14.8 C
Chania
Saturday, May 4, 2024

Ας τελειώσει επιτέλους ο φόβος εξόδου από την Ευρωζώνη

Ημερομηνία:

Με βάση όλες τις απόψεις και θέσεις οικονομολόγων και πανεπιστημιακών κατά μέσο όρο, τα μνημονιακά προγράμματα λιτότητας που ακολουθήθηκαν από το 2010 μας οδήγησαν σε καταστροφικές  συνέπειες, ήτοι σε συρρίκνωση του ΑΕΠ 7% επίσημη ανεργία περίπου 25% απόλυτη κατάρρευση των επενδύσεων και δημόσιο χρέος ανεξέλεγκτο. Είναι σίγουρο ότι ούτως ή άλλως θα φτάσουμε στην αθέτηση πληρωμών, αλλά αυτή την ώρα πλέον με γονατισμένη οικονομία – η Ελλάδα εκτός ευρώ έχει λύσεις δύσκολες μεν, αλλά με αξιοπρέπεια και κυριαρχία- τα προβλήματα θα είναι:

  1. Τραπεζική κρίση που η λύση του θα ήταν δημόσια ιδιοκτησία τραπεζών μικρές τράπεζες και με φροντίδα στην ντόπια οικονομία
  2. Επιστροφή στη δραχμή, θα φέρει συναλλαγματική κρίση γιατί θα είναι υποτιμημένη, αλλά αυτό συνεπάγεται ανάσα για την εγχώρια παραγωγή και προστασία της απασχόλησης, λόγω ανάκτησης της κυριαρχίας μας στην οικονομία.
  3. Προσωρινή απομόνωση; Όχι γιατί η χώρα θα είναι ανοιχτή με λιγότερη ανισότητα και χωρίς το νεοπλουτισμό του ευρώ. Ποιος θα έχει το πρόβλημα; Η Γερμανική οικονομία…

Εθελούσια έξοδος από την Ευρωζώνη

Είναι μύθος αυτό που λέγεται ότι με την α ή τη β’  πολιτική οδηγούμαστε σε έξοδο από την ευρωζώνη. Και είναι μύθος γιατί δεν προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία κάτι τέτοιο. Άρα όλοι οι πολιτικοί εκβιασμοί και κάθε προεκλογικό τέτοιο πυροτέχνημα δεν στέκει. Εκείνο που μπορεί να συμβεί είναι η εθελούσια έξοδος και το οποίο προβλέπεται πλέον από τη συνθήκη της Λισαβόνας –που έγινε αποδεκτή απ’ όλα τα κράτη εσχάτως-. Όσο για τις συνέπειες. Αυτές είναι πολύ μεγαλύτερες για την ΕΕ και για τους ισχυρούς όπως η Γερμανία κι αυτό γιατί η έξοδος από το ευρώ θα σήμαινε διαπραγμάτευση για την ισοτιμία ανταλλαγής νομίσματος με ευρώ, κερδοφόρα ανταλλαγή ομολόγων κλπ. Οι πολίτες του εξερχόμενου κράτους που θα κατείχαν ευρώ κατά την έξοδο μπορεί να διατηρήσουν στην κατοχή τους το ευρώ τα αποταμιευμένα οπότε δε θα επιστραφούν αυτά στην κεντρική τράπεζα δε θα εξοφληθούν κι οι οφειλές προς το Ευρωπαϊκό Τραπεζικό σύστημα. Και εκτός από το πρόβλημα που δημιουργείται σ’ αυτήν θα σημάνει εξ αυτού πληθωριστικές συνθήκες στις υπόλοιπες χώρες και μείωση ΑΕΠ στην ΕΕ.

Με απλά λόγια από μια έξοδο από την ΕΕ που έχουμε το δικαίωμα όποτε θελήσουμε , το πρόβλημα θα το έχουν οι εταίροι μας. Το ευρώ έχει στοιχίσει πολύ στη χώρα μας κι εκείνοι που πλήγηκαν ή πλήττονται είναι κατά βάση τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

Συμπερασματικά ο μόνος τρόπος εξόδου από την ευρωζώνη και το ευρώ είναι η εθελούσια έξοδος, ο μόνος τρόπος και σε κάθε περίπτωση ενώ εμείς ακριβοπληρώσαμε το ευρώ και συνεχίζουμε τη σημερινή πορεία μέσα στην ΕΕ αποστεωνόμαστε. Ας το σκεφτούμε, οι άλλες χώρες και ιδιαίτερα οι ισχυρές σκέφτονται την τυχόν ζημιά που θα έχουν ας σκεφτούμε κι εμείς τα του οίκου μας επιτέλους.

Μανόλης Μπαδογιάννης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με κατάνυξη ο Επιτάφιος Θρήνος στη Μονή Γουβερνέτου | Φωτός

Παρουσία πλήθους πιστών και με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε ο Επιτάφιος...

Μονή Αγκαράθου: Τα πρόβατα περνούν κάτω από τον Επιτάφιο για ευλογία! | Βίντεο

Κατάνυξη και ευλάβεια το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στην περιφορά του...

Δείτε τι λένε οι ειδικοί για την πρόωρη ανθοφορία των ελαιόδεντρων στην Κρήτη

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται η πρόωρη φετινή ανθοφορία των ελαιοδέντρων σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές...