19.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Αυτός ο μετανάστης χωρις χαρτιά, ο παγκόσμιος πρωταθλητής, ο καλύτερος εκπρόσωπος της Ελλάδας

Ημερομηνία:

Το ταξίδι του ήρωα Αντετοκούνμπο, είναι μία ιστορία που εμπνέει όλο τον κόσμο. Μέσα από αυτή την πορεία του ο Αντετοκούνμπο άλλαξε μορφή και από ένα αδύνατο ψιλόλιγνο αγορι που πωλούσε cd στην Ομόνοια και εξαρτιόταν από την καλωσύνη των ξένων για να ζήσει αυτός και η οικογένειά του κυνηγημένος από τις επίσημες αρχές, έγινε ο Greek Freak, ένας γίγαντας, ο πιο κυριαρχικός παικτης του μπάσκετ εδώ και πολλές δεκαετίες στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, το ΝΒΑ.

Αν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αισθάνθηκε Έλληνας, αυτό δεν ήταν εξαιτίας της στάσης της επίσημης πολιτείας, ή της πλειοψηφίας των πολιτών αλλα εξαιτίας μίας μειοψηφίας που είδαν σε αυτόν και την οικογένειά του ανθρώπους, τους στήριξαν στις πολλές δυσκολίες που πέρσαν και στάθηκαν δίπλα τους πρώτα και κύρια ως άνθρωποι.

Ο Αντετοκούνμπο αισθάνεται Έλληνας εξαιτίας των φίλων του που στάθηκαν δίπλα του δίχως να νοιάζονται για το χρώμα του δέρματος του, εξαιτίας του πρώτου προπονητής του, του Σπύρου Βελλινιάτηυ, του προπονητή που εντόπισε το σπάνιο ταλέντο του και τον έπεισε, μαζί με τη βοήθεια του αδελφού του Θανάση, να παρατήσει το ποδόσφαιρο και να ακολουθήσει το άθλημα του μπάσκετ.

 

Ο Αντετοκούνμπο που αισθάνεται Έλληνας, ήταν στη συντριπτική πλειοψηφία της ζωής του στην Ελλάδα ένας παράνομος μετανάστης χωρίς χαρτιά που πουλούσε “μαύρα” cd στην Πλατεία Ομονοίας για να επιβιώσει. Μπορεί να μην έκανε αυτή τη μυθική καριέρα που κάνει αν ένας οποιοσδήποτε αστυνομικός με φασιστικές αντιλήψεις ή υπερβάλλοντά ζήλο για την εφαρμογή του νόμου, αποφάσιζε να τον συλλάβει και να κινήσει τις διαδικασίες για απέλαση. Όμως, για καλή του τύχη αυτό δε συνέβη. Τώρα, είναι ο κορυφαίος του πλανήτη.

Ο Αντετοκούνμπο που προέρχεται από μια πολύ δεμένη οικογένεια, ο αθλητής Αντετοκούνμπο που κατάλαβε την προοπτική που ανοίγει μπροστά του το μπάσκετ και άρπαξε την ευκαιρία, ο Αντετοκούνμπο που δε σταμάτησε να δουλεύει εκμεταλλευόμενος όλα τα χαρακτηριστικά που του έδωσε απλόχερα η φύση, ο παγκόσμιος πρωταθλητής Αντετοκούνμπο, ο καλύτερος παίκτης του καλύτερου πρωταθλήματος μπάσκετ στον κόσμο, δεν είναι μόνο ένας σπουδαίος αθλητής αλλά και ένας σπουδαίος άνθρωπος. Ο παίκτης που τον συγκρίνουν ήδη με παίκτες θρύλους του παγκόσμιου μπάσκετ, όπως τον Σακίλ ‘Ο ‘Νηλ, τον Λεμπρόν, Τζέιμς, τον Τζόρνταν, παραμένει σεμνός παρά το μεγάλο, μυθικό ταξίδι που έχει πραγματοποιήσει.

Αυτός είναι ο καλύτερος αντιπρόσωπος της χώρας, που μέσα από τις επιτυχίες του η Ελλάδα ακούγεται διαρκώς σε όλο τον κόσμο. Το “φρικιό από την Ελλάδα”, όπως τον λένε επιτιμητικά. Ίσως στην Ελλάδα πριν γίνει διάσημος, πολλοί να τον φωνάζανε υποτιμητικά “το φρικιό από τη Νιγηρία” και να του λέγανε να γυρίσει πίσω στη χώρα του ή στην Αφρική.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, είνΙ ο μετανάστης χωρίς χαρτιά που δόξασε την Ελλάδα σε όλη την οικουμένη, που έβαλε με εμφατικό τροπο το μαύρο δίπλα στο γαλανόλευκο της Ελλάδας. Γιατί μπορεί να υπήρχαν και άλλοι παικτες με αφρικανική καταγωγή που έπαιξαν και δοξασαν την Ελλαδα σπάζοντας ρατσιστικά πρότυπα, οπως ο Σχορτσινίτης αλλά και ο Νέστορας Κόμματος, όμως ποτέ δεν είχαν τον απόλυτα πρωταγωνιστικο ρόλο που έχει ο Αντετοκούνμπο.

Γιατί η καταγωγή του Γιάννη Αντετοκούνμπο είναι από τη Νιγηρία, αλλά αυτό δεν τον κάνει λιγότερο Έλληνα.

Κατάγεται από μια χώρα ζάμπλουτη, που όμως ο πληθυσμός της ζει μέσα σε τεράστια φτώχια, λόγω της υπερεκμετάλλευσης πολυεθνικών που έχουν τις έδρες τους στις χώρες της Δυσης και τις σχέσεις που αυτές αναπτύσσουν με κυβερνήσεις διεφθαρμένες τις οποίες συντηρούν στην εξουσία. Η συντήρηση της διαφθοράς, εγγυάται τα κέρδη τους και τη συνολική καθίζηση των προοπτικών των κοινωνιών αυτων των χωρών, οδηγεί τους ανθρώπους της στη μετανάστευση. Η φτώχια, οι εμφύλιες συρράξεις, η καθιζηση, οδηγεί στη μετανάστευση, στην απώλεια ανθρώπινου κεφαλαίου, που είναι το πιο πολύτιμο αγαθό κάθε χώρας.

Η Νιγηρία έχασε τους Αντετοκούνμπο όμως τους κέρδισε η Ελλαδα. Μάλλον, από καθαρή τύχη γιατί η πολιτεία φάνηκε πολλές φορές ανίκανη.

Με τον ίδιο τρόπο που και η Ελλάδα έχει χάσει χιλιάδες νέους που έφυγαν από τη χώρα αναζητώντας προοπτική σε άλλες χώρες. Θα αγαπήσουν αυτές τις χώρες, θα κάνουν εκεί παιδιά, όπως έκαναν και οι γονείς των Αντετοκούνμπο. Κάποια από αυτά τα παιδιά θα δοξάσουν τις χώρες που θα ειναι πλέον οι πατριδες τους.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο Νιγηριανός, ο Έλληνας, ο παγκόσμιος, δεν ολοκλήρωσε ακόμα το ταξίδι του. Το ταξίδι του πλέον είναι ταξίδι και εκατομμυρίων παιδιών που τον παρακολουθούν και μαθαίνουν την ιστορία του. Αποτελεί ένα πρότυπο, έναν ήρωα που θα προσπαθήσουν πολλοί να τον μιμηθούν, αλλά ισως κανείς να μην καταφέρει να τον φθάσει.

Μαζί του σε αυτό το ταξίδι, ταξιδεύουμε κι εμείς.

 

"google ad"

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Iσραήλ-Ιράν: Πώς το Πεντάγωνο κατασκεύασε έναν ψευτοπόλεμο

Φανταστείτε δύο από τους πιο ορκισμένους εχθρούς της κυβέρνησης...

«Η Εποχή των Εικόνων» – Αφιέρωμα στον Κρητικό καλλιτέχνη Στέλιο Φαϊτάκη

Η Εποχή των Εικόνων / Στέλιος Φαϊτάκης- Ένα Αφιέρωμα Κυριακή,...