8.8 C
Chania
Monday, January 12, 2026

Ας κρατάμε μικρό καλάθι: Τι γνωρίζουμε και κυρίως τι δεν γνωρίζουμε για το εμβόλιο των Pfizer/BioNtech

Ημερομηνία:

Η δημοσιογράφος Μαρία Δεναξά με ανάρτησή της αναφέρει ενδιαφέροντα στοιχεία για το νέο εμβόλιο της Pfizer:

Γνωρίζουμε

– Συμμετείχαν 43.538 εθελοντές

– 38.955 είχαν λάβει και δεύτερη δόση στις 8/11

– Από του 38.955 οι μισοί είχαν λάβει δόση πλασέμπο

– Το 90% αυτών που έλαβαν και τις δυο δόσεις του εμβολίου, είχαν αντισώματα μετά από 28 μέρες. Η δεύτερη δόση έγινε σε διάστημα 21 ημερών από την πρώτη (Pr Yves Gaudin)

– 94 οι μολύνσεις με Covid-19 στους 38.955

– 9 μολύνσεις σ αυτούς που εμβολιάσθηκαν και 85 μολύνσεις σ αυτούς που πήραν το πλασέμπο (Στοιχεία επιδημιολόγος Catherine Hill/LCI)

 Τι δεν γνωρίζουμε

– Διάρκεια προστασίας

– Παρενέργειες, επιπλοκές, πρόκληση ανοσοποιητικών αντιδράσεων και ασθενειών

– Aν το εμβόλιο μπλοκάρει την μεταδοτικότητα, την εξέλιξη της ασθένειας ή και τα δυο (Pr Vincent Marechal)

– Αποτελεσματικότητα στους ηλικιωμένους. Οι εθελοντές που πήραν μέρος στον εμβολιασμό, είναι στην πλειοψηφία τους νέοι.

Σε κανονικές δοκιμές η ασφάλεια ενός εμβολίου κρίνεται στο εξάμηνο και συνήθως η τρίτη φάση διαρκεί 3-5 χρόνια (Pr Gaudin). H τρίτη φάση του εμβολίου Pfizer/BioNtech, ξεκίνησε στις 27 Ιουλίου (LCI)

Υπο κανονικές συνθήκες απαιτούνται 10 χρόνια για την ανακάλυψη ενός αποτελεσματικού και ασφαλούς εμβολίου. Για αυτό της γρίπης (που προσφέρει προστασία 30-60% ανάλογα τις χρονιές) χρειάστηκαν 28 χρόνια (Europe 1)

Επί του παρόντος, άλλες 10 κλινικές δοκιμές εμβολιών βρίσκονται στην τρίτη φάση παγκοσμίως.

Μετά την τρίτη φάση του εμβολίου των Pfizer/BioNtech, o αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων FDA, θα αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα, την ασφάλειας και τις παρενέργειες του.

Στη Γαλλία επιστήμονες και ο επικεφαλής του δημόσιου οργανισμού Υγείας, δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κλείνουν άρον άρον την Εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ – Ομοβροντία από την αντιπολίτευση

Υψηλοί τόνοι επικράτησαν στην Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ με το...

Διαφήμιση μαγαζιού στη Μεσσήνη δείχνει τον Γιώργο Παπαδάκη να πίνει καφέ στον Παράδεισο

Μέσω τεχνητής νοημοσύνης, ένας ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης στη Μεσσήνη,...

Επιδείνωση του καιρού με χιόνια στην Κρήτη – Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας

Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κρήτης ενημερώνει ότι, σύμφωνα...