16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Β. Κεγκέρογλου: «Όχι στην εμπλοκή στη διαδικασία της εκπαίδευσης του γερμανικού προγράμματος MOG για τη μνήμη της ναζιστικής κατοχής »

Ημερομηνία:

Στις 31-5-2021, στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε η ερώτηση μου, με θέμα: «Την καταγγελία του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, σχετικά με το πρόγραμμα ‘‘MOG/μνήμες από την Γερμανική κατοχή στην Ελλάδα’’».

Ο Γραμματέας της Κ.Ο Κίνημα Αλλαγής στην τοποθέτησή του, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

• Το θέμα είναι σοβαρό, αφορά στην ιστορική μνήμη, αφορά στην εκπαίδευση και ταυτόχρονα είναι ένα εθνικό θέμα. Το πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται από την Γερμανική Κυβέρνηση, σύμφωνα με την επιστολή-καταγγελία του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, επιχειρεί να ξαναγράψει την Ιστορία της Κατοχής και της Αντίστασης. Δεν αναφέρεται σε κανένα ολοκαύτωμα ούτε στην Κρήτη ούτε στην υπόλοιπη Ελλάδα και προσπαθεί να κάνει «λίφτινγκ» στα εγκλήματα και τις ωμότητες του Τρίτου Ράιχ, προκειμένου να ξαναγράψει την ιστορία.

• Δεν πρέπει να χαθεί η ιστορική μνήμη, να «στρογγυλέψουν» τα ιστορικά γεγονότα διότι κάτι τέτοιο θα έχει επιπτώσεις στο ζήτημα του αιτήματος και της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών, δίνοντας αντεπιχειρήματα στην Γερμανία που, μέχρι σήμερα, δεν έχει κάνει ούτε ένα βήμα σε σχέση με τη θέση που είχε από παλιά. Η μάχη για την ιστορική μνήμη και η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών δεν είναι παράλληλες διαδικασίες και ανεξάρτητες. Πάνε μαζί.

• Δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν οι μαθητές και το εκπαιδευτικό σύστημα για την παραχάραξη της Ιστορίας, γιατί η Ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, της Κατοχής και της Αντίστασης και των συνεπειών τους έχει ήδη καταγραφεί και επαρκέστατα τεκμηριωθεί. Δεν μπορεί να ξαναγραφτεί. Η Ιστορία έχει καταγράψει τη ζημιά που έκανε το Τρίτο Ράιχ στην Ελλάδα. Τα στοιχεία είναι ατράνταχτα, οι ζωές που χάθηκαν το ίδιο, η ιστορία είναι καταγεγραμμένη και δεν μπορούν να την αμαυρώσουν, αλλά δυστυχώς πάντα υπάρχουν κάποιοι πρόθυμοι.

• Ο Καθηγητής Αντώνης Λιάκος, μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται ως πρόθυμος να συμβάλει σε αυτήν την προσπάθεια που κάνει η Γερμανία και λέει το ανιστόρητο, ότι η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών απονευρώνει την ιστορική μνήμη. Υπάρχουν Οι πρόθυμοι λοιπόν από πολλές πλευρές βάλλουν την υπόθεση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών που άπτεται της Ιστορίας αλλά και της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού. Είναι αναγκαίο η Υπουργός Παιδείας να κάνει μία συνάντηση με το Εθνικό Συμβούλιο, να θέσουν και αυτοί τα πράγματα που έχουν υπόψη τους και ελπίζω ότι θα υπάρξουν τα εχέγγυα για να μην παρεκτραπεί όλη αυτή η ιστορία.

Απαντώντας, η Υφυπουργός Παιδείας διαβεβαίωσε ότι δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα έγκρισης του Προγράμματος MOG. Επιπλέον, διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση επιθυμεί να γίνεται η αποτύπωση των ιστορικών γεγονότων με ακρίβεια, χωρίς παραχάραξη και χωρίς διαστρέβλωση. Αναφερόμενη στο μάθημα της Ιστορίας, είπε ότι το Υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει σε νέα προγράμματα σπουδών που θα είναι εμπλουτισμένα με πρόσθετο ψηφιοποιημένο εκπαιδευτικό υλικό που θα καλύπτει την περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα και θα περιλαμβάνουν μελέτες έγκριτων Ελλήνων ιστορικών. Το έργο της διαμόρφωσης των προγραμμάτων σπουδών του μαθήματος της Ιστορίας το έχει ήδη αναλάβει μια ομάδα επιστημόνων όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.

Βίντεο από τη συζήτηση στην Ολομέλεια:

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=jf6AyNlO214″]

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ