15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Βιβλιοπαρουσίαση στο Γαβαλοχώρι: “Χαλεπιανός Μανές: το ταξίδι μιας μελωδίας που δεν γνωρίζει σύνορα”

Ημερομηνία:

Το βιβλίο “Χαλεπιανός Μανές: το ταξίδι μιας μελωδίας που δεν γνωρίζει σύνορα”, των Κυριάκου Ελευθεριάδη και Κάρμεν Βουρβαχάκη παρουσιάζει την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, στις 20:0, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τσιβαρά στο Λαογραφικό Μουσείο Γαβαλοχωρίου

Τι κοινό μπορεί να υπάρχει ανάμεσα σε έναν δερβίση από το Ιράκ, έναν Κούρδο ποιητή, τον Adnan Menderes, έναν τσιγγάνο, μία τραγουδίστρια των καφέ αμάν της Αμερικής, μία οικογένεια Λιβανέζων, έναν Ρεθυμνιώτη ρολογά και έναν μικρασιάτη πρόσφυγα; Γιατί όλοι τραγουδούν το ίδιο τραγούδι; Και ποιο είναι αυτό;
Ο «Χαλεπιανός Μανές: το ταξίδι μιας μελωδίας που δεν γνωρίζει σύνορα» ακολουθεί τις ιστορίες ενός μουσικού σκοπού που στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα ηχογραφείται στην Κρήτη, στην Αθήνα, στην Σμύρνη, στην Κωνσταντινούπολη, στην Βυρητό, στην Βαγδάτη, στην Αμερική. Τον συνοδεύουν στίχοι στα εβραϊκά, στα κουρδικά, στα τουρκικά, στα ελληνικά, στα αραβικά που άλλοτε μιλούν για έρωτα, άλλοτε για ξενιτιά. Άλλες φορές πάλι, μιλούν απευθείας στον Θεό ή λειτουργούν ως εργαλείο μνήμης για την ιστορία ενός λαού.
Σε κάθε μέρος όπου τον συναντάμε, θεωρείται κομμάτι της τοπικής μουσικής παράδοσης και οι εκδοχές για την προέλευσή του είναι τόσο πολλές, σχεδόν όσες και οι εκτελέσεις του.

Συμμετέχει η μουσική συλλογικότητα Yar Aman

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ