24.8 C
Chania
Monday, July 1, 2024

Αόρατοι δολοφόνοι με βάση την Κρήτη;

Ημερομηνία:

Του Βαγγέλη Λώλη

Οι Η.Π.Α. ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση την στάθμευση στόλου Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών(drones) στην αεροπορική βάση στο Καστέλι στην Κρήτη, σύμφωνα με το ΒΗΜΑ της Κυριακής. Το αίτημα των Η.Π.Α. δεν είναι καινούργιο, καθώς είχε υποβληθεί στον Δ. Αβραμόπουλο πριν από έναν περίπου χρόνου σε συνάντηση του με τον Αμερικάνο υπουργό Άμυνα στην Ουάσιγκτον.

Μάλιστα, οι Αμερικάνοι επιθυμούσαν η εγκατάσταση των drones να γίνει στην αεροπορική βάση της Καλαμάτας αίτημα που ωστόσο απορρίφθηκε, καθώς θα έδινε την εντύπωση ότι επεκτείνεται η αμερικάνικη στρατιωτική παρουσία εντός του ελληνικού εδάφους. Η κίνηση αυτή, εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής για την αντιμετώπιση της ισλαμικής τρομοκρατίας και των ασύμμετρων απειλών που έρχονται στην επιφάνεια από την αστάθεια στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Πάντως, πριν η ελληνική κυβέρνηση σπεύσει να ικανοποιήσει το αίτημα των Η.Π.Α. οφείλουμε να τονίσουμε ότι η χρήση των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών έχει δεχθεί έντονη κριτική τόσο εντός της αμερικανικής επικράτειας όσο και σε διεθνές επίπεδο. Τα αεροσκάφη αυτά χρησιμοποιούνται από τον αμερικανικό στρατό κατά κύριο λόγο στο Πακιστάν, στην Υεμένη και την Σομαλία ως μέσο «στον πόλεμο ενάντια της τρομοκρατίας», ενώ διαθέτουν την δυνατότητα να πραγματοποιούν «στοχευμένα πλήγματα» μόνο σε στρατιωτικούς στόχους.

Βέβαια, ουκ ολίγες φορές οι επιθέσεις των drones έχουν πλήξει αμάχους πολίτες με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την εκτόξευση τεσσάρων πυραύλων προς νυφική πομπή πλησίον της πόλης Radda στην κεντρική επαρχία al-Baydah της Υεμένης, που οδήγησε στον θάνατο 12 αντρών ενώ ο συνολικός αριθμός των αμάχων που δολοφονήθηκαν από τέτοιες επιθέσεις κυμαίνεται, μεταξύ 446 και 978 ατόμων, εκ των οποίων τα 209 είναι παιδιά.

Παρόλο που ο Ομπάμα σε ομιλία του τον Μάιο του 2013 ισχυρίστηκε ότι «οι επιθέσεις θα γίνονται εναντίον τρομοκρατών που αποτελούν άμεση και συνεχή απειλή για τους Αμερικάνους πολίτες, και μόνο όταν δεν υπάρχει άλλη κυβέρνηση που να δύναται να αντιμετωπίσει την απειλή», οι θάνατοι αμάχων συνεχίζονται με τους Αμερικάνους Αξιωματούχους των ενόπλων δυνάμεων να χαρακτηρίζουν τα θύματα απλώς «παράπλευρες απώλειες.»

avgi.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μέχρι την Κρήτη έφτασε ο καπνός από τη φωτιά στην Κερατέα

Βορειοδυτικά της Κρήτης έφτασε ο καπνός από τη φωτιά...

SOS Τροχαία εγκλήματα: Η Ελλάδα και πάλι πρωτοπόρος στα τροχαία εγκλήματα στην Ευρώπη.

Θλίψη και οργή εκφράζει ο Πανελλαδικός σύλλογος SOS Τροχαία...

Συνέλευση για το Μαρκοπούλου από τον σύλλογο «Γειτονιά του ΑηΓιάννη»

Σε ανοιχτή συνέλευση για το πρώην στρατόπεδο Μαρκοπούλου καλεί...

Με μεγάλη προσέλευση οι κρίσιμες εκλογές στη Γαλλία

Στις κάλπες προσέρχονται από σήμερα το πρωί οι Γάλλοι...