15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Βαρυσήμαντη δήλωση του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Γιόαχιμ Γκάουκ: “Η Γερμανία πρέπει να εξετάσει τις πιθανότητες για πολεμικές επανορθώσεις”

Ημερομηνία:

«Μια χώρα, που έχει πλήρη επίγνωση της Ιστορίας της, όπως η δική μας, πρέπει να εξετάσει τις πιθανότητες, που υπάρχουν για την καταβολή επανορθώσεων».

Για πρώτη φορά Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας, ο κ. Γιόαχιμ Γκάουκ, δηλώνει ανοιχτά, ότι το Βερολίνο πρέπει να εξετάσει το θέμα της καταβολής αποζημιώσεων σε χώρες, που υπέστησαν καταστροφές από τα ναζιστικά στρατεύματα.

Αυτή την άποψη καταθέτει σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα “Sueddeutsche Zeitung” με την ευκαιρία της 70ης επετείου της απελευθέρωσης από τον Ναζισμό και είναι ασφαλώς μια σημαντική εξέλιξη, αν και αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση, ότι η γερμανική Κυβέρνηση θα πράξει το αυτονόητο.

O 75χρονος Γερμανός Πρόεδρος, που υπηρέτησε ως κληρικός της Γερμανικής Ευαγγελικής Εκκλησίας για πολλά χρόνια, εξέφρασε την υποστήριξή του προς τα αιτήματα της Αθήνας, σχετικά με την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων στην Ελλάδα, ακόμα και αν η γερμανική Κυβέρνηση έχει επανειλημμένα απορρίψει αυτά τα αιτήματα.

“Η Γερμανία πρέπει να σκεφτεί σοβαρά το θέμα της ιστορικής ευθύνης, που έχει απέναντι στην Ελλάδα”

Ο κ. Γκάουκ επεσήμανε στην γερμανική εφημερίδα, ότι σήμερα οι Γερμανοί ζουν τόσο καλά, όσο ποτέ άλλοτε και υποστήριξε, ότι η Γερμανία πρέπει να σκεφτεί σοβαρά το θέμα της ιστορικής ευθύνης, που έχει απέναντι στην Ελλάδα.

«Δεν είμαστε μονάχα πολίτες, που ζουν στο σήμερα και στην σύγχρονη εποχή, αλλά είμαστε, επίσης, απόγονοι εκείνων, που άφησαν πίσω τους ένα μονοπάτι καταστροφής στην Ευρώπη, κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου -και στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων περιοχών-, όπου επονείδιστα γνωρίζαμε λίγα, σχετικά με αυτό το θέμα για τόσο μεγάλο διάστημα» επισήμανε ο Γερμανός Πρόεδρος.

«Είναι το σωστό για μια χώρα, που έχει πλήρη επίγνωση της Ιστορίας της, όπως η δική μας, να εξετάζει τι πιθανότητες ενδεχομένως υπάρχουν για την καταβολή επανορθώσεων».

Η “συγγνώμη” του Γερμανού Προέδρου πριν έναν χρόνο στους μαρτυρικούς Λιγκιάδες της Ηπείρου

Πριν από περίπου έναν χρόνο ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας είχε επισκεφθεί το χωριό Λιγκιάδες της Ηπείρου, όπου τα ναζιστικά στρατεύματα στην διάρκεια της Κατοχής εκτέλεσαν εν ψυχρώ 92 άτομα, κυρίως μικρά παιδιά και ηλικιωμένους.

«Επιθυμώ να αρθρώσω, αυτό, που οι δράστες, αλλά και οι πολιτικά υπεύθυνοι τόσων πολλών χρόνων στην μεταπολεμική περίοδο δεν ήθελαν, ή δεν μπόρεσαν να προφέρουν, ότι δηλαδή, τα όσα συνέβησαν εδώ, ήταν κτηνώδης αδικία. Με αίσθημα ντροπής και πόνου, ζητώ από τις οικογένειες των δολοφονηθέντων συγγνώμη»» είχε πει τότε ο Γερμανός Πρόεδρος.

“Νιώθω βαθιά αναστάτωση και διπλή ντροπή, γιατί άνθρωποι, που μεγάλωσαν μέσα στον γερμανικό Πολιτισμό, μετατράπηκαν σε δολοφόνους και γιατί η δημοκρατική Γερμανία έμαθε και διδάχθηκε τόσο λίγα για την ενοχή της αναφορικά με τους Έλληνες”

Ο ίδιος, συνεχιζοντας την ομιλία του, πρόσθεσε:«Σε τόπους, όπως αυτόν εδώ, νιώθω μια βαθιά αναστάτωση και μια διττή ντροπή. Ντροπή, γιατί άνθρωποι, που μεγάλωσαν μέσα στον γερμανικό Πολιτισμό, μετατράπηκαν σε δολοφόνους. Ντρέπομαι και για το γεγονός, ότι η δημοκρατική Γερμανία, από την περίοδο, που βήμα-βήμα άρχισε να επεξεργάζεται το παρελθόν της με κριτικό πνεύμα, έμαθε τόσο λίγα και διδάχτηκε από την ενοχή της, αναφορικά με τους Έλληνες.

Θα ευχόμουν τόσο πολύ, εάν, κάποιος, που έδινε τότε εντολές, ή υπάκουε σε εντολές, είχε πει προ πολλού «ζητώ συγγνώμη» ή «μετανοώ» ή «λυπούμαι βαθύτατα για το γεγονός, ότι υπάκουσα σε εγκληματικές εντολές». Είναι αυτές οι φράσεις, που δεν έχουν ειπωθεί, είναι αυτή η ελλιπής γνώση, που θεμελιώνουν μια δεύτερη ενοχή, αφού αποκλείουν τα θύματα από την μνήμη».

"google ad"

elliniki-gnomi.eu

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ