20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Γεωτρύπανο ανοιχτά της Γαύδου μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ από την Τουρκία – Ανησυχεί η Αθήνα

Ημερομηνία:

Έρευνες στη θαλάσσια ζώνη που ορίζεται από το τουρκολιβυκό μνημόνιο φέρεται να σχεδιάζει η Άγκυρα.

Επιμένουν οι πληροφορίες πως ένα από τα πιθανά σενάρια που εκτιμά η Αθήνα ότι θα θέσει σε εφαρμογή η Άγκυρα το επόμενο διάστημα είναι να στείλει για έρευνες πλωτό γεωτρύπανο νοτίως της Κρήτης, εντός του –παράνομου- τουρκολιβυκού μνημονίου!

Το γεωτρύπανο θα συνοδεύεται φυσικά από πλοία του πολεμικού ναυτικού της γείτονος χώρας, ενώ εκ των πραγμάτων η Άγκυρα θα έχει και τη στήριξη της Λιβύης, καθώς έχει καλές σχέσεις και με τις …δύο κυβερνήσεις της Τρίπολης! Μόνο τυχαίο, άλλωστε, δεν θεωρείται από διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές των Αθηνών ότι πυραυλάκατος της Λιβύης συμμετείχε στην πρόσφατη αποβατική τουρκική άσκηση, «διαμηνύοντας» και κατ΄ αυτόν τον τρόπο ότι το μνημόνιο με τη Λιβύη εκτός από την οικονομική έχει και στρατιωτική πλευρά.

Η περιοχή που θεωρείται από την Αθήνα ως η πιθανότερη να αποσταλεί τουρκικό γεωτρύπανο είναι η Γαύδος, καθώς η συγκεκριμένη περιοχή συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία που επιθυμεί η Άγκυρα προκειμένου να κλιμακώσει τις προκλήσεις της, θέτοντας την Αθήνα μπροστά σε καίρια ερωτήματα για τον τρόπο αντίδρασής της.

Η τουρκική κυβέρνηση, άλλωστε, έχει ήδη προειδοποιήσει πως θα βγάλει πλωτό γεωτρύπανο (το Cobalt Explorer, το τέταρτο στη σειρά που έχει αποκτήσει) για έρευνες τον Ιούλιο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τον Ιούλιο, άλλωστε, θα έχει πραγματοποιηθεί και η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ (29 και 30 Ιουνίου στη Μαδρίτη), γεγονός που θα σημαίνει μεγαλύτερο «καθαρό τοπίο» για το καθεστώς Ερντογάν. Όπως θα έχει πραγματοποιηθεί και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ (23 και 24 Ιουνίου), κατά την οποία ο έλληνας πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί ότι θα θέσει θέμα Τουρκίας, εφόσον η Άγκυρα συνεχίσει τις προκλήσεις.

Δεν είναι, πάντως, λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως μια σοβαρή πρόκληση της Άγκυρας στην περιοχή της Γαύδου (ή σε κάποια άλλη περιοχή) θα επιφέρει πιέσεις ώστε οι δυο χώρες να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων …

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ