20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Λαβρόφ: Ανησυχητικές δηλώσεις από το Κίεβο – «Σαμποτάρει» τη συμφωνία για εκεχειρία

Ημερομηνία:

«Δεν υπάρχει εναλλακτική πέρα από την εκπλήρωση των Συμφωνιών του Μινσκ» τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Τη σημασία της εκπλήρωσης των Συμφωνιών του Μινσκ, σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά τη συνάντησή του με τον Νίκο Δένδια στη Μόσχα.
Όπως τόνισε ο Σεργκέι Λαβρόφ, «δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική εκτός από την εκπλήρωση των Συμφωνιών του Μινσκ».

Παράλληλα, μετέφερε τη «σοβαρή ανησυχία» της Ρωσίας για τις δηλώσεις του Κιέβου, επισημαίνοντας ότι αποτελούν «ανοιχτή πρόκληση» και «παράβαση των συμφωνηθέντων».

Στο πλαίσιο αυτό και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την ανησυχία της Μόσχας και για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην περιοχή του Ντονμπάς, σχετικά με τις πληροφορίες για τους βομβαρδισμούς.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας επεσήμανε ότι εδώ και αρκετά χρόνια που «το καθεστώς του Κιέβου έχει αρχίσει να αγνοεί τις υποχρεώσεις και να σαμποτάρει τις δεσμεύσεις σε ό,τι αφορά την κατάπαυση του πυρός».

Όπως τόνισε, οι δηλώσεις του Κιέβου ότι δεν θα διεξάγει άμεσο διάλογο με τις αυτοαποκαλούμενες δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ αποτελούν άρνηση εφαρμογής των Συμφωνιών του Μινσκ.

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία, όπως είπε ο Λαβρόφ, ετέθη επί τάπητος στη συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, καθώς οι δυο τους συζήτησαν και για τις προτάσεις της Ρωσίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας.

Παράλληλα, στην ατζέντα βρέθηκαν και το Κυπριακό, αλλά και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επανέλαβε τη θέση της Μόσχας για την ανάγκη διευθέτησης του ζητήματος με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Εν τω μεταξύ, σχετικά με τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, ο κ. Λαβρόφ μετέφερε τη θέση του υπέρ της διευθέτησης των διαφορών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ, αναφερόμενος στη συζήτησή του με τον Νίκο Δένδια, μίλησε για «πολύ θετικές συνομιλίες», σημειώνοντας άλλωστε ότι οι δύο πλευρές έχουν τακτικές επαφές, καθώς όπως παρατήρησε επίσης, πρόκειται για την πέμπτη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών, το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Αναφερόμενος στις ελληνορωσικές σχέσεις, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος» για τη Ρωσία.

Όπως είπε, οι δυο τους συζήτησαν για τις συμφωνίες, στις οποίες προχώρησαν ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια των συνομιλιών τους στο Σότσι τον Δεκέμβριο του 2021.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ αναφέρθηκε και στο διμερές εμπόριο, το οποίο γνώρισε αύξηση 67% το 2021, σημειώνοντας ρεκόρ από το 2013, ενώ εξέφρασε την ελπίδα αυτή η τάση να συνεχιστεί.

Ακόμα, μίλησε και για «θετική δυναμική» όσον αφορά στις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι διαπιστώθηκε η αξιοπιστία των ρωσικών προμηθειών προς τη χώρα μας.

"google ad"

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη βοήθεια της Ρωσίας προς την Ελλάδα, το περασμένο καλοκαίρι, οπότε και η χώρα μας επλήγη από τις καταστροφικές φωτιές, σημειώνοντας ότι απεδείχθη «καλή συνεργασία» των δύο χωρών για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, αλλά και η ετοιμότητα της Ρωσίας να συνδράμει.

Στο πλαίσιο του Κοινού Έτους Ιστορίας Ελλάδας – Ρωσίας, επεσήμανε ότι οι δύο πλευρές αναμένεται να προετοιμάσουν την τελετή λήξης, το φετινό καλοκαίρι, που όπως είπε θα λάβει χώρα στη Ρωσία.

Επίσης, όπως είπε, συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι επαφές μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σαββατοκύριακο γεμάτο εκδηλώσεις στο Comixadiko στα Χανιά

Γεμάτο δράσεις είναι αυτό το Σαββατοκύριακο το Comixadiko (Ξέπαπα 15) στα Χανιά. Το Σάββατο...