτη χρονιά και η Αυστρία διατηρούν χαμηλά ποσοστά κάτω του 10%.

Από τις χώρες που εξετάστηκαν, μπορούμε να τις ομαδοποιήσουμε σε 4 ομάδες, σύμφωνα με το ποσοστό ανεργίας νέων το 2022.

1. Τις κορυφαίες δυο με ποσοστά κοντά στο 30% (Ελλάδα και Ισπανία).

2. Τις χώρες με σχετικά μεσαία επίπεδα ανεργίας, μεταξύ 14% και 24%.

"google ad"

3. Τις χώρες με σχετικά χαμηλά επίπεδα, μεταξύ 10% και 12%.

4. Τις χώρες με τα μικρότερα ποσοστά κάτω του 10%.

Κορυφαία η Ελλάδα και στους μακροχρόνια άνεργους

Η Ελλάδα καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό (7,7%) μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που εξετάστηκαν και για το ποσοστό μακροχρόνια ανέργων. Ακολουθεί ξανά η Ισπανία με 5% και η Ιταλία με 4,6%.

Στην αντίπερα όχθη η Πολωνία προστίθεται στις χώρες με το χαμηλότερο ποσοστό, με τη Δανία να καταγράφει το ελάχιστο (0,5%). Αμέσως μετά βρίσκεται η Τσεχία με 0,6%, ενώ η Γερμανία κατέχει την έκτη θέση από το τέλος με 1% ποσοστό μακροχρόνια ανέργων.

Εδώ παρατηρούμε ότι η Ελλάδα ηγείται των υπόλοιπων χωρών με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία διαφορά. Η Ισπανία, η Ιταλία και η Σλοβακία είναι οι μόνες με ποσοστό άνω του 4%, ενώ όλες οι υπόλοιπες χώρες κινούνται κάτω του 3%.

Συνολικά, η Ελλάδα παρουσιάζει τα υψηλότερα ποσοστά τόσο στην ανεργία νέων όσο και στη μακροχρόνια ανεργία, καθιστώντας τη χώρα πρωτοπόρο σε αυτά τα δύο στατιστικά. Αντίθετα, χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, και η Τσεχία παρουσιάζουν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά τόσο στην ανεργία νέων όσο και στη μακροχρόνια ανεργία.

Ωστόσο, να αναφέρουμε ότι η Ελλάδα εμφανίζει φθίνουσα τάση τα τελευταία έτη και στα δύο εν λόγω στατιστικά στοιχεία. Μάλιστα, το 2022 η ανεργία νέων ήταν 4,1% μικρότερη σε σχέση με το 2021, η μεγαλύτερη μείωση που κατέγραψε τα τελευταία 8 χρόνια.

Όσον αφορά τους μακροχρόνια ανέργους, η χώρα μας έχει μειώσει περισσότερο από το μισό το ποσοστό από το 2014 (17,5%) και κάθε χρόνο μειώνεται κατα μέσο όρο 1,2 ποσοστιαίες μονάδες.