15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Αστυνομικοί ξεγύμνωσαν τους αφισοκολλητές του ΣΕΚ και τους έλεγαν: «Μέχρι τώρα ήσασταν εντελώς συνεργάσιμοι, μην το αλλάξουμε τώρα…»

Ημερομηνία:

Δεν τους έφτανε η εξακρίβωση στοιχείων, ήθελαν και ξεγύμνωμα… Για αστυνομικούς του Τμήματος Κερατσινίου – Δραπετσώνας ο λόγος, όπου προσήχθησαν τα μέλη του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (ΣΕΚ), Παναγιώτης Καραβίτης και Νίκος Λεωνίδης, επειδή έκαναν αφισοκόλληση για την πορεία του Πολυτεχνείου.

Ολα ξεκίνησαν στις 9 το βράδυ της Τρίτης 12 Νοεμβρίου, όταν οι δύο νέοι κολλούσαν αφίσες στην πλατεία Λαού στο Κερατσίνι, επί της λεωφόρου Δημοκρατίας, και αστυνομικοί τούς σταμάτησαν για εξακρίβωση στοιχείων. Ο ένας από τους δύο δεν είχε μαζί την ταυτότητά του, αλλά ζητήθηκε και από τους δύο να μπουν στο περιπολικό για να γίνει η εξακρίβωση στο Τμήμα.

Οπως καταγγέλλουν στην «Εφ.Συν.», η αστυνομική αυθαιρεσία ξεκίνησε με το που μπήκαν στο περιπολικό και δέχτηκαν τις πρώτες ειρωνείες («Και ποιος τις βλέπει τώρα αυτές τις αφίσες που κολλάτε;»), οι οποίες συνεχίστηκαν και στο Τμήμα. Ο Π. Καραβίτης περιγράφει ότι ένας αστυνομικός τού είπε: «Πολυτεχνείο ε; Το γιορτάζουνε ακόμα αυτό;», ενώ ο Ν. Λεωνίδης συμπληρώνει ότι «αστυνομικός φωτογράφιζε με το κινητό του τις αφίσες και σχολίαζε: “Αυτά ήθελα να βρω, μάλιστα…”»

Τις ειρωνείες διαδέχθηκε ο εκφοβισμός. «Μας έλεγαν “θα έρθουν οι άλλοι να σας ελέγξουν, περιμένουμε εκείνους, τους άλλους…” παρότι μας είχαν κάνει σωματικό έλεγχο και στο σημείο προσαγωγής και στο Τμήμα και δεν είχε βρεθεί τίποτα επιλήψιμο πάνω μας».

Ομως οι αστυνομικοί τούς ανάγκασαν σε τρίτο σωματικό έλεγχο, ζητώντας αυτή τη φορά να βγάλουν όλα τα ρούχα και να μείνουν γυμνοί! Και οι δύο περιγράφουν την ψυχολογική βία που υπέστησαν, «μας έβαλαν να σκύβουμε, μας κοιτούσαν, ήταν μια απόλυτα εξευτελιστική διαδικασία», και υπογραμμίζουν ότι μόλις διαμαρτυρήθηκαν έλαβαν την απάντηση: «Μέχρι τώρα ήσασταν εντελώς συνεργάσιμοι, μην το αλλάξουμε τώρα…».

Υστερα τους μετέφεραν στα κρατητήρια και εκεί ο Ν. Λεωνίδης, που αντιμετωπίζει πρόβλημα υπέρτασης, αισθάνθηκε δυσφορία. Οι ειρωνείες πια συνεχίζονταν μόνο προς τον Παναγιώτη, που ζήτησε νερό και «επειδή το μηχάνημα ήταν χαλασμένο, μου είπαν “έχουμε νερό στην τουαλέτα…”».

Εν τω μεταξύ η οικογένεια του Παναγιώτη, που είχε ανησυχήσει για την αργοπορία της επιστροφής του στο σπίτι, επικοινώνησε με το αστυνομικό τμήμα της περιοχής, όπου στη συνέχεια κάλεσε ο δικηγόρος τους, Θανάσης Καμπαγιάννης, αλλά και οι δημοτικοί σύμβουλοι Θ. Διαβολάκης, Κ. Θωίδου, Π. Κωνσταντίνου, και ζήτησαν να επισπευσθεί η διαδικασία λόγω του προβλήματος υγείας του Νίκου. Τελικά, ύστερα από τέσσερις ώρες αφέθηκαν ελεύθεροι.

«Το ξεγύμνωμα αφισοκολλητών στα αστυνομικά τμήματα είναι προφανώς η άποψη της νέας κυβέρνησης για την “πάταξη της ανομίας”. Χρειάζεται να βάλουμε φρένο στο κατασταλτικό αμόκ της κυβέρνησης και στην πολιτική επιλογή της αστυνομοκρατίας», υπογραμμίζει ο δικηγόρος τους, Θανάσης Καμπαγιάννης. Το ΣΕΚ σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει «τις άθλιες πρακτικές των αστυνομικών» και υποστηρίζει ότι «η πάταξη των “εστιών ανομίας” από την ΕΛ.ΑΣ. πέρασε από τα Εξάρχεια και την εκκένωση των καταλήψεων στέγης προσφύγων στις εισβολές των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ και τώρα επιχειρεί να επιτηρήσει τη μαζική πολιτική δράση της Αριστεράς στους δρόμους». Θυμίζει, επίσης, ότι «οι γειτονιές του Κερατσινίου αντιστάθηκαν στους νεοναζί δολοφόνους του Παύλου Φύσσα» και καλεί στις 2 το μεσημέρι της Κυριακής 17 Νοέμβρη, στην πλατεία Κλαυθμώνος, στην πορεία για το Πολυτεχνείο.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...