14.8 C
Chania
Παρασκευή, 3 Απριλίου, 2026

Δήμος Αποκορώνου: Υποχρεωτικός ο καθαρισμός οικοπέδων έως τις 15 Ιουνίου

Ημερομηνία:

Με προθεσμία έως τις 15 Ιουνίου 2026 καλούνται οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές και υπομισθωτές οικοπεδικών και ακάλυπτων χώρων στον Δήμο Αποκορώνου να προβούν στον υποχρεωτικό καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας για την αντιπυρική περίοδο 2026.

Η υποχρέωση αφορά οικοπεδικούς και ακάλυπτους χώρους εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων ή οικισμών, καθώς και σε απόσταση έως 100 μέτρων από τα όρια αυτών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία όπως τροποποιήθηκε με τον Ν. 5281/2026.

Παράλληλα με τον καθαρισμό, οι υπόχρεοι οφείλουν να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Εθνικό Μητρώο τήρησης μέτρων προληπτικής πυροπροστασίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στη διεύθυνση https://akatharista.apps.gov.gr/, από 1η Απριλίου έως 15 Ιουνίου 2026.

Η υποχρέωση συντήρησης του καθαρισμού ισχύει καθ’ όλη την αντιπυρική περίοδο, από 1η Μαΐου έως 31η Οκτωβρίου. Ο καθαρισμός αφορά αδόμητα και δομημένα γεωτεμάχια σε περιοχές εντός ρυμοτομικών σχεδίων και οικισμών, σε εκτάσεις εντός ακτίνας 100 μέτρων από αυτά, καθώς και σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, εφόσον δεν υπάγονται στη δασική νομοθεσία.

Εξαιρούνται από την υποχρέωση διαμορφωμένοι και συντηρημένοι κήποι ή φυτεμένες επιφάνειες ακάλυπτων χώρων, αδόμητα γεωτεμάχια εκτός σχεδίου, καθώς και δομημένα γεωτεμάχια εκτός σχεδίου που βρίσκονται εντός δασικής ή αναδασωτέας έκτασης. Για τον έλεγχο της δασικής νομοθεσίας χρησιμοποιούνται οι δασικοί χάρτες.

Ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει υλοτομία και απομάκρυνση ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, απομάκρυνση καύσιμης φυτικής ύλης όπως φυλλόστρωμα, ξερά χόρτα και κατακείμενα κλαδιά, αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων, αραίωση της θαμνώδους βλάστησης και απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών και απορριμμάτων.

Για την υποβολή της δήλωσης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα απαιτούνται οι προσωπικοί κωδικοί πρόσβασης στο Taxisnet, ο Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) του οικοπέδου ή οι συντεταγμένες του σε περιοχές όπου το Κτηματολόγιο δεν λειτουργεί ακόμη.

Σε περιπτώσεις αδυναμίας ηλεκτρονικής υποβολής λόγω ηλικίας, αναπηρίας, αντικειμενικής αδυναμίας χρήσης ηλεκτρονικών υπηρεσιών ή ανωτέρας βίας, οι δηλώσεις υποβάλλονται φυσικά στο οικείο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών ή στην κατά τόπον αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Ο Δήμος Αποκορώνου προειδοποιεί για αυστηρές κυρώσεις σε περιπτώσεις παραβάσεων. Για μη καθαρισμό ή συντήρηση κατά την αντιπυρική περίοδο επιβάλλεται πρόστιμο 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο τα 200 ευρώ και μέγιστο τα 2.000 ευρώ. Για μη υποβολή δήλωσης στο εθνικό μητρώο προβλέπεται πρόστιμο 500 ευρώ αν δεν έχει πραγματοποιηθεί καθαρισμός ή 100 ευρώ αν έχει πραγματοποιηθεί. Η υποβολή ψευδούς δήλωσης επισύρει πρόστιμο 5.000 ευρώ και φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών.

Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αποκορώνου υπογραμμίζει ότι η πυροπροστασία αφορά στην ασφάλεια των δημοτών, την προστασία της περιουσίας και του περιβάλλοντος, επισημαίνοντας ότι η προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης ζωής αποτελεί κοινή υποχρέωση όλων και όχι μόνο του κράτους ή της αυτοδιοίκησης.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ολοκληρώθηκε το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Genius Wine Step» από Επιμελητήριο Χανίων και Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης

37 Χανιώτες επαγγελματίες ολοκλήρωσαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Genius Wine Step» από Επιμελητήριο Χανίων και Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης. Δωρεάν εκπαίδευση Sommelier.

Μεταφορά ημερομηνίας για τη Λαϊκή Αγορά – Εμποροπανήγυρη στις Βρύσες λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

Ο Δήμος Αποκορώνου μεταφέρει τη Λαϊκή Αγορά - Εμποροπανήγυρη στις Βρύσες από την Κυριακή των Βαΐων στη Μεγάλη Τρίτη λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών που προβλέπει η ΕΜΥ.