18.8 C
Chania
Friday, May 10, 2024

Δήμαρχος Ανωγείων: “Κανένα ψήφισμα δεν υπέγραψα. Δεν είμαι κατά της ελληνογερμανικής συνέλευσης”

Ημερομηνία:

Ο Δήμαρχος των Ανωγείων ενός από τους πιο ιστορικούς και πιο πολύπαθους τόπους που υπέφεραν κάτω από τη ναζιστική μπότα, δηλώνει ότι δεν προσυπογράφει τα ψηφίσματα του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Ολοκαυτώματα και της Γερμανικές Αποζημιώσεις που πραγματοποιήθηκε στη Βιάννο από 14 έως 16 Σεπτεμβρίου και υποστηρίζει τη διεξαγωγή της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στη Χερσόνησο.

Ο κ. Καλλέργης, ανέφερε σχετικά σε δηλώσεις του στο Ράδιο Κρήτη

“Απουσίαζα κατά την διάρκεια της σύνταξης του ψηφίσματος και δηλώνω ότι δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα ως Δήμος Ανωγείων ενάντια στην πρωτοβουλία”.

Τα ψηφίσματα του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις για τα οποία ο Δήμαρχος Ανωγείων υποστηρίζει ότι απουσίαζε κατά τη διάρκεια της σύνταξής τους:

ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ 3ΟΥΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

(ΑΜΙΡΑΣ ΒΙΑΝΝΟΥ, 14-16.9.2018)

Οι σύνεδροι του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις ΟΜΟΦΩΝΑ:

Χαιρετίζουμε τη διευρυνόμενη υποστήριξη του αγώνα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών που εξελίχθηκε σε παλλαϊκό αίτημα των Ελλήνων. Τονίζουμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση τη συνεπή υποστήριξη στον κοινό μας αγώνα για Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση όλο και περισσότερων  Γερμανών δημοκρατών και συλλογικοτήτων καθώς και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών – Αντιφασιστών (FIR).

Επισημαίνουμε τον κίνδυνο από ενέργειες ψευδεπίγραφης «συμφιλίωσης» και να υπονομευτεί από μηχανισμούς εξαγοράς του γερμανικού κράτους, που απευθύνονται ιδίως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τη νεολαία και  διάφορες κοινωνικές οργανώσεις και έχουν ως κύριους στόχους την απονεύρωση του κινήματος διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών και την παραχάραξη της ιστορίας. Στο πλαίσιο αυτό αξιώνουμε από την Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο Χερσονήσου τη ματαίωση της συνόδου της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στη Χερσόνησο. Αξιώνουμε επίσης την κατάργηση των γερμανικών νεοαποικιοκρατικών «θεσμών» και πρωτοβουλιών, όπως η «Ελληνογερμανική Συνέλευση», το «Ελληνογερμανικό Ταμείο», το «Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας» κ.α. Καλούμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση να στηρίξει, ηθικά και υλικά, τη δράση των Ενώσεων Θυμάτων, των Αντιστασιακών οργανώσεων και του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Διακηρύσσουμε την ανάγκη να συμπληρωθεί και να ολοκληρωθεί το έργο της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, πριν την έγκρισή του από την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις των θυμάτων της Κατοχής καθώς και όλες τις επίσημες επεξεργασίες του ελληνικού κράτους (έκθεση Κωνσταντίνου Δοξιάδη κ.α.).

Επισημαίνουμε τη σημασία σύναψης Συνθήκης Ειρήνης μεταξύ Ελληνικής Δημοκρατίας και ΟΔΓ και αξιώνουμε την επαναλειτουργία του γραφείου Δίωξης Εγκλημάτων Πολέμου(το οποίο έκλεισε σκανδαλωδώς το 1959) με ενισχυμένη, μάλιστα, εντολή.

Αξιώνουμε την ανάληψη πολιτικής πρωτοβουλίας από την ελληνική κυβέρνηση για την επίσημη έγερση του ζητήματος των γερμανικών οφειλών έναντι της κυβέρνησης της ΟΔΓ. Πιο συγκεκριμένα, επιβάλλεται η επίδοση νέας ρηματικής διακοίνωσης προς τη γερμανική κυβέρνηση, σε συνέχεια της ρηματικής διακοίνωσης της κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου στις 14.11.1995. Αξιώνουμε, επίσης, την παροχή αδείας από τον Υπουργό Δικαιοσύνης της Ελληνικής Δημοκρατίας ώστε να καταστεί, επιτέλους, δυνατή η εκτέλεση των αμετάκλητων αποφάσεων της Ελληνικής Δικαιοσύνης υπέρ των θυμάτων του Διστόμου, του Αιγίου και του Ρεθύμνου. Προτείνουμε, τέλος, την τροποποίηση του άρθρου 28 του Συντάγματος με τη συμπλήρωση της πρώτης παραγράφου στο τέλος αυτής με τη φράση: «Αποκλείονται οι γενοκτονίες, τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», σύμφωνα με την θέση της Πανελλήνιας Ένωσης Δικηγόρων για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις.

Χαιρετίζουμε, τέλος, τη στρατηγική συνεργασία του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα με επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς αυξημένου κύρους όπως οι Δικηγορικοί και Ιατρικοί Σύλλογοι, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, τα Οικονομικά, Τεχνικά Επιμελητήρια κ.α. Καλούμε τους Έλληνες πολίτες να πλαισιώσουν τις Αντιστασιακές Οργανώσεις, τις Ενώσεις Θυμάτων και το Εθνικό Συμβούλιο στον δύσκολο αλλά ωραίο αγώνα για Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση, Δικαιοσύνη κι Επανόρθωση!

Κλείνοντας, αντί άλλου πρόσθετου επιχειρήματος, υπενθυμίζουμε τις δηλώσεις δύο Γερμανών για την Αντίσταση και τη Θυσία της Ελλάδας:

"google ad"

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών του Γ’ Ράιχ Walter Funk (1944), «Η Ελλάδα δέχτηκε τις συνέπειες του πολέμου, όπως ίσως καμία άλλη χώρα της Ευρώπης!». Ενώ, σύμφωνα με τον Γ.Γ. της FIRDr. UlrichSchneider(Σεπτέμβρης 2018): «Αλλά δεν είναι μόνο τα χρήματα. “Δικαιοσύνη και Αποζημίωση” σημαίνει επίσης να αναγνωρίσουμε την ελληνική αντίσταση ως ένα σημαντικό μέρος του απελευθερωτικού κινήματος της Ευρώπης ενάντια στη φασιστική κατοχή. O ΕΛΑΣ και όλα τα τμήματα της ελληνικής αντίστασης αποτελούν ένα πολύτιμο μέρος του Αντιχιτλερικού Συνασπισμού. Και κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει αυτή την κληρονομιά που αφορά την ιστορία της ηπείρου μας.».

ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΜΑΤΑΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ.

Η Γενική Συνέλευση του 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις και ιδιαιτέρως οι δήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι που συμμετείχαν στις εργασίες του

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

Από την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Χερσονήσου να ακυρώσουν την σύνοδο της 8ηςΕλληνογερμανικής Συνέλευσης, που προγραμματίζεται για τις αρχές Νοέμβρη στην Κρήτη.

ΖΗΤΑΜΕ

Από τις τοπικές και περιφερειακές αρχές να μην προσχωρήσουν σε ενέργειες και μεθοδεύσεις που συμψηφίζουν, υπονομεύουν και προσβάλλουν την ιστορική μνήμη.

Βιάννος 14/9/2018

ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ!

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

47 μετανάστες διασώθηκαν νότια της Γαύδου – Φιλοξενούνται προσωρινά στα Χανιά

Συνολικά 47 μετανάστες, οι οποίοι εντοπίστηκαν σε σκάφος στη...

Τον καταπλάκωσε το τρακτέρ που οδηγούσε

Τραγικό θάνατο βρήκε σήμερα ένας 60χρονος στον Μυλοπόταμο. Πρόκειται σύμφωνα με το goodnet.gr, για...