32.8 C
Chania
Monday, June 17, 2024

Βingo: Στην κοινοπραξία Hoist-Pricewaterhouse- Qualco η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων των 16 τραπεζών

Ημερομηνία:

Την ώρα, που οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας της Κυβέρνησης Τσακαλώτος και Σταθάκης αντίστοιχα, ιδρώνουν από την αγωνία της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, για να μην πουληθούν όλα τα κόκκινα δάνεια σε τρίτους (εταιρείες διαχείρισης και funds), η Τράπεζα της Ελλάδος έδινε τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων αξίας 9 δισ. ευρώ των 16 υπό εκκαθάριση τραπεζών. Την είδηση είχε γράψει το MarketFair.gr στις 19 Φεβρουαρίου 2016…

… αλλά τότε η πληροφόρηση εδίνετο με το …σταγονόμετρο (εδώ το δημοσίευμα).

Πριν από λίγες ημέρες η σουηδική Hoist Finance επιβεβαίωσε από τη μακρινή Στοκχόλμη ότι συζητά με την Τράπεζα της Ελλάδος να αναλάβει μαζί την Pricewaterhousecoopers και την Qualco τη μεγάλη δουλειά. Σήμερα ανακοινώθηκε και η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος:

«Η Τράπεζα της Ελλάδος, κατ’ εφαρμογή σχετικής διάταξης του ν. 4336/2015, όρισε με απόφασή της (ΕΠΑΘ 182/1/4.4.2016) Ειδικό Εκκαθαριστή για το σύνολο των υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικών και χρηματοδοτικών ιδρυμάτων την ανώνυμη εταιρεία PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε., με σκοπό την αποτελεσματικότερη διαχείριση της περιουσίας τους και την επίτευξη υψηλότερων επιχειρησιακών στόχων, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.

Η ανώνυμη εταιρεία PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε., στην οποία συμμετέχουν ως μέτοχοι οι εταιρείες PwC Business Solutions Α.Ε., Qualco Α.Ε. και Hoist Kredit Aktiebolag, αντικαθιστά τους υφιστάμενους ειδικούς εκκαθαριστές και αναλαμβάνει τη διοίκηση του συνόλου των υπό ειδική εκκαθάριση ιδρυμάτων.

Ο Ειδικός Εκκαθαριστής θα διαχειρίζεται πλέον το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των ειδικών εκκαθαρίσεων, που ανέρχεται σε περίπου 9 δισεκ. ευρώ και αφορά σχεδόν εξ ολοκλήρου μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η λειτουργική ενοποίηση των υπό ειδική εκκαθάριση ιδρυμάτων και συγχρόνως διατηρείται η νομική αυτοτέλειά τους και η έννομη θέση των πιστωτών εκάστου.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, μέσω της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών, συνεχίζει αδιαλείπτως το εποπτικό της έργο, που αποσκοπεί στην αποτελεσματική διαχείριση και ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των ειδικών εκκαθαρίσεων στο πλαίσιο του εγκεκριμένου από την Τράπεζα επιχειρησιακού σχεδίου, καθώς και στην τήρηση του νόμου και των αποφάσεών της (αποφάσεις ΕΠΑΘ 180/3/22.2.2016 και 77/1/30.5.2013).»

Στην προ ημερών ανακοίνωση της Hoist Finance, η διοίκησή της κάνει σχέδια για ενεργότερη παρουσία στην ελληνική αγορά ενώ προς επίρωση των διαπραγματεύσεων, ο επικεφαλής της Hoist Finance διευθύνων σύμβουλος Jorgen Olsson θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες για επαφές με την Τράπεζα της Ελλάδος και άλλους παράγοντες του χρηματοοικονομικού χώρου. Ο ίδιος θα συμμετάσχει μαζί με  τον υπεύθυνο κυβερνητικό παράγοντα για τον χρηματοοιοκονομικίο κλάδο, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη σε συνέδριο για τον τραπεζικό κλάδο που θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Σουηδών στις 29 Μαρτίου 2016, η Hoist Finance σε κοινοπραξία αποτελούμενη από την Qualco Α.Ε. και την PricewaterhouseCoopers Business Solutions Α.Ε. συμμετέχει σε συζητήσεις με την Τράπεζα της Ελλάδας για την διαχείριση του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων των 16 ελληνικών τραπεζών που είναι υπό εκκαθάριση. Η συναλλαγή εάν οριστικοποιηθεί θα περιλαμβάνει την πλήρη διαχείριση του χαρτοφυλακίου και την παροχή λύσεων λειτουργικής ενοποίησης των υπό εκκαθάριση τραπεζών με στόχο τη βελτιστοποίηση των εσόδων.

Η συναλλαγή δεν θα επιφέρει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στο εγγύς μέλλον, όμως θα μπορούσε να ανοίξει σημαντικές ευκαιρίες μέσω ενίσχυσης της παρουσίας της Hoist Finance στην ελληνική αγορά.

Η ανακοίνωση της Hoist Finance καταλήγει, επισημαίνοντας ότι δεν προτίθεται να κάνει άλλες ανακοινώσεις για το θέμα εώς ότου υπάρξει δεσμευτική και οριστική συμφωνία (όπωςκαι έγινε).

Αξίζει να σημειωθούν τα εξής: Η Pricewaterhouse επικεφαλής της οποίας είναι οΚωνσταντίνος Μητρόπουλος πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, είχε ήδη πάρει από την Τράπεζα της Ελλάδος την εκκαθάριση δύο τραπεζών της Probank και της Πανελλήνιας Τράπεζας.

Η Qualco  είναι ελληνική εταιρεία επικεφαλής της οποίας είναι ο Ορέστης Τσακαλώτος, συγγενής του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Η Qualco έχει πάρει ήδη δουλειές από την υπό εκκαθάριση ΑΤΕ και το ΤΤ.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εκτιμούσε τον περασμένο Σεπτέμβριο το ανακτήσιμο ποσό από τις 14 τότε υπό εκκαθάριση τράπεζες στα 2,263 δισ. ευρώ!

Χρήστος Ιωάννου

Aπό Μarket Fair

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδηλώσεις με πλούσιο πρόγραμμα στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Δύο εκδηλώσεις έρχονται αυτή την εβδομάδα στo Πνευματικό Κέντρο Χανιών, σε συνδιοργάνωση...

Το έργο “Ο Πατούχας” έρχεται στα Χανιά

Παρουσίαση από τον Σύλλογος Φίλων Θεάτρου Χανίων, του έργου...