17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Γ. Τοπολιανάκης: “Ανύπαρκτη” η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων

Ημερομηνία:

Με ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρώην πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων κ. Γιώργος Τοπολιανάκης κατηγορεί την νυν διοίκηση του συλλόγου για “ανυπαρξία”.

Πιο αναλυτικά, σε κείμενο που δημοσιοποίησε αναφέρει:

“Βασικός πυλώνας στήριξης της υγιούς λειτουργίας κάθε συνδικαλιστικού οργάνου, όπως για παράδειγμα ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων, είναι η προάσπιση όλων των δικαιωμάτων των μελών κάθε κλάδου.

Στην περίπτωση των εμπορικών επιχειρήσεων που διανθίζουν τόσο την τοπική κοινωνία των Χανίων, όσο και την ενίσχυση της οικονομικής ζωής του τόπου, απαραίτητη είναι, από πλευράς της Διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου, η διεκδίκηση της υγιούς λειτουργίας της αγοράς, χωρίς παρεκκλίσεις που θα μειώνουν αφενός την ασφάλεια λειτουργίας των επιχειρήσεων και των καταστημάτων, αφετέρου να μην εγκλωβίζουν σε συμπληγάδες τη ζωή των εδώ και χρόνια δοκιμαζόμενων πολιτών που επιχειρούν.

Αξίζει να θυμίσω, στην παρέμβαση που αποφάσισα μετά από αρκετή και έντονη σκέψη να κάνω, ότι το Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, αποτελείται από 9 άτομα τα οποία εκπροσωπούν 3 παρατάξεις και συγκεκριμένα: «Σύνθεση Ανάκαμψης με 4 μέλη, επικεφαλής η Δώρα Κυριακάκη. Ενωμένο Χανιώτικο Εμπόριο με 3 μέλη, επικεφαλής ο Γιώργος Τοπολιανάκης. Αγωνιστική Συνεργασία με 2 μέλη, επικεφαλής ο Νικόλαος Βουρλάκης».

Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου είναι η κα Κυριακάκη, η θητεία της οποίας κατά τη διάρκεια από τις εκλογές μέχρι και σήμερα, χαρακτηρίζεται ως άγονη συνδικαλιστικά αλλά επιτυχημένη πολιτιστικά. Δίχως καμία διάθεση αντιπολιτευτικής κριτικής από πλευράς μου, ως πρώην πρόεδρος του συλλόγου μας, αλλά καθαρά ως μία αναγκαία παρέμβαση με στόχο τον προβληματισμό τόσο της ιδίας όσο και των συνεργατών της, θέλω να καταθέσω δημόσια, προς όλα τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, ότι δεν υπάρχει κανένα πεπραγμένο, κανένα τεκταινόμενο, που να δικαιολογεί την ύπαρξη της συγκεκριμένης διοίκησης του συλλόγου.

Προκαλεί εντύπωση, το πως δεν έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης στους μέντορες που προώθησαν τη δημιουργία της παράταξης «Σύνθεση Ανάκαμψης» και πως δεν έχουν γίνει παρεμβάσεις που να οδηγήσουν τα μέλη της στο Διοικητικό Συμβούλιο να αλλάξουν άρδην τον τρόπο και την αθέατη αποτελεσματικότητα της διοίκηση τους.

Αξιοπρεπής για το κοινό αίσθημα η απόφαση που ελήφθη την ημέρα της Απεργίας, διαμαρτυρίας και θρήνου μεταξύ άλλων για τα θύματα στα Τέμπη, να κλείσουν τα καταστήματα τους οι έμποροι για 2 ώρες ώστε να συμμετέχουν στην πορεία.

Όμως η πραγματικότητα διέψευσε κάθε προσδοκία, κάθε αξιοπρέπεια, για ειλικρινή συμπόρευση όλων μας σε συναισθήματα λύπης και για κοινή συμμετοχή στους δρόμους με όλους τους συμπολίτες μας. Ούτε ένα πανό, ούτε μία ανακοίνωση για το τραγικό δυστύχημα, αλλά το πλέον εξοργιστικό ότι οι ίδιοι που αποφάσισαν το κλείσιμο των καταστημάτων, οι ίδιοι βρισκόντουσαν είτε με ανοικτά είτε με μισάνοικτα καταστήματα με ότι αυτό συνεπάγεται.

Εδώ και ενάμιση χρόνο η νέα διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, απαξιεί να λειτουργήσει νομότυπα, θεσμικά, ουσιαστικά, αποτελεσματικά, διεκδικητικά. Μεταξύ άλλων ανεπίτρεπτων και θεσμικά καταδικαστέων, βλέπουμε πως, συμβούλια δε συγκαλούνται με βάση το καταστατικό που ορίζει μηνιαία σύγκληση, η θεματολογία και ο προβληματισμός υπολείπεται του σκεπτικού των μελών της συγκεκριμένης παράταξης, ψηφισμένες αποφάσεις τροποποιούνται κατά το δοκούν. Μία κατάσταση που με λυπεί, γνωρίζοντας μάλιστα πως ενώ τους έγινε πρόταση από τις δύο άλλες παρατάξεις να συνδιοικήσουν με στόχο την αποτελεσματικότητα του Συλλόγου για τα μέλη του και την τοπική αγορά, οι ίδιοι μάλλον εισάκουσαν τους μέντορες τους.

Είμαι απόλυτα πεπεισμένος γνωρίζοντας τη συνδικαλιστική προσέγγιση του Νικόλαου Βουρλάκη, ότι και εκείνος ως επικεφαλής της παράταξης Αγωνιστική Συνεργασία, δεν βρίσκει ίχνος συνεργασίας και ώριμης συνδικαλιστικής αντιμετώπισης από τη νέα διοίκηση του συλλόγου μας. Απορώ όμως για το γεγονός ότι, ενώ σε προηγούμενες διοικήσεις η Αγωνιστική Συνεργασία έσειε τα θεμέλια ως αντιπολίτευση, σήμερα βρίσκεται στο μπαλκόνι και αρέσκεται να κριτικάρει χαμηλόφωνα τα όσα διαδραματίζονται εντός του γραφείου του ΕΣΧ.

Τα ηχεία στους δρόμους, τα καλέσματα στους πολίτες για κέρασμα έξω από τα καταστήματα και άλλα happening ως αποφάσεις της διοίκησης, είναι αρεστά και ωφέλιμα, όταν και μόνο όταν, εντός των καταστημάτων υπάρχουν υγιείς και ασφαλείς έμποροι. Όταν συνδυάζονται με αγώνες για όσα τραυματίζουν τον κλάδο, για όσα δικαιούμαστε, για όλα εκείνα που δεκαετίες και δεκαετίες, προσπαθούσαν και μάτωναν οι προκάτοχοι μας ακόμα, ακόμα και οι γονείς πολλών από εμάς.

Καλώ τη διοίκηση του ΕΣΧ να επαναπροσδιοριστεί πριν είναι αργά, αν και τις αποφάσεις μου τις έχω λάβει. Για όσους απορούν σχετικά με την εδώ και ενάμιση χρόνο σιωπή μου στα όσα συμβαίνουν (που τίποτα δε συμβαίνει) στον Εμπορικό Σύλλογο Χανίων, η απάντηση είναι καθαρή και έντιμη. Έδωσα χρόνο να λειτουργήσει και να δείξει τις δυνατότητες της. Ήμουν υποχρεωμένος ηθικά να μην λειτουργήσω με μία ανέξοδη και απρεπή αντιπολιτευτική διάθεση κυρίως όμως επειδή γνωρίζω πολύ καλά πως τον κλάδο μας, τις επιχειρήσεις και τους αγωνιζόμενους εμπόρους, δεν τους βοηθάει σε καμία περίπτωση η σύγκρουση και η εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ των μελών του διοικητικού συμβουλίου του θεσμικού μας οργάνου.

Το παρελθόν μας είναι γεμάτο από ιστορίες και συμπεριφορές που κόστισαν στον κλάδο και ντρόπιασαν τη συνδικαλιστική πορεία προσώπων που τις είχαν υιοθετήσει.
Κλείνω ευχόμενος να έγινα κατανοητός σχετικά με το ότι τις αποφάσεις μου τις έχω λάβει.

"google ad"

Με σεβασμό προς κάθε αναγνώστη
Γεώργιος Φρειδ. Τοπολιανάκης
Πρόεδρος Ελεγκτικής Επιτροπής Ε.Σ.Ε.Ε.
Πρώην Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Χανίων
Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Ε.Σ.Χανίων”

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ