18.8 C
Chania
Friday, May 3, 2024

Γιάννης Σαρρής: Να πάρουν οι πολίτες τον δήμο στα χέρια τους

Ημερομηνία:

Ο δήμος οφείλει να παρέχει όλες τις βασικές υπηρεσίες στου πολίτες, τονίζει ο υποψήφιος δήμαρχος Χανίων Γιάννης Σαρρής. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην “Αυγή” της Κυριακής, ο Γ. Σαρρής αναλύει τις βασικές προγραμματικές πτυχές της δημοτικής του παράταξης για την πόλη των Χανίων

* Πώς κρίνετε τον απερχόμενο δήμαρχο της πόλης Μανώλη Σκουλάκη; Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη;

Για εμάς, ο απερχόμενος δήμαρχος εκφράζει την πολιτική “παλιάς κοπής”. Έργα βιτρίνας, ευνοιοκρατία στην επιλογή των συνεργατών, με ταυτόχρονη απαξίωση τεκμηριωμένων προτάσεων που προέρχονται από επίσημους φορείς της πόλης (ΤΕΕ, Πολυτεχνείο κ.ά.), αλλά και πρωτοβουλιών των πολιτών για τους ελεύθερους χώρους και για ζητήματα κοινωνικής αλληλεγγύης. Ένας δήμαρχος που χρησιμοποιεί ως βασικό επιχείρημα τις περικοπές λόγω Μνημονίου, ενώ το έχει ψηφίσει.

Βασικό πρόβλημα θεωρούμε την ανεπάρκεια δομών κοινωνικής πολιτικής, που κυρίως αφορούν τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Δεν υπάρχει γενικότερος σχεδιασμός για το κυκλοφοριακό, κάτι που γίνεται αίτιο μεγάλης ταλαιπωρίας για δημότες και επισκέπτες, προπάντων την τουριστική περίοδο.

Εγκατάλειψη των περιαστικών δήμων λόγω της εφαρμογής του “Καλλικράτη”. Έλλειψη ελεύθερων χώρων και χώρων έκφρασης και πολιτισμού στον αστικό πυρήνα της πόλης, πράγμα που πλήττει ιδιαίτερα τους νέους.

Η κρίση μάς φέρνει αντιμέτωπους με το τεράστιο έλλειμμα στη μεταφορά και τη διάχυση του υπάρχοντος γνωστικού κεφαλαίου που εδράζεται είτε στην παράδοση είτε στις νέες τεχνολογίες.

* Ποιο μοντέλο ανάπτυξης προτείνει η “Πρωτοβουλία Πολιτών” για τον τουρισμό;

Σε κάθε περίπτωση μας ενδιαφέρει η βιώσιμη ανάπτυξη, όχι για πέντε χρόνια, αλλά και για τα παιδιά μας. Μερικά σημεία από τις πολλές ιδέες που έχουμε:

α) Να προσφέρομε ουσιαστικές υπηρεσίες στους επισκέπτες μας. Κεντρικό θέμα είναι να τους αποκαλύψουμε όλες τις ιδιαιτερότητες των Χανίων: από τα αρχαιολογικά μνημεία κάθε εποχής ώς τα μικρά φυσικά διαμάντια γύρω από τα Χανιά. Ταυτόχρονα να δείχνουμε τη σχέση των Χανίων με τις υπόλοιπες φυσικές ιδιαιτερότητες του νομού .

β) Να κατοχυρώσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα του αεροδρομίου και του λιμανιού των Χανίων και να εξετάσουμε όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν για τη μείωση του κόστους των θαλάσσιων μεταφορών.

γ) Θα πρέπει να εξετάσουμε τη συνεργασία με άλλους δήμους και την περιφέρεια γιατί, για να αναπτυχθεί ο τουρισμός, πρέπει να έχουμε κοινό βηματισμό.

* Τα αιτήματα του ποδηλατικού κινήματος των Χανίων, το οποίο έχει ισχυρή παρουσία στην πόλη, δεν εισακούονται από τη δημοτική αρχή. Πώς βλέπετε την κίνηση αυτή;

Πρόκειται για δυναμικό κίνημα, που αγκαλιάζει όλο και περισσότερες ηλικίες και κοινωνικά στρώματα και ενεργοποιεί ένα διαφορετικό μοντέλο ζωής. Ένα μοντέλο που λειτουργεί με πιο φιλικό τρόπο προς το περιβάλλον και λειτουργεί πλέον στην πόλη ως παράδειγμα εναλλακτικού τρόπου ζωής.

* Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες της παράταξης για τα Χανιά;

"google ad"

Αλληλεγγύη. Ο δήμος οφείλει να στηρίξει στην πράξη κάθε δράση που αναπτύσσεται με στόχο το δικαίωμα στα βασικά κοινωνικά αγαθά.

Υπηρεσίες στους πολίτες. Ο δήμος πρέπει να παρέχει τις αναγκαίες υπηρεσίες στους πολίτες. Οι διαφαινόμενες ιδιωτικοποιήσεις βασικών κοινωνικών δομών και υπηρεσιών θα μας βρουν αντίθετους.

Δήμος δεν είναι μόνο τα Χανιά. Οι υπηρεσίες και οι παροχές του δήμου πρέπει να φτάνουν παντού.

Η πόλη στους πολίτες. Πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομοι, όχι μόνο σε μακέτες. Διεκδίκηση και ανάπλαση ελεύθερων χώρων, από τους μεγάλους ώς τις πιο μικρές γωνιές της πόλης και των χωριών. Ολοκληρωμένη διαμόρφωση της Παλιάς Πόλης με ζώνες και αντίστοιχους κανόνες χρήσεων.

Περιβάλλον. Μείωση των σκουπιδιών, δενδροφύτευση δημόσιων χώρων, ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα κτήρια του Δήμου, αλλά και το κυκλοφοριακό.

Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία. Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις είναι βασικό εργαλείο που ενεργοποιεί δυνάμεις της κοινωνίας σε παραγωγική κατεύθυνση με θετικές επιπτώσεις στην ανεργία και την τοπική οικονομία.

Πολιτισμός. Άνοιγμα χώρων πολιτισμού στους πολίτες με έμφαση στα παιδιά.

Ο Αθλητισμός είναι χαρά και ζωή και ανθρωπιά. Χώροι και δραστηριότητες αθλητισμού, σε κάθε γειτονιά, ανοιχτοί και ελκυστικοί για όλους.

Δημοκρατία. Να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας. Να γίνουν οι συνελεύσεις γειτονιάς το ζωντανό κύτταρο λήψης αποφάσεων. Λαϊκά δημοψηφίσματα σε σημαντικά ζητήματα, προτάσεις στον δήμο με συλλογή ελάχιστου αριθμού υπογραφών.

www.avgi.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ