22.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Βαρουφάκης: Ιδρύσαμε το ΜέΡΑ25 γιατί δε βρήκαμε σε ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ ενδείξεις ότι υπάρχει σχέδιο για τη χώρα

Ημερομηνία:

Τους λόγους που οδήγησαν στη δημιουργία του ΜέΡΑ25 περιέγραψε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του ενόψει της έναρξης του συνεδρίου του κόμματος το βράδυ. Τι είπε για τα άλλα κόμματα και τις συνεργασίες.

«Μετά το 2015 μελετήσαμε την ήττα μας, την ήττα του ΟΧΙ εκείνο το βράδυ του δημοψηφίσματος, είδαμε τις εξελίξεις στην Ευρώπη, είχαμε το DiEM25 με 130.000 μέλη πανευρωπαϊκά, δεν είχαμε αρχικά σκοπό να δημιουργήσουμε κόμματα», δήλωσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο Πρώτο Πρόγραμμα ενόψει της έναρξης του συνεδρίου του κόμματος το βράδυ.

«Είχαμε σκοπό να έχουμε μία απάντηση στο ερώτημα τι θα έπρεπε να κάνει η Ευρώπη αντί γι’ αυτό που έκανε. Κατεβήκαμε στις ευρωεκλογές με ένα πολύ συνεκτικό πρόγραμμα, την Πράσινη Συμφωνία για την Ευρώπη, πανευρωπαϊκά», είπε και υπενθύμισε πως ο ίδιος κατέβηκε υποψήφιος στη Γερμανία. «Αυτό ήταν συμβολικό για να δείξουμε ότι δεν είναι η σύγκρουση μεταξύ Γερμανών και Ελλήνων αλλά ότι υπάρχει μία σύγκρουση ενός πανευρωπαϊκού ολιγαρχικού κατεστημένου και των λαών της Ευρώπης. Και κάποια στιγμή αποφασίσαμε ότι αυτή η χώρα δεν είναι βιώσιμη πια», σημείωσε.

«Ιδρύσαμε το ΜέΡΑ25 γιατί θεωρούμε ότι ψάχναμε στο ΣΥΡΙΖΑ, στο ΚΚΕ, στο ΠΑΣΟΚ, στη Νέα Δημοκρατία κάποια ένδειξη ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα, ένα σχέδιο γι’ αυτή τη χώρα, και δεν το βρήκαμε. Και αποφασίσαμε να το φτιάξουμε εμείς, και γι’ αυτό κατεβήκαμε και εκλεγήκαμε το 2019 στη Βουλή», υπογράμμισε.

Επίσης, αναφέρθηκε στις προτάσεις που κάνει το κόμμα οι οποίες θα περιλαμβάνονται στην ομιλία του απόψε στην έναρξη του β’ μέρους του 1ου Διαβουλευτικού Συνεδρίου του ΜέΡΑ25, «είτε πρόκειται για τα μικρά σχετικά ζητήματα για το ΦΠΑ ή για το Χρηματιστήριο Ενέργειας». «Μιλάμε τώρα για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Θυμάστε ότι 23 Μαρτίου ο κ. Μητσοτάκης είχε βγει στη Βουλή και είχε απαντήσει σε μένα και είπε ότι «δίνω την εντολή στη ΡΑΕ να υπολογίσει τα υπερκέρδη κι εγώ θα βάλω φόρο 90%». Και του είχα πει «με αυτό που λες σήμερα στέλνεις σήμα στους παρόχους να «μαγειρέψουν» τα στοιχεία για να δείξουν μηδενικά υπερκέρδη» και σήμερα βγήκε η ΡΑΕ και είπε ότι είναι μηδενικά τα υπερκέρδη», επισήμανε, τονίζοντας πως «στο ΜέΡΑ25 είμαστε τρομοκρατημένοι βλέποντας όχι μόνο το δημόσιο αλλά το ιδιωτικό χρέος».

«Ξέρετε ότι για κάθε 100 ευρώ του εισοδήματος των ιδιωτών, κατά μέσο όρο, τα 7 από αυτά τα 100 ευρώ τα δανειζόμαστε ως χώρα, ως ιδιωτικός τομέας από το εξωτερικό. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ένα χρέος διπλάσιο του εθνικού εισοδήματος του δημοσίου και έχουμε και έναν ιδιωτικό τομέα που παραπαίει και βουλιάζει συνέχεια», είπε.

Στη συνέχεια ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε στο θέμα της ακρίβειας, των επιτοκίων, των επεισοδίων στο ΑΠΘ αλλά και στην πρόταση, την οποία θα γνωστοποιήσει απόψε στην κεντρική του ομιλία στο πλαίσιο της έναρξης του συνεδρίου του ΜέΡΑ25, για τις εκλογικές συνεργασίες.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...