15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Βιργινία Μανασάκη: Ένα βήμα πιο κοντά ο Ενεργειακός Σχεδιασμός της Κρήτης

Ημερομηνία:

Την απόφαση σύναψης μιας ιδιαίτερα σημαντικής προγραμματικής σύμβασης, έλαβε η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, μετά από εισήγηση της αρμόδιας Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας και Βιομηχανίας, Βιργινίας Μανασάκη – Ταβερναράκη.

Πρόκειται για σύμβαση με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και θέμα την εκπόνηση μελέτης για τον Ενεργειακό Σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης, με στόχο να υπάρξει ένα αξιόπιστο επιστημονικό εργαλείο για τη λήψη των κατάλληλων πολιτικών αποφάσεων. Παράλληλα, η μελέτη αυτή θα συμβάλει στο να γίνει πιο ρεαλιστικός και τεκμηριωμένος ο συνολικός ενεργειακός προγραμματισμός σε επίπεδο Κρήτης στα πλαίσια της αειφόρου, βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά και του γενικότερου αναπτυξιακού οράματος της Περιφέρειας Κρήτης.

Μέσα από την μελέτη προβλέπεται να αξιολογηθούν και να αναλυθούν στοιχεία παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας στην Κρήτη, διείσδυσης τεχνολογιών ΑΠΕ και φυσικού αερίου, εκπομπών  CO2, κλπ, θα επικαιροποιηθούν ανάλογες εργασίες άλλων φορέων, όπως είναι του Πολυτεχνείου Κρήτης, του ΤΕΕ-ΤΑΚ, Υπουργείων, της Στατιστικής Αρχής, κ.α. Θα ληφθεί επίσης υπόψιν η ισχύουσα περιβαλλοντική νομοθεσία, το χωροταξικό πλαίσιο, οι εκτιμήσεις για την ύπαρξη υδρογονανθράκων, θα εξεταστεί το ενεργειακό ισοζύγιο σε εναλλακτικά σενάρια που θα αναπτυχθούν και θα καταρτιστεί το τελικό αναλυτικό ενεργειακό ισοζύγιο της Κρήτης.

Ο χρονικός ορίζοντας των προβλέψεων θα αφορά την περίοδο μέχρι το 2050, με ενδιάμεσα αποτελέσματα για το 2020, το 2030 και το 2040, που θα έχουν ως στόχο την εκπλήρωση των εθνικών δεσμεύσεων και των περιφερειακών στόχων και πολιτικών για διείσδυση των ΑΠΕ, μείωση του CO2 και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης. Στα παραπάνω πλαίσια, θα υπάρξουν και διαφορετικά σενάρια, ανάλογα με τον ρυθμό διείσδυσης του φυσικού αερίου, των ΑΠΕ, της ηλεκτρικής διασύνδεσης, της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, κλπ. Βασικό στοιχείο της μελέτης, είναι το ότι δεν θα επικεντρωθεί μόνο σε θέματα προσφοράς ενέργειας και διασυνδέσεων αλλά και σε θέματα κατανάλωσης, ενεργειακής αποδοτικότητας, καθώς και αλληλεπιδράσεις μεταξύ ζήτησης και προσφοράς.

Τα μέλη της Επιτροπής υπερθεμάτισαν την αναγκαιότητα του Ενεργειακού Σχεδιασμού, ενώ η Αντιπεριφερειάρχης Βιργινία Μανασάκη – Ταβερναράκη δεσμεύτηκε να συζητηθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αν αναλογιστούμε τις πρόσφατες εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της ανατολικής Μεσογείου, που αλλάζουν άρδην το σκηνικό σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι αυτός ο σχεδιασμός, είναι σήμερα πιο επίκαιρος από ποτέ. Η συγκεκριμένη μελέτη, θα αποτελέσει ένα βασικό εργαλείο στα χέρια της Αυτοδιοίκησης, στο επίπεδο λήψης αποφάσεων σχετικών με τον ενεργειακό τομέα. Αποφάσεων κρίσιμων, καθοριστικών, αποφάσεων που θα επηρεάσουν τον τόπο μας για τις επόμενες δεκαετίες.

Όπως έχει δηλώσει ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, η Κρήτη μπορεί, αλλά και επιβάλλεται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επόμενη ημέρα. Και οι όποιες ενέργειες γίνουν, πέρα από τα οικονομικά οφέλη που θα επιφέρουν, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν με σεβασμό στον άνθρωπο, στο περιβάλλον και στο περιφερειακό αναπτυξιακό μοντέλο της Περιφέρειάς μας».

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 57.500 € (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) και η διάρκεια υλοποίησης είναι 12 μήνες.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ