17.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

ΒΑΠΕ απειλή για την δημόσια και κοινή περιουσία

Ημερομηνία:

Γράφει ο Νίκος Τζάρας
Δικηγόρος

Η μέχρι τούδε εμπειρία από την εγκατάσταση και λειτουργία των  ΒΑΠΕ (Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) παραπέμπει σε ιδιωτικές  εταιρίες ξένων συμφερόντων  στις οποίες με την συνέργεια του Ελληνικού Κράτους παραχωρούνται σε εξευτελιστικές τιμές έδαφος (βουνοκορφές και δασικές εκτάσεις ακόμα και ιδιωτικές που χαρακτηρίζονται  δημόσιες δασικές) με πρόσχημα το δημόσιο συμφέρον και την ανάπτυξη .

ΙΙ. Επιπλέον το Κράτος παραχωρεί και διαθέτει στις εταιρίες αυτές υποδομές, τις χορηγεί επιδοτήσεις για την προμήθεια εξοπλισμού (ξένης προέλευσης),εγγυάται τις τιμές πώλησης της παραγόμενης ενέργειας με επιβάρυνση των πολιτών αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις της δράσης τους στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες και στο ευρύτερο περιβάλλον.

ΙΙΙ. Πρόκειται για μια μορφής εκμετάλλευσης που ο Ντέιβ Χάρβεϊ ονομάζει «συσσώρευση μέσω αποστέρησης» όπως συμβαίνει με την αποστέρηση και άλλων δημόσιων αγαθών από το καπιταλιστικό σύστημα (δασών, νερού, δικτύων ενέργειας, δημόσιων χώρων, αεροδρομίων, λιμανιών κλπ) και εν τέλει δικαιωμάτων με αποτέλεσμα την δημιουργία μαζικής φτώχειας και περιθωριοποίησης των    λαϊκών στρωμάτων.

ΙV. Στα Χανιά απειλούνται από τις ιδιωτικοποιήσεις το λιμάνι της Σούδας που επιχειρείται η παραχώρηση του στο ΤΑΙΠΕΔ (εκκρεμεί )προσφυγή στο ΣΤΕ, το Αεροδρόμιο Χανίων, εκκρεμεί προσφυγή στο ΣΤΕ, Οι βουνοκορφές του Νομού εκκρεμεί προσφυγή στο ΣΤΕ , ο χώρος του Παλιού Ψυχιατρείου Χανίων που παραχωρήθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ .

Οι άνθρωποι των κινημάτων που αντιτάχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στο ξεπούλημα των δημόσιων και κοινών αγαθών με αγώνες και προσωπικές θυσίες, ποινικές διώξεις που εκκρεμούν, έχουν κάθε λόγο να ζητούν από την παρούσα Κυβέρνηση να υλοποιήσει τις σχετικές προεκλογικές δεσμεύσεις της χωρίς αστερίσκους και εκπτώσεις και τότε η Κυβέρνηση θα μπορεί να υπολογίζει στην στήριξη τους, κατανοώντας έμπρακτα ότι η σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ τους αποτελεί αναγκαίο όρο για το ξεπέρασμα της κρίσης.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...