15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Αυξήθηκε κατά 88% η καταστροφή του τροπικού δάσους του Αμαζονίου

Ημερομηνία:

Η εκδάσωση στο τμήμα του τροπικού δάσους του Αμαζονίου που ανήκει στην επικράτεια της Βραζιλίας αυξήθηκε ραγδαία ξεπερνώντας το 88% τον Ιούνη σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα της περασμένης χρονιάς, με την καταστροφή του δάσους να εμφανίζει τάση επιτάχυνσης για δεύτερο συνεχόμενο μήνα επί των ημερών της κυβέρνησης υπό τον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο οποίος δηλώνει πως θέλει η περιοχή αυτή «να αναπτυχθεί».

Σύμφωνα με δεδομένα από την υπηρεσία διαστημικής έρευνας της Βραζιλίας, η εκδάσωση στο μεγαλύτερο τροπικό δάσος του πλανήτη, που αποκαλείται συχνά ο πνεύμονας της Γης, ανήλθε συνολικά σε 920 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Τα δεδομένα που καταγράφουν ότι η εκδάσωση έφθασε το 88,4% είναι ακόμη προκαταρκτικά, αλλά υποδεικνύουν ότι ο επίσημος ετήσιος αριθμός, ο οποίος βασίζεται σε πιο λεπτομερειακή ανάλυση των δορυφορικών φωτογραφιών και αφορά το 12μηνο που ολοκληρώνεται στα τέλη Ιούλη, οδεύει να ξεπεράσει κατά πολύ το περσινό μέγεθος.

Τους πρώτους 11 μήνες της υπό εξέταση περιόδου η εκδάσωση είχε ήδη φθάσει τα 4.565 τετραγωνικά χιλιόμετρα, καταγράφοντας αύξηση 15% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η περίοδος των βροχών, που διήρκεσε ως τον Απρίλη, μοιάζει να συγκράτησε τον ρυθμό της εκδάσωσης, που όμως επιταχύνθηκε αφότου ξεκίνησε η άνυδρη περίοδος τον Μάη. Η εκδάσωση αυξήθηκε κατά 34% τον Μάη σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Οι υπηρεσίες της προεδρίας της Βραζιλίας απέφυγαν να σχολιάσουν. Παρέπεμψαν για το ζήτημα αυτό στο υπουργείο Περιβάλλοντος. «Υιοθετούμε μέτρα για την καταπολέμηση της παράνομης εκδάσωσης», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Χικάρντου Σάλις στο πρακτορείο ειδήσεων «Ρόιτερς». «Αυτή την εβδομάδα αναπτύξαμε 17 ομάδες της IBAMA σε όλη την Αμαζονία ταυτόχρονα», πρόσθεσε.

Όμως ο Μπολσονάρο επικρίνει δημόσια -μέσω δηλώσεων αλλά και αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- τη βραζιλιάνικη υπηρεσία περιβαλλοντικής προστασίας (IBAMA) διότι κατά την άποψή του επιβάλλει πάρα πολλά πρόστιμα. Τα λεγόμενα του Μπολσονάρο ενισχύουν τους υλοτόμους, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που επιδιώκουν να επωφεληθούν από την εκδάσωση.

Στην επικράτεια της Βραζιλίας βρίσκεται το 60% του τροπικού δάσους του Αμαζονίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ