19.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: «Ανάλεκτα Δοκίμια ευθύνης»

Ημερομηνία:

Στυλιανού Θεοδωρογλάκη πρωτοπρεσβύτερου Ιερατικός προϊστάμενου του Ιερού Καθεδρικού ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου ΧανίωνΓράφει: ο αρχιμανδρίτης – Καθηγητής Θεολογίας κ. Φιλόθεος Γεωργιλάς

   Για μια ακόμη φορά είχα την τιμή και ευλογία να λάβω από τον σεβαστό μας π. Στυλιανό Θεοδωρογλάκη, συνταξιούχο εκπαιδευτικό και προϊστάμενο του καθεδρικού ναού των Χανίων, ένα ακόμη δοκίμιο του. Το έλαβα με πολλή χαρά και το μελέτησα κατά την διάρκεια των διακοπών μου στην γενέτειρα μου Κίσσαμο.

Ευχάριστο, απλό, κατανοητό και πάνω απ’ όλα ωφέλιμο βιβλίο για τον καθένα μας. Αποτελείται από 4 μέρη. Όπως σωστά ο πατήρ Στυλιανός αναφέρει στο πρόλογο του, κοινή συνισταμένη όλων των κεφαλαίων του βιβλίου είναι η λύτρωση και η σωτηρία όλων. Η βίωση του Θεού στη ζωή μας μέσα από την λατρευτική ζωή, μέσα από την καθημερινότητα – λειτουργία – μέσα από τις εορτές, τους βίους των αγίων, μέσα από τα ιερά μυστήρια της εκκλησίας μας.

Αυτά όλα περιλαμβάνονται στα 2 πρώτα μέρη του βιβλίου. Πολύ εύστοχα ο π. Στυλιανός χρησιμοποιεί λειτουργικά κείμενα, βιβλικά χωρία αλλά και υμνολογικά στοιχεία για να μας οδηγήσει πιο κοντά στο να βιώσομε αυτόν τον λόγο του Θεού και όλη τη ζωή της εκκλησίας από την αρχή της υπάρξεως της μέχρι σήμερα. Τονίζει ο συγγραφέας την ελληνορθόδοξη ταυτότητα μας σε υγιή βάση. Πέρα από κάθε εθνικισμό ή φανατισμό.

Πολλές φορές ο π. Στυλιανός μιλάει – όσο και αν πολλούς από μας «δεν μας βολεύει» – τη γλώσσα της αλήθειας για το πώς πρέπει να πολιτευόμεθα. Βαρύ το όνομα ορθόδοξος. Πολλά τα μηνύματα όλων των εορτών της εκκλησίας μας. Κοσμοσωτήρια. Αλλά και οι άγιοι μας σαν υπόδειγμα τρόπου ζωής. Προστασία του περιβάλλοντος – μεγάλο θέμα. Ορθή κατήχηση. Πολιτική, οικονομική κρίση αλλά  πάνω απ’ όλα ηθική κρίση. Αυτά όλα στο Α και Β μέρος του βιβλίου.

Στο Γ’ μέρος ο συγγραφέας ασχολείται και αναφέρεται στις αιρέσεις, στο σατανισμό, στα ναρκωτικά, στην μαγεία. Φαινόμενα που απειλούν την υπόσταση την πνευματική αλλά και τη ζωή μας. Η οικογένεια σημαντικός παράγων για αποτροπή τέτοιων εκφυλιστικών φαινομένων.

Τέλος στο Δ’ μέρος ο π. Στυλιανός υμνεί την πολιούχο της πόλεως Χανίων υπεράγια Θεοτόκο, αλλά και έχει κάποιες αναφορές αφιερωματικές στο Παναγιώτατο Πατριάρχη του Γένους, στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου αλλά και στον σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης από Κυδωνίας και Αποκορώνου.

Σας ευχαριστούμε πατέρα Στυλιανέ, για την προσφορά σας. Ευχόμεθα έτη πολλά, ευλογημένα και καρποφόρα, ώστε πάντα να προσφέρετε στο λαό μας πνευματική τροφή.

Αρχιμ. Φιλόθεος Γεωργιλάς

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Συλλογές Άρθρων
Επιλεγμένα άρθρα από όλο το Internet | Συλλέγουμε τα καλύτερα άρθρα, θέσεις και απόψεις από διάφορα sites και blogs. Τα αναδημοσιεύουμε στην ιστοσελίδα του "Α.τ.Κ." αναφέροντας πάντα την πηγή και τον συντάκτη. | Κάντε like τον "Α.τ.Κ." στην facebook σελίδα του και ακολουθήστε τον λογαριασμό του στο twitter | Περισσότερα άρθρα εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Iσραήλ-Ιράν: Πώς το Πεντάγωνο κατασκεύασε έναν ψευτοπόλεμο

Φανταστείτε δύο από τους πιο ορκισμένους εχθρούς της κυβέρνησης...

«Η Εποχή των Εικόνων» – Αφιέρωμα στον Κρητικό καλλιτέχνη Στέλιο Φαϊτάκη

Η Εποχή των Εικόνων / Στέλιος Φαϊτάκης- Ένα Αφιέρωμα Κυριακή,...