19.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ(2013)

Ημερομηνία:

Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ ξεκινάει τις επόμενες ημέρες. Το συνέδριο τουκινήματος  που γεννήθηκε μέσα από τις στάχτες του Πολυτεχνείου και των γεγονότων στην Κύπρο το ’74, του κινήματος των μεγάλων κοινωνικών αλλαγών της δεκαετίας του ’80, του κινήματος του Ανδρέα Παπανδρέου, του κινήματος του μεγάλου κοινωνικού μεταρρυθμιστή Γ.Γεννηματά. Του κινήματος που έβγαλε τον κόσμο στο δρόμο να φωνάζει «Η Ελλάδα ανήκει στους  Έλληνες», του κινήματος ιδρύθηκε για να διεκδικήσεις «Εθνική Ανεξαρτησία – Λαϊκή Κυριαρχία – Κοινωνική Απελευθέρωση – Δημοκρατική Διαδικασία», του κινήματος που πρέσβευε τον κεντροαριστερό χώρο στην Ελλάδα, τη σοσιαλδημοκρατία, του κινήματος πουαναγνώρισε την Εθνική Αντίσταση, στήριξε τη δημοκρατία και τους δημοκρατικούς θεσμούς, έδωσε την ψήφο στα 18, έκανε ισότιμη τη Γυναίκα με τον Άνδρα και στην εργασία, ίδρυσε το Ε.Σ.Υ ένα από τα πιο ολοκληρωμένα απόλυτα κοινωνικό-προσανατολισμένα συστήματα υγείας, συνδιαμόρφωσε με τη φοιτητιώσανεολαία ένα νόμο πλαίσιο για την Παιδεία για ένα δημοκρατικό πανεπιστήμιο, στα χέρια της κοινωνίας όπου όλοι έχουν το δικαίωμα και τη δυνατότητα ναεισέλθουν και φέρουν εις πέρας. Το συνέδριο του κινήματος που συνδέθηκε με τη αρχή της δόμησης ενός κοινωνικού κράτους πρόνοιας που λίγες χώρες έχουν ζήσει, έστω και για μία δεκαετία.

Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ που ξεκινάει τις επόμενες ημέρες ΟΜΩΣ πρόκειται για ένα συνέδριο ενός ΚΟΜΜΑΤΟΣ και ΟΧΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ. Ενός κόμματος που τα τελευταία χρόνια έχει συνδεθεί με το ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟ αντιτιθέμενο στις αρχές και τις αξίες της ίδρυσής του, αντιτιθέμενο στο κυβερνητικό του έργο της δεκαετίας του ‘80 και αρχών του ’90. Για ένα κόμμα που δεν ακούει τη βάση του. Για ένα κόμμα που τα παιχνίδια εξουσίας και η προσωπική ανάδειξη μέσα σε αυτό μπορεί να καθορίσει την πορεία του ΠΑΣΟΚ ακόμα και εκτός του ιδεολογικό-πολιτικού του άξονα. Το ΠΑΣΟΚ που εξέφρασε την κοινωνική πολιτική, το χώρο της κεντροαριστεράς που κάθε σύγχρονη κοινωνία έχει ανάγκη πλέον εκφράζει το νεοφιλελευθερισμό καιαπέναντι στο ρόλο του κοινωνικού μεταρρυθμιστή πλέον παριστάνει το δεκανίκι μιας νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης μαζί με χρόνιους πολιτικούς του αντιπάλους.

Το συνέδριο του κόμματος του ΠΑΣΟΚ του 2013πρόκειται για ένα «πραξικοπηματικό» συνέδριο που επικαλείται τη «δημοκρατία» πετώντας το μπαλάκι στη βάση του για το αν θα επικυρώσουν τη νεοφιλελεύθερη στροφή και στάση του. Το πραξικοπηματικό δεν είναι βαριά, ούτε αφελής έκφραση για το εν λόγω συνέδριο. Χαρακτηρίζει την τάση να πάρεις ένα κίνημα κεντροαριστερό, που εκφράζει ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, τη σοσιαλδημοκρατία και να το μετατρέψεις σε ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ κόμμα. Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ στέκεται απέναντι και επιτίθεται μέρα με τη μέρα στην «Εθνική Ανεξαρτησία» , στην «Λαϊκή Κυριαρχία», στην «Κοινωνική Απελευθέρωση», στο τρίπτυχο της 3ης του Σεπτέμβρη. Στα όρια ποιάς λογικής και ποιάς δημοκρατικής αντίληψης γίνεται αυτή η «επικύρωση» της στροφής στο νεοφιλελευθερισμό.

Κανένας δεν είναι αναγκασμένος να ανήκει στο ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ ανήκει στον κόσμο του. Στο λαό που πίστεψε στις αρχές της 3ης του Σεπτέμβρη. Η πόρτατου ΠΑΣΟΚ είναι και πρέπει να είναι ανοιχτή. Ανοιχτή για την έξοδο όσων πιστεύουν στο νεοφιλελευθερισμό. Πρέπει να είναι ανοιχτή να αποχωρήσουν και να ενταχθούν σε όποιο πολιτικό χώρο ή σχηματισμό θέλουν.

Θα πρέπει να γίνει κάθαρση στο ΠΑΣΟΚ, να ξαναγίνει κίνημα. Ένα «καθαρό» κίνημα με την πόρτα ανοιχτή για κάθε καθαρό μυαλό, για κάθε πολίτη αυτής της χώρας που διεκδικεί και πιστεύει σε ένα δημοκρατικό κοινωνικό κράτος πρόνοιας, για κάθε κεντροαριστερό πολίτη αυτής της χώρας.

Επαναπροσδιορισμό στο δεξιό χώρο το ΠΑΣΟΚ δε χρειάζεται. Χρήζει όμως της επανίδρυσής του. Της επανίδρυσης που θα το επαναπροσδιορίσει στην κεντροαριστερά στο χάρτη της πολιτικής.

Νέες διακηρύξεις δε χρειάζονται. Η 3η του Σεπτέμβρη για κάποιους ΖΕΙ, ΖΕΙ και μας οδηγεί καθημερινά.

Η 3η του Σεπτέμβρη είναι αναγκαία όσο ποτέ.

Αυτό το συνέδριο που θα γίνει τις επόμενες μέρες αντικρούεται, όπως η πορεία του κόμματος τα τελευταία χρόνια, στην 3η του Σεπτέμβρη, στο κίνημα του λαού.

Είναι προσβολή στη μνήμη της ένδοξης ιστορίας του ΠΑΣΟΚ αυτή η στροφή αλλά και η διαδικασία ένταξής του και επίσημα στο νεοφιλελεύθερο χώρο.

Όσοι πιστέψαμε και συνεχίζουμε να πιστεύουμε στην 3ητου Σεπτέμβρη νιώθουμε μουδιασμένοι στο άκουσμα ερωτηματολογίου για την αλλαγή της διακήρυξης του κινήματος του λαού και τη μετατροπή του σε ένα νεοφιλελεύθερο κόμμα.

Δεν επικυρώνουμε, δε συμμετέχουμε στη χαριστική βολή που δίνει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και σβήνει την παραμικρή ελπίδα για κάθαρση και επιστροφή στις ρίζες του.

Ο χώρος του ΠΑΣΟΚ της 3ης του Σεπτέμβρη ανήκει στο λαό του, ανήκει σε εμάς που αγωνιζόμαστε για να μπορούμε να ονειρευόμαστε, όχι στην ηγεσία του που το περνάει από χίλια μύρια κύματα και το έχει οδηγήσει απέναντί μας. Δεν είμαστε απλά ρομαντικοί, είμαστε η ελπίδα αυτού του τόπου, είμαστε αυτοί που πιστεύουν στη 3η του Σεπτέμβρη, αυτοί που πιστεύουν στην Αλλαγή, αυτοί που πιστεύουν ότι η Ελλάδα ανήκει στουςΈλληνες.

«Η Δημοκρατία, η Ελευθερία, η Εθνική Υπερηφάνεια… είναι Απόκτημα… και αποκτάται με αγώνα κάθε ημέρα… είναι θέμα Μόνιμου Αγώνα»

"google ad"

Όσοι πιστέψαμε και οραματιστήκαμε από την 3η του Σεπτέμβρη και απογοητευτήκαμε από το νεοφιλελεύθερο ΠΑΣΟΚ.

Πιστοί στις αρχές μας, πιστοί στο όραμά μας, πιστοί στον Ανδρέα Παπανδρέου.

ΥΓ.Κάνοντας όλες τις απαραίτητες διεργασίες και αναμένοντας κάτι νέο που θα τιμά και θα τηρεί τις αρχές και τις ιδέες της 3ης του Σεπτέμβρη.

 

ΠΑΣΠ Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για του πεσόντες του Λαφονησίου

Ο  Δήμος Κισσάμου προσκαλεί στην εκδήλωση τιμής και  μνήμης...

Οι οικοδόμοι των Χανίων στηρίζουν τον Δημήτρη Ανθούση

Τον δημοτικό σύμβουλο Πλατανιά και επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης"  Δημήτρη...

Ευχαριστήριο οικογένειας Μαριανάκη για τη στήριξη στην περιπέτεια της κόρης τους

Ανακοίνωση οικογένειας Μαριανάκη Υπάρχουν στιγμές στη ζωή μας που νιώθεις...