14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

“Για «ιδανικά» μάχεσαι κορόιδο!…”: Επισημάνσεις για τις αντιδράσεις μιας διαφημιστικής εκστρατείας

Ημερομηνία:

Του Δημήτρη Πατέλη *

Για «ιδανικά» μάχεσαι κορόιδο!…

Δεν αγοράζεις απλώς μουστάρδα ή/και χαρτί υγείας από πολυεθνική αλυσίδα καταστημάτων!

Το ηθικό, αισθητικό και εν γένει ιδεολογικό πλαίσιο της διαφήμισης, κάθε χειραγώγησης και προπαγάνδας παίζει κομβικό ρόλο. Η επιδέξια εργαλειακή χρήση απεικασμάτων με αναφορά στη μεταμοντέρνα διάσταση των ποικίλων ταυτοτήτων και μειονοτικών δικαιωμάτων επεκτείνεται σε όλο το φάσμα των επιλέξιμων από το κεφάλαιο τεχνικών χειραγώγησης με πολλαπλές στοχεύσεις και αποδέκτες.

Μπορεί να διανοίξει ένα πεδίο δόξης λαμπρόν π.χ. για μια κεφαλαιοκρατική επιχείρηση, όχι απλώς σε κλίμα ευρείας συναίνεσης, αλλά ακόμα και με όρους μαζικού κινήματος υπέρ (ή και κατά) μιας διαφημιστικής εκστρατείας.

Αρκεί να πλασαριστεί, έστω υπαινικτικά, εμμέσως πλην σαφώς, ως «συμβολισμός» περί ιδεώδους σύγκλισης ιδιωτικού οικονομικού συμφέροντος και «κοινωνικής ευαισθησίας» ή/και «ψαγμενιάς», περί «εικονοκλασίας στερεοτύπων», που στην πραγματικότητα συμβάλλει άρδην στην αναπαραγωγή και εδραίωση στερεοτύπων «καινοφανούς» κοπής…

Αρκεί αυτό να γίνει με τρόπο που θα ενεργοποιήσει –ει δυνατόν γαργαλιστικά- εξαρτημένα αντανακλαστικά με θετικό ή/και αρνητικό πρόσημο με δήθεν πρωτοτυπία και αυθεντικότητα.

Και η αρνητική διαφήμιση, η βαβούρα, το μπάχαλο – είναι επίσης διαφήμιση…

Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουν με θέρμη και φανατισμό ιεραπόστολου τα «μέσα κοινωνικής δικτύωσης» του νοήμονος κοινού…

Άλλωστε, όποια και αν είναι π.χ. η σύγκρουση των (εξ ίσου ανεγκέφαλων και θεωρητικά/μεθοδολογικά απαίδευτων, άρα πλήρως χειραγωγήσιμων στο δόλωμα) «προοδευτικών μεταμοντέρνων νεοφιλελέ δικαιωματιστών» με τους «συντηρητικούς ή/και αντιδραστικούς παραδοσιακούς», η εικόνα/παράσταση του κατατεθέντος σήματος (Brand Name) εγχαράσσεται υποσυνείδητα σε έκταση και βάθος ευθέως ανάλογο της έντασης της αντιπαράθεσης και της απουσίας συνειδητών νοητικών κριτηρίων…

Αυτός είναι ο κατ’ αρχήν βασικός σκοπός της χειραγώγησης, με ενεργούμενα τις χιλιάδες των «στρατευμένων» χρήσιμων ηλιθίων, ιδιωτών/καταναλωτών εμπορευμάτων, διαφημιστικών μηνυμάτων, ταυτοτήτων, προτύπων, συμπεριφορών κ.ο.κ.

Η συστράτευση αυτή, απενοχοποιεί εν πολλοίς και τον καταναλωτισμό, μιας και θα περιβάλλει με το «φωτοστέφανο της κοινωνικής ευαισθησίας» την πράξη της αγοράς (ως «ψήφο εμπιστοσύνης» στις ευαισθησίες του «φιλικού προς τις μειονότητες και τα δικαιώματά τους» επιχειρηματία και ως συστράτευση του καταναλωτή με αυτόν), αλλά και την ίδια την κατανάλωση.

* Αναπληρωτής καθηγητής φιλοσοφίας στο Πολυτεχνείο Κρήτης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...