19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ασκήσεις πειθαρχίας στους βουλευτές της συμπολίτευσης

Ημερομηνία:

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο νέων μέτρων και νέου μνημονίου, έδωσε τη διαβεβαίωση ότι «νέους φόρους δεν θα βάλουμε με τίποτα», εξηγώντας ότι «δεν διατάσσεται η μείωση της ανεργίας» και ο μόνος τρόπος για την αντιμετώπισή της είναι η ομαλοποίηση της οικονομικής κατάστασης για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ανάπτυξης.
Η προσπάθειά του ήταν να πείσει ότι δεν έχει βάση η «κινδυνολογία» του ΣΥΡΙΖΑ για επερχόμενα δεινά και ότι έρχονται καλύτερες μέρες, αφού άλλωστε «είμαστε έτοιμοι να βγούμε στις αγορές». Μάλιστα, ο Γ. Στουρνάρας απηύθυνε πρόσκληση στον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει τις προτάσεις του για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, «εφόσον είναι ρεαλιστικές».
Πρόκειται για την επαναφορά της ιδέας Βενιζέλου για την «εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης» στη βάση του σκεπτικού ότι έτσι εκτίθεται η αξιωματική αντιπολίτευση, αφού φαίνεται ότι δεν θέλει να προσέλθει σε συνεννόηση για τα μεγάλα.
Η δημόσια παρέμβασή του Γ. Στουρνάρα εντάσσεται προφανώς στο πλαίσιο της κυβερνητικής υπερεπικοινωνίας ενόψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή την Παρασκευή για να ψηφιστεί την Κυριακή ή το αργότερο τη Δευτέρα. Ακόμη δεν έχει δοθεί στους βουλευτές το κείμενο για να το μελετήσουν, ενώ γίνονται κατά κύματα γνωστά τμήματα της συμφωνίας με την Τρόικα που προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις. Το γάλα δεν είναι πια το μοναδικό μέτωπο για την κυβέρνηση, υπάρχουν τα φαρμακεία, τα ταξί, τα φορτηγά. Παρόλα αυτά η ανησυχία δεν είναι μεγάλη στο Μέγαρο Μαξίμου και ο λόγος δεν είναι μόνο ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία μετρά πλέον δύο βουλευτές περισσότερους, τον Α. Λοβέρδο και τον Χρ. Αηδόνη που εντάσσονται στη συμπολίτευση μέσω Ελιάς. Ο βαθύτερος λόγος είναι ότι πιστεύουν πως οι βουλευτές δεν θα αντέξουν να καταψηφίσουν το κοινωνικό μέρισμα που πρόκειται να διανεμηθεί σε 1 εκ. πολίτες προκειμένου να εκφράσουν τη διαφωνία τους με κάποια ρύθμιση από αυτές που περιλαμβάνονται στην λεγόμενη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.
Έτσι κι αλλιώς κατασκευάζεται η εντύπωση ότι πρόκειται για μάχη μεταρρυθμιστών εναντίον συντεχνιών και λόμπυ συμφερόντων. Κανείς δεν εξηγεί πώς έγινε προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης η υλοποίηση των οδηγιών του ΟΟΣΑ τις οποίες είχε παραγγείλει η κυβέρνηση Παπαδήμου και τις οποίες πλήρωσε ακριβά το ελληνικό Δημόσιο. Κανείς επίσης δεν εξηγεί αν και πώς με τις προωθούμενες ρυθμίσεις θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, θα ανακουφιστεί ο καταναλωτής και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Όλα μένουν μέσα σε μια ομίχλη, αφού η κυβέρνηση απλώς φτιάχνει κλίμα επιχειρώντας να πείσει για τη μεταρρυθμιστική δυναμική της κόντρα στον κρατισμό της αντιπολίτευσης και τις αντιδράσεις των «βολεμένων». Άλλωστε, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, μιλώντας επίσης στον Σκάι, κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση θα ακούσει όλες τις απόψεις, αλλά θα προχωρήσει. Επομένως, αναζητούνται συμβιβασμοί αλλά κυριαρχεί η εκτίμηση ότι στο τέλος οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θα πειθαρχήσουν ή αν υπάρξουν εκδηλώσεις ανυπακοής το κενό θα καλυφθεί με «μεταγραφές».

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

H Amazon επενδύει 150 δισ. δολάρια σε υποδομές ΑΙ

Σχεδόν 150 δισ. δολάρια σχεδιάζει να δαπανήσει η Amazon τα επόμενα...

Χαμηλή αγοραστική δύναμη, φθηνή εργασία και ακρίβεια – Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι

Κακά μαντάτα για τα ελληνικά νοικοκυριά κομίζουν οι δείκτες...