14.8 C
Chania
Friday, December 5, 2025

Γερμανικός Τύπος: «Να μη γίνει η Ελλάδα Δούρειος Ίππος της Ρωσίας»

Ημερομηνία:

Στην επίσκεψη Βαρουφάκη στην Ουάσιγκτον και του Τσίπρα στη Μόσχα επικεντρώνονται οι αρθρογράφοι του γερμανικού τύπου, με παραινέσεις κυρίως προς την πλευρά του Έλληνα πρωθυπουργού να μη γίνει Δούρειος Ίππος της ΕΕ.

Μοιάζει σαν το παιγνίδι με την μαργαρίτα: Θα πληρώσει η Αθήνα ή δεν θα πληρώσει; Και το πιο βασικό: έχει για να πληρώσει; Οι επόμενες ημέρες θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο γύρω από την ελληνική ρευστότητα και τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της και να παρουσιάσει αξιόπιστες προτάσεις για μεταρρυθμίσεις. Κι όλα αυτά ασκώντας, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα die Welt, μια ελληνικού τύπου διπλωματία Ανατολής – Δύσης.

«Να μη γίνει η Ελλάδα Δούρειος Ίππος»

 «Ο πόθος της Ελλάδας για χρήματα που θα αποτρέψουν την χρεοκοπία της είναι πολύ μεγάλος» σχολιάζει ο αρθογράφος της. «Αν όμως ο πρωθυπουργός της θα επιστρέψει από τη Μόσχα με μια επιταγή παραμένει ανοιχτό. Ναι μεν ο Ρώσος πρόεδρος προσκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα αύριο στο Κρεμλίνο, αλλά τα ρωσικά ταμεία θα παραμείνουν προφανώς κλειστά, όπως εκτιμά ο πολιτικός επιστήμων Ντμίτρι Τρενίν. Η κρίση στη Ρωσία δυσκολεύει τον Πούτιν να βοηθήσει τη χώρα της ΕΕ (…)

Η επίσκεψη Τσίπρα γίνεται αντικείμενο προσεκτικής παρατήρησης στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Ευρωπαίοι πολιτικοί προειδοποιούν να μη γίνει η Ελλάδα ‘Δούρειος Ίππος’ στην ΕΕ σε περίπτωση που δεχθεί βοήθεια από τη Μόσχα και σπάσει το μέτωπο των κυρώσεων σε βάρος της χώρας λόγω της ουκρανικής κρίσης» σημειώνει η εφημερίδα.

Από την πλευρά της η αριστερή εφημερίδα taz του Βερολίνου χαρακτηρίζει επικίνδυνη αυτή τη διπλωματική κινητικότητα ανάμεσα σε Aνατολή και Δύση. «Παραμένει το ερώτημα προς τι όλη αυτή η διπλωματία», αναρωτιέται ο αρθρογράφος της.

«Η Ελλάδα και η Τρόικα συμφώνησαν σε ένα επικίνδυνο παιγνίδι. Η ευρωζώνη επιμένει σε μεταρρυθμίσεις πριν εγκρίνει νέα δάνεια για να πληρώσει η Ελλάδα τα χρέη της. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αρνείται τις μεταρρυθμίσεις, που τις θεωρεί ως ένα καθαρό πρόγραμμα φτωχοποίησης. Στο τέλος όμως η ευρωζώνη θα εγκρίνει ακριβώς τα ποσά που χρειάζεται η Ελλάδα για να παραμείνει εντός. Και ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει παραχωρήσεις που στην πράξη θα μποϊκοτάρει. Πρόκειται για έναν συμβολικό αγώνα που είναι όμως καταστροφικός»

dw.de

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μπαράζ σεισμικών δονήσεων ανοιχτά των Χανίων – Η γεωγραφική κατανομή των Ρίχτερ

Έντονη σεισμική κινητικότητα καταγράφεται τις τελευταίες ώρες στον θαλάσσιο...