24.8 C
Chania
Friday, May 3, 2024

Αυξημένη συμμετοχή στις φοιτητικές κάλπες – Πρωτιά της παράταξης που πρόσκειται στο ΚΚΕ

Ημερομηνία:

Με ενδιαφέρον αναμένουν τα αποτελέσματα τα κόμματα ● Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν πρωτιά της Πανσπουδαστικής για δεύτερη χρονιά, αν και η ΔΑΠ θεωρεί νικητή τον εαυτό της ● Υψηλά ποσοστά καταγράφει η διασπασμένη ΕΑΑΚ, ενώ ενισχύεται και το Δίκτυο.

Με αυξημένη συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν χθες οι φοιτητικές εκλογές, το μήνυμα των οποίων αναμένουν με ενδιαφέρον όλα τα κόμματα αφού η ψήφος της νεολαίας, πέρα από αδιευκρίνιστη, αποτελεί και ζητούμενο.

Αραγε, οι φοιτητικές κάλπες θα μπορέσουν να «ξεκλειδώσουν» και τα μυστικά της εθνικής κάλπης που ακολουθεί σε δέκα μέρες; Τα πρώτα αποτελέσματα -χωρίς να έχουν ενσωματωθεί πολλά μεγάλα τμήματα- δείχνουν ότι η ΠΚΣ κερδίζει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την πρωτιά.

Οι εκλογές διεξήχθησαν χθες σε ήρεμο γενικά κλίμα, χωρίς τα ευτράπελα άλλων ετών, σε εκατοντάδες φοιτητικούς συλλόγους στα Πανεπιστήμια της χώρας. Η πρώτη εικόνα από τους εκπροσώπους των φοιτητικών παρατάξεων δείχνει ελαφρώς αυξημένη συμμετοχή σε μεγάλα Πανεπιστήμια της πρωτεύουσας, όπως το ΠΑ.ΠΕΙ. και το ΠΑΔΑ, αλλά και στο ΑΠΘ και το ΠΑΜΑΚ στη Θεσσαλονίκη.

Με την καταμέτρηση να συνεχίζεται όλο το βράδυ ειδικά στους μεγαλύτερους συλλόγους, τα αποτελέσματα ώς την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δείχνουν πρωτιά της Πανσπουδαστικής (ΠΚΣ) για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Η φοιτητική παράταξη που πρόσκειται στο ΚΚΕ δείχνει να κρατά δυνάμεις σε σχολές που αποτελούσαν «κάστρα» της.

Aιχμές για νοθεία

Τις προηγούμενες μέρες, θυμίζουμε, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας (ΠΚΣ) αντάλλαξαν κατηγορίες για προσπάθεια νόθευσης του αποτελέσματος, με τη ΔΑΠ να αμφισβητεί την εκλογική διαδικασία που οι φοιτητικοί σύλλογοι του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) αποφάσισαν να διεξαχθεί λίγες μέρες νωρίτερα, ενώ η ΠΚΣ απάντησε προχωρώντας σε σοβαρότατες καταγγελίες για «φυτευτούς δήθεν φοιτητές» στελέχη της ΔΑΠ μεγαλύτερης ηλικίας σε διάφορα Πανεπιστήμια με σκοπό να αλλοιώσει το αποτέλεσμα της κάλπης και για επιχείρηση εξαγοράς ψήφων.

Καθώς σταδιακά έκλειναν οι κάλπες και ξεκινούσε η καταμέτρηση, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ σε ανακοίνωσή της υποστήριξε ότι «εξασφαλίζει για 36η συνεχόμενη χρονιά την πρώτη θέση». Την ίδια ώρα, όμως, η Πανσπουδαστική, το αντίπαλο δέος, έδινε την πρωτιά στην ίδια με ποσοστό της τάξης του 46%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό της ΔΑΠ διαμορφωνόταν στο 22,1% (σε 97 από τους 253 φοιτητικούς συλλόγους).

Πολύ κοντά στα ποσοστά που έδινε η ΠΚΣ είναι και εκείνα που κατέγραφε η ΕΑΑΚ, Αριστερά – Αγωνιστικά Σχήματα, Συνεργασίες, δίνοντας 48,5% στην Πανσπουδαστική και 13,7% στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ (σε 39 σχολές). Η ΕΑΑΚ, Αριστερά – Αγωνιστικά Σχήματα, Συνεργασίες συγκέντρωνε 12,1% και η ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ 9,1%.

Το στοίχημα

Παρά τη διάσπαση της ΕΑΑΚ τα αριστερά σχήματα εμφανίζονται φέτος ενισχυμένα, ενώ αξιοπρεπή ποσοστά κοντά στο 2,5% συγκεντρώνει το Δίκτυο Αριστερών Προοδευτικών Φοιτητών που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι φοιτητικές παρατάξεις εκτιμούν ότι κέρδισαν το στοίχημα της προσέλευσης στην κάλπη, αν και τα ποσοστά της αποχής παραμένουν ακόμη αρκετά υψηλά. Σήμερα, πάντως, που θα έχουν ολοκληρωθεί οι καταμετρήσεις θα εξαχθούν και τα ασφαλέστερα συμπεράσματα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ