24.8 C
Chania
Wednesday, June 26, 2024

Γ. Βαρουφάκης: “Το Σαββατοκύριακο αυτό θα είναι δημιουργίας και χαράς” | Βίντεο

Ημερομηνία:

«Διαπραγμάτευση σημαίνει αμοιβαίες κινήσεις συμβιβασμού αλλά και ταυτόχρονα να έχεις τη δυνατότητα να διανοηθείς τη ρήξη. Να πεις όχι όταν σου πουν κάτι που δεν είναι σωστό. Η προσπάθεια εγκλωβισμού της κυβέρνησης στις προθεσμίες που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση απέτυχε», δήλωσε με τη σειρά του ο Γ. Βαρουφάκης.

«Αποδείξαμε ότι μπορούμε να διαπραγματευτούμε μέσα σε αυτά τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Καταφέραμε να συνδυάσουμε το σεβασμό για τους κανόνες με το σεβασμό για τη Δημοκρατία.»

Ο Γ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι στο κείμενο που θα κατατεθεί τη Δευτέρα δεν θα υπάρχουν τα κεφάλαια ασφαλιστικό – εργασιακά, ενώ παράλληλα θα προχωρήσουν οι επαναπροσλήψεις 2.500 ατόμων, που θα αφαιρεθούν από τις προαποφασισμένες 15.000 προσλήψεις. Επέμεινε στη δέσμευση για την αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, με τέτοιο τρόπο που δεν θα πλήττει την ανταγωνιστικότητα της χώρας, ενώ αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, αρκέστηκε στο να δηλώσει πως «δεν χρειάζεται να είσαι ριζοσπάστης αριστερός για να διαφωνείς με το ξεπούλημα της χώρας».

«Θα φτιάξουμε το δικό μας σχέδιο και θα κριθούμε για την υλοποίησή του. Δεσμευόμαστε πως δεν θα φέρουμε νόμους, που θα θέσουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας. Δεν θα προχωρήσουμε σε μονομερείς ενέργειες.»

Πιο αναλυτικά ο κ. Βαρουφάκης είπε:

Χρειάστηκαν τρεις συνεδριάσεις για να αλλάξουμε σελίδα ως Ελλάδα και ως Ευρώπη. Η διαπραγμάτευση γίνεται για να επιτευχθεί μία συμφωνία. Σημαίνει ταυτόχρονα αμοιβαίες κινήσεις συμβιβασμού και να έχεις τη δυνατότητα ότι θα έχεις ρήξη, ότι θα πεις όχι εφόσον αυτό που θα σου προτείνουν δεν είναι σωστό

Παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζαμε την ασφυκτική ημερομηνία της 28ης Φεβρουαρίου, αποδείξαμε ότι μπορούμε καλή πίστη να διαπραγματευτούμε με τους εταίρους μας και να έχουμε ΄ενα καλό αποτέλεσμα

Καταφέραμε να συνδυάσουμε την αποφασιστικότητα να μην μπούμε σκυφτοί σε μία διαπραγμάτευση κάτω από την πίεση, με μία επιδέξια διαπραγματευτική στρατηγική που κατέληξε σε συμφωνία

Δεν είναι η στιγμή να γιορτάσουμε γι αυτήν την στρατηγική, γιατί είναι ένα μικρό βήμα. Το Σαββατοκύριακο αυτό θα είναι δημιουργίας και χαράς, ότι η Ελλάδα αφήνει το Μνημόνιο πίσω και γινόμαστε συν-συγγραφείς στις μεταρρυθμίσεις που θα εισάγουμε

Απετεύχθησαν μέτρα στα οποία είχε δεσμευτεί η προηγούμενη  κυβέρνηση. Ανατρέψαμε τη δέσμευση για αποπνικτικό πλεόνασμα 3% όταν πέρυσι πιάσαμε το 1,5% . Το πρωτογενές πλεόνασμα που θα πετύχουμε φέτος θα συνάδει με τις συνθήκες που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία. Πρωτογενή πλεονάσματα που θα συνάδουν με τις πραγματικές συνθήκες της ελληνικής οικονομίας

Για τις δεσμεύσεις περί αποφυγής μονομερών κινήσεων, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση ήθελε αυτές τις δεσμεύσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι οι νέες ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση («κόκκινα» δάνεια, 100 δόσεις, εργασιακά κλπ) δεν έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο.

Το 4μηνο που ακολουθεί θα χτίσουμε την εμπιστοσύνη με τους Ευρωπαίους εταίρους μας

Η Ελλάδα σήμερα βγήκε από τη μοναχική απομόνωση στην οποία βρισκόταν τα τελευταία 5 χρόνια των Μνημονίων στο Eurogroup. Δεν χρησιμοποιήσαμε απειλές, δεν μπλοφάραμε. Η Ελλάδα είναι η χώρα που δίνει στον εαυτό της και την Ευρώπη την ευκαιρία να γυρίσουμε σελίδα και να μπορέσουμε στην Ευρώπη των λαών, να μιλάμε με το ιδεώδες μιας κοινής πορείας προς την ευημερία

Σε ερώτηση για το αν θα προχωρήσουν τα νομοσχέδια που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, ο υπουργός είπε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι για τέσσερα χρόνια, η συμφωνία για τέσσερις μήνες, αλλά σε κάθε περίπτωση τα μέτρα που έχει ανακοινώσει ο ΣΥΡΙΖΑ (όπως για τα κόκκινα δάνεια) δεν έχουν στόχο να δημιουργήσουν νέα ελλείμματα, αλλά να συμβάλουν στην ανάπτυξη.

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ακόμα ότι δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στην επιστολή που έστειλε η ελληνική πλευρά και της απόφασης που ελήφθη.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με τη ρευστότητα των τραπεζών, επικαλούμενος και το θέμα της διάθεσης των 11 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=3DB9jFYUP5s”]

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Μόσχα προειδοποιεί για μοιραία τραγωδία αν οι Δυτικοί υποτιμήσουν την αποφασιστικότητά της

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε σήμερα...

Σε ποιες περιοχές στα Χανιά απογορεύεται η κολύμβηση

Οι ακτές της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων κρίνονται ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ για...

MyCoast: «Βροχή» καταγγελιών στην πλατφόρμα για τις αυθαιρεσίες σε παραλίες – 150 καταγγελίες στα Χανιά

Εκατοντάδες είναι οι καταγγελίες για παράνομες ξαπλώστρες και όχι μόνο στην πλατφόρμα...