17.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Γαλλία: Πλέον δεν εμπιστευόμαστε την Αυστραλία στις διαπραγματεύσεις εμπορικής συμφωνίας με ΕΕ

Ημερομηνία:

Η Αυστραλία εγκατέλειψε την πολλών δισεκατομμυρίων συμφωνία με τη γαλλική Naval Group για την κατασκευή αρκετών υποβρυχίων.

Την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Καμπέρα και ΕΕ για την εμπορική συμφωνία, το Παρίσι δηλώνει ότι δεν μπορεί πλέον να εμπιστευτεί την Αυστραλία, μετά την απόφασή της να εγκαταλείψει αιφνιδιαστικά τη σύμβαση για την αγορά γαλλικών υποβρυχίων.

Όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμέντ Μπονέ «βρισκόμαστε σε εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Αυστραλία. Δεν βλέπω πώς θα μπορούσαμε πλέον να εμπιστευτούμε τους Αυστραλούς εταίρους μας».

Η Αυστραλία βρίσκεται σε συνομιλίες για την υπογραφή συμφωνίας με την ΕΕ, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της, από το 2018 και ήδη έχουν γίνει 11 γύροι συζητήσεων. Ο επόμενος είναι προγραμματισμένος για το φθινόπωρο και θα καλύψει ζητήματα εμπορίου, υπηρεσιών, επενδύσεων και πνευματικών δικαιωμάτων.

Ωστόσο, τώρα η πρόοδος των διαπραγματεύσεων, που κάνει η Κομισιόν, τίθεται εν αμφιβόλω από τη στιγμή που η Καμπέρα επέλεξε να γυρίσει την πλάτη στη συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ με την εν μέρει κρατική γαλλική εταιρεία Naval Group για την κατασκευή 12 συμβατικών υποβρυχίων.

Η Καμπέρα ανακοίνωσε την πρόθεσή της αυτή αμέσως μετά τη συμμαχία AUKUS με ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο. Στο πλαίσιο της AUKUS, οι ΗΠΑ συμφώνησαν να πουλήσουν στην Αυστραλία πυρηνοκίνητα υποβρύχια.

Η Γαλλία καταδίκασε την κίνηση της Αυστραλίας να εγκαταλείψει τη συμφωνία του 2016, χαρακτηρίζοντάς την «μαχαιριά στην πλάτη». Το Παρίσι, φέρεται ακόμα να ακύρωσε εκδήλωση που ήταν προγραμματισμένη στη γαλλική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον για την ανάδειξη των ισχυρών δεσμών μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...