21.8 C
Chania
Thursday, May 2, 2024

Δένδιας: Η Ελλάδα στηρίζει τις Συμφωνίες Μινσκ – Σύγκρουση στην Ουκρανία δεν θα έχει κανέναν νικητή

Ημερομηνία:

Η Ελλάδα στηρίζει τις Συμφωνίες του Μινσκ, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από τη Μόσχα.

Ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ των Συμφωνιών του Μισνκ έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, από τη Μόσχα όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του.

Στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σεργκέι Λαβρόφ, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η Ελλάδα στηρίζει τις Συμφωνίες του Μινσκ, ενώ υπογράμμισε πως σε μία πιθανή σύγκρουση στην Ουκρανία δεν θα υπάρξει κανένας νικητής.

«Ακούμε τις ρωσικές ανησυχίες για την ασφάλειά της, λαμβάνουμε υπόψιν και τις ανησυχίες των υπολοίπων» επεσήμανε ο κ. Δένδιας και τόνισε πως όλα τα προβλήματα πρέπει να λύνονται «στη βάση διαλόγου που διεξάγεται με όρους διεθνούς δικαίου».

Ενημερώνοντας για το περιεχόμενο της επικοινωνίας με τον ομόλογό του, είπε πως για το θέμα της Ουκρανίας έθεσε τρία θέματα. Αρχικά, τόνισε την ανάγκη άμεσης αποκλιμάκωσης, ενώ επεσήμανε πως «εμείς, η Ελλάδα, στηρίζουμε πλήρως τις Συμφωνίες του Μινσκ». Τέλος, όπως είπε, «αναφέρθηκα και στην ελληνική ομογένεια, ειδικά στην Ουκρανία και την ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης πλησίον της γραμμής επαφής».

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεσμεύεται να γίνει ό,τι χρειάζεται για την προστατευτεί η ομογένεια που είναι εκεί εδώ και πολλούς αιώνες. Μία σύγκρουση στην Ουκρανία δεν θα έχει κανέναν νικητή» δήλωσε, εν συνεχεία.

«Ιστορικοί δεσμοί μεταξύ των χωρών μας»

Ο υπουργός Εξωτερικών στάθηκε, επίσης, στους «ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των χωρών μας» και τόνισε πως «δεν λησμονούμε την καθοριστική συμβολή της Ρωσίας στην ελληνική ανεξαρτησία».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, «εξετάσαμε την προώθηση δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας» συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας και «υπογραμμίσαμε τη συνεργασία με τομείς όμως ο τουρισμός, η ενέργεια, η πανδημία και ζήτησα την πραγματοποίηση πτήσεων τσάρτερ το καλοκαίρι».

«Συνεχίζουμε τις επαφές σε όλα τα επίπεδα και κυρίως για τη διεθνή ασφάλεια» σχολίασε και υπογράμμισε πως η Ελλάδα βασίζει την εξωτερική της πολιτική «σε θεμελιωμένες Αρχές και αξίες».

«Σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, απαγόρευση χρήσης ή απειλής χρήσης βίας εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας οιουδήποτε κράτους, σεβασμός εθνικής κυριαρχίας, προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τήρηση δεσμεύσεων που έχει αναλάβει κάθε χώρα» εξήγησε.

Μήνυμα στην Τουρκία

Δένδιας και Λαβρόφ συνομίλησαν και για τις εξελίξεις στην «ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, το Κυπριακό, τη Λιβύη και τον Καύκασο» σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό.

«Για την ανατολική Μεσόγειο τον ενημέρωσα για τη συνεχιζόμενη τουρκική αποσταθεροποιητική συμπεριφορά και επιθετικότητα» δήλωσε και κατήγγειλε πως οι Τούρκοι «εκμεταλλευόμενοι ότι η διεθνής προσοχή είναι στραμμένη αλλού, θέτουν ανυπόστατες αξιώσεις έναντι της ελληνικής κυριαρχίας».

"google ad"

«Η Ελλάδα είναι υπέρ του διαλόγου, αλλά υπό όρου διεθνούς δικαίου και διεθνούς δικαίου της θάλασσας» υπογράμμισε, αλλά προειδοποίησε πως «θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο την κυριαρχία μας».

sputniknews.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρέθυμνο: Κατασχέθηκαν πάνω 52.800 κροτίδες – Συνελήφθη ο κάτοχος τους

Συνελήφθη σήμερα (02.05.2024) το μεσημέρι, σε περιοχή του Δήμου...

Αποτροπιασμός: Τρεις οι ανήλικοι της σεξουαλικής κακοποίησης από τον νονό και δάσκαλο μουσικής στο Ηράκλειο!

Προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί ενώπιον της αρμόδιας ανακρίτριας Ηρακλείου,...

Ευχαριστήρια επιστολή στο προσωπικό των επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου Χανίων

Κύριε δ/ντά, Θέλω με την παρούσα, μέσω της έγκριτης εφημερίδας...